Savonlinnassa kalastetaan nyt ideoita katiskaan — Kumppanuuspöytien pääteema on tänä vuonna nuoriso

Kumppanuuspöydät alkavat maaliskuussa, mutta jo ensi keskiviikkona on kirjastossa keskustelutilaisuus, jossa herätellään keskustelua nuorten asioista.

Timo Seppäläinen

Jaana Luostarinen kiertää tänä vuonna ideakatiskoineen yleisötapahtumia. Sakari Sallisen (vas.) ja Jesse Härkösen käsissä on osa viime vuoden ideasadosta.
Jaana Luostarinen kiertää tänä vuonna ideakatiskoineen yleisötapahtumia. Sakari Sallisen (vas.) ja Jesse Härkösen käsissä on osa viime vuoden ideasadosta.

Nuoriso on tänä vuonna kumppanuuspöytien pääteema Savonlinnassa.

Yhdistykset, seurat ja yksityishenkilöt voivat tuoda ideoitaan suoraan kumppanuuspöytien kokoontumisiin tai jättää niitä etukäteen valmisteltavaksi.

— Etukäteen kertomisessa on se etu, että asiasta vastaavat viranhaltijat voivat valmiiksi perehtyä ideoihin, sanoo kumppanuuspöytien yhteyshenkilö Jaana Luostarinen.

Luostarinen kerää erilaisissa yleisötapahtumissa ideoita aloitelaatikkona toimivaan norppaturvalliseen katiskaan teemalla ”kalastellaan ideoita”. Ideakatiska on ensimmäisen kerran käytössä keskiviikkona 27.2. nuorisoasioita käsittelevässä keskustelutilaisuudessa pääkirjasto Joelissa.

Lisäksi ideoita voi lähettää sähköpostilla tai kertoa ne Luostariselle viikoittaisissa pop-up-tapaamisissa Kolomosella.

Käsiteltäväksi voi tuoda myös muita kuin nuorisoon liittyviä ideoita.

Kumppanuuspöytä on savonlinnalainen lähidemokratian muoto, joka käynnistyi vuosi sitten. Kumppanuuspöytiä on viisi, ja ne kokoontuvat kahdesti vuodessa. Kokoontumiset ovat avoimia kaikille alueen asukkaille ja toimijoille.

Kumppanuuspöytien puheenjohtajat puntaroivat ja niputtavat omissa kokouksissaan pöytiin tulleita ideoita ja esittävät niitä kaupungin johtoryhmälle.

Puheenjohtajana keskikaupungin kumppanuuspöydässä on Jyrki Huttunen, Säämingin pöydässä Sakari Sallinen, Kerimäen pöydässä Jesse Härkönen, Punkaharjun pöydässä Terho Kaskinen ja Savonrannan pöydässä Hannu Karvinen.

Viime syksy kumppanuuspöydistä puheenjohtajisto esitti toteutettavaksi 40 ideaa.

Viime vuonna kumppanuuspöydät saavuttivat verovapauden kylätaloille — Kerimäelle saatiin muovinkeräyspiste

Sallinen arvioi, että kumppanuuspöytien suurin menestys tähän mennessä on toimivien kylätalojen vapautus kiinteistöverosta. Kaupunki toteuttaa sen maksamalla kylätaloja ylläpitäville yhdistyksille kiinteistöveron suuruisen avustuksen.

Kerimäelle on saatu kumppanuuspöydässä hartaasti toivottu muovinkeräyspiste. Sitä tosin on esitetty muutakin kautta.

— Mutta varmaan tuli kovempi paine, kun se tuli kumppanuuspöydän kautta, Härkönen sanoo.

Kumppanuuspöydistä tullut paine saattaa olla osasyynä myös siihen, että kaupunki kyselee verkkosivullaan mielipiteitä sopivasta koirapuiston paikasta. Kysely on auki helmikuun loppuun saakka.

Kaikki kumppanuuspöytien ideat eivät ole menneet läpi. Sallinen arvelee, että jokunen idea saattaa pompsahtaa myöhemmin uudelleen esiin.

Sallinen arvelee, että esimerkiksi Kirkkoniemen kellotapulin tuntumaan ehdotettu kulttuuriympäristö vanhoine sääminkiläisine rakennuksineen saattaa vielä joskus toteutuakin.

Toistaiseksi idea on hyllyllä, koska se vaatisi kaupungin ja seurakunnan maakauppoja sekä kaavoitusta.

Kumppanuuspöytien puheenjohtajat valittiin viime keväänä ensimmäisissä kumppanuuspöydissä. Heidän toimikausiensa pituutta ei ole määritelty.

— Pitää varmaan kysyä, halutaanko vaihtaa puheenjohtajaa, Jesse Härkönen tuumii.

Katso tästä kevään kumppanuuspöytien aikataulut

Kaupunkikeskusta 19.3. kello 17—19 Pääkirjasto Joelissa. Kumppanuuspöydän alue kattaa koko Savonlinnan keskustaajaman eli muun muassa Pihlajaniemen, Kellarpellon, Nätkin, Mertalan ja Miekkoniemen alueet.

Punkaharju 27.3. kello 17—19 Punkaharjutalossa.

Sääminki 4.4. kello 17—19 Pääkirjasto Joelissa. Säämingin alue kattaa Savonlinnan haja-asutusalueen sekä kylät, jotka eivät ole osa Kerimäkeä, Punkaharjua tai Savonrantaa.

Kerimäki 24.4. kello 17—19 Kerimäkitalossa.

Savonranta 7.5. kello 17—19 Savonrannan koulun ruokalassa.

Keskiviikkona 27.2. keskustellaan nuorista Joelissa — Mukana myös kaupunginjohtaja ja päättäjiä

Keskiviikkona 27. helmikuuta pääkirjasto Joelissa keskustellaan Savonlinnan nuorten elinoloista ja nuorisotiloista. Keskustelutilaisuus on kumppanuuspöytien puheenjohtajiston ja yhteyshenkilön yhdessä järjestämä.

Tilaisuudessa on paikalla kaupunginjohtaja Janne Laine sekä keskeisiä luottamushenkilöitä eri puolueista.

— Haluamme herätellä rakentavaa keskustelua nuorten asioista. Haetaan hyviä ja monipuolisia ideoita, eikä ketään haluta syytellä, sanoo Säämingin kumppanuuspöydän puheenjohtaja Sakari Sallinen.

Jaana Luostarinen tavattavissa keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12—14 järjestötalo Kolomosella, Pappilankatu 3. Ideoita voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen lahde.vaikuttaa@gmail.com