Sosteri ei hae valinnanvapauspilottia ainakaan vielä — Essote saattaa sitä hakea tai odottaa Sosterin päätöstä

Ensi viikko ratkaisee, miten valinnanvapauslaille käy. Essotella on valmius hakea pilottia jo 7.7., mutta se saattaa jäädä odottelemaan Sosterin ratkaisua.

Vesa Vuorela

Rokotustiedot on tallennettu eri aikakausilta eri lailla. Tulevaisuudessa Kanta-arkisto helpottaa tilannetta, mutta nyt se ei ole vielä käytössä kattavasti.
Rokotustiedot on tallennettu eri aikakausilta eri lailla. Tulevaisuudessa Kanta-arkisto helpottaa tilannetta, mutta nyt se ei ole vielä käytössä kattavasti.

Sosteri ei hae sote-uudistukseen sisältyvän valinnanvapauden pilotiksi ainakaan vielä heinäkuun haussa. Sosterin hallitus ei käsittele asiaa tiistain kokouksessaan.
Seuraava pilottihaku alkaa elokuussa ja päättyy syyskuun lopussa.

Valinnanvapauspilotointi tarkoittaa, että kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen jo ensi keväänä, vuotta tai puoltatoista aikaisemmin kuin pilotin ulkopuolisten alueiden asukkaat. Se tarkoittaa myös, että julkiset terveyskeskuksetkin pitäisi yhtiöittää etuajassa.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro kertoo, että pilottia ehtii hakea vielä syksylläkin, jos aihetta on. Näin linjasi Sosterin hallitus epävirallisesti edellisessä kokouksessaan.
— Syksyllä jo tiedetään, kuinka lainsäädäntö kesällä kehittyy. Käsittääkseni syksyn hakemukset käsitellään tasaveroisina heinäkuun hakemusten kanssa, Peitsaro sanoo.

Essoten hallitus on antanut Essoten johtajalle Risto Kortelaiselle valtuudet hakea valinnanvapauspilottia joko 7.7. mennessä tai syksyllä.

— Asiasta neuvotellaan Sosterin kanssa tällä viikolla. Pilottia voidaan hakea syksyllä yhtäjalkaa tai Essote voi hakea sitä jo heinäkuussa, jolloin hakemusta voidaan myöhemmin tarvittaessa täydentää Sosterin hakemuksella, Kortelainen pohtii.

Kortelainenkin toteaa, että kesä ratkaisee, miten valinnanvapauslaille lopulta käy. Perustuslakivaliokunta antanee asiasta lausuntonsa ensi viikolla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valiokunta ei hyväksyisi esimerkiksi valinnanvapauslakiin kuuluvaa pakkoyhtiöittämistä, joten lain sisältö saattaa merkittävästi muuttua.

— Jos valinnanvapautta ei tule, silloin pilotitkin tietenkin perutaan, Kortelainen sanoo.
Kortelaisen mielestä pilottia kannattaa hakea, koska valtio lupaa piloteille rahallista tukea ja asiantuntijoitten tukea. Ensimmäisessä haussa sitä hänen mielestään kannattaa hakea, koska naapurimaakunnatkin sitä hakevat. Hän uskoo, että lääkäreitten ja sairaanhoitajien pestaamisessa etulyönti on niillä maakunnilla, jotka ensimmäisenä saavat organisaationsa kuntoon.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.