Lapsen törkeästä hyväksikäytöstä kuuden vuoden tuomio

Nuoren lapsen karmea piina kesti lähes kaksi vuotta.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 35-vuotiaan miehen kuudeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Myös törkeä raiskaus kohdistui samaan, alle 16-vuotiaaseen lapseen. Julkinen seloste ja tuomio annettiin käräjäoikeudessa Savonlinnan kansliassa.

Käräjäoikeuden mukaan osa seksuaalirikoksista on tehty erittäin nöyryyttävällä tavalla. Joskus pakottamisessa oli myös käytetty väkivaltaa.

Väkivallan käytön, niin kuin se oli syytteessä kuvattu, mies kiisti. Oikeus näki asian toisin.

Koska uhrina oli nuori lapsi, niin oikeuden mukaan lieväkin väkivalta on rikosoikeudellisesti riittänyt täyttämään väkivallan tunnusmerkistön tekojen yhteydessä. Siksi miehen katsottiin syyllistyneen törkeään raiskaukseen.

Hyväksikäyttöä oli jatkunut lähes kaksi vuotta. Erilaisia seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyneitä tekoja oli lukuisia. Esimerkiksi suihkussa lasta nöyryyttäviä tekoja oli noin sata.

Mies oli myös sukupuoliyhteydessä uhrinsa kanssa useita kertoja.

Erityisen paljon hyväksikäytöstä oli koitunut uhrille vahinkoa siksi, että uhri tunsi miestä kohtaan erityistä luottamusta, ja oli hänestä erityisen riippuvainen asemansa vuoksi.

Uhri oli pyrkinyt kieltäytymään teoista, mutta hänet oli niihin pakotettu. Mies oli usein myös humalassa esittäessään vaatimuksia, mikä oikeuden mukaan oli lisännyt uhrin pelkotiloja.

Mies tunnusti syytteet muilta osin väkivallan käyttöä lukuun ottamatta. Hän oli myös vaatinut mielentilatutkimusta, mutta käräjäoikeus ei siihen suostunut.

Kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta mies määrättiin maksamaan korvauksia uhrille 13 000 euroa. Kärsimyskorvauksia hän saa maksaa lisäksi 25 000 euroa.

Oikeudenkäynnin asiakirjat pidetään salassa 60 vuotta eli helmikuulle 2077 saakka.

Vaikka tuomittu sai pitkän vankeustuomion ei Itä-Savo julkaise tekijän nimeä rikosten uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.