Pro Heinävesi kerää nimiä kaivosta vastaan kuntalaisaloitteeseen — Puheenjohtaja Jukka Leppänen toteaa, että kaivosyhtiön toive työrauhasta on tyypillistä retoriikkaa, jolla halutan vaimentaa kansalaiskeskustelua

"Yhtiön suunnitelmien toteutuessa harkitsee luostari jopa muuttoa pois Heinävedeltä. Heinävesi on tunnettu pohjoismaiden ainoista ortodoksiluostareista. Matkailullisesti Heinäveden ei ole varaa menettää suosituimpia matkailukohteitaan."

Jouni Rantanen

Kauneudestaan tunnettu Heinäveden reitti on matkailumaisema vailla vertaa. Kaivostoiminta on yllättävän lähellä reittiä kilometreissä.
Kauneudestaan tunnettu Heinäveden reitti on matkailumaisema vailla vertaa. Kaivostoiminta on yllättävän lähellä reittiä kilometreissä.

Heinäveden kaivoshanketta vastaan perustettu Pro Heinävesi on avannut verkkosivut, jonne päivitetään uutta tietoa asiasta, kun sitä ilmaantuu.

Samalla on myös avattu kuntalaisaloite, jossa alueen asukkaat voivat nimellään kertoa vastustavansa grafiittikaivosta Saimaan vesistön viereen.

— Pro Heinäveden tarkoituksena on säilyttää meille tärkeät ja rakkaat vesistöt sekä luonto puhtaina. Emme halua, että ulkomaiset yhtiöt tulevat luomaan voittoja kasvottomille sijoittajilleen puhtaan ja suojellun ympäristömme kustannuksella.

— Yhtiöiden etuja suosivan kaivoslainsäädäntömme avustuksella kaivosyhtiöt kykenevät tällä hetkellä kävelemään kotimaisen maanomistuksen ja jopa luonnonsuojelualueiden yli, toteaa Jukka Leppänen Pro Heinävedestä.

Leppänen kertoo, että grafiittikaivoksen vastustamiseksi on tehty ennestään yksi adressi. Se ei ole Pro Heinäveden tekemä.

— Siihenkin kannattaa osallistua ja yrittää sitä kautta vaikuttaa asiaan. Pro Heinävesi on tekemässä omaa adressia, jota ollaan laatimassa harkiten ja asiantuntijoiden neuvojen perusteella adressin tehokkuuden takaamiseksi.

Leppänen toteaa, että kaivosyhtiön toive työrauhasta on tyypillistä retoriikkaa, jolla kaivosyhtiö haluaa esittää oman toimintansa vastuullisena sekä määrittää kansalaisoikeuksien aktiivisen käytön häiriköinniksi.

— Rauhaa toivoi myös Äiti Nektaria Lintulan luostarista. Yhtiön suunnitelmien toteutuessa harkitsee luostari jopa muuttoa pois Heinävedeltä. Heinävesi on tunnettu pohjoismaiden ainoista ortodoksiluostareista. Matkailullisesti Heinäveden ei ole varaa menettää suosituimpia matkailukohteitaan. Luostarien elinkeino ja rauha elämiseen on taattava, Leppänen sanoo.Leppäsen mukaan Pro Heinävesi on lyhyessä ajassa saavuttanut huomattavaa julkisuutta, maanlaajuisesti näyttää heränneen aito huoli ympäristöstämme.

— Puhtaiden vesistöjen puolesta ja kaivosteollisuuden ympäristöpäästöjä vastaan syntynyt Pro Heinävesi on mahdollisesti muodostumassa koko kansan asiaksi.

— Lähihistorian useat esimerkit osoittavat, että kaivostoiminta ja sen valvonta ei ole Suomessa kestävän kehityksen vaatimalla tasolla. Emme halua, että

Heinäveden reitin kaunista ja korvaamatonta luontoa uhrataan kokeiluun nimeltä "olisiko virheistä opittu". Jos suunnitteilla oleva kaivos perustettaisiin, vesistöille aiheutuisi väistämättä kuormitusta, vaikka päästörajoissa pysyttäisiinkin.

Leppänen sanoo, että Pro Heinävettä luotsaa eteenpäin monialainen joukko heinäveteläisiä asukkaita, loma-asukkaita sekä aktiivisia luontoharrastajia.

— Suunnittelussa hyödynnetään olennaisten alojen johtavien asiantuntijoiden näkemyksiä parhaista toimintakeinoista saavuttaa tavoitteemme: kaivoshankkeen pysäyttäminen.

— Kaivoshankkeen vastustamiseksi olemme tehneet kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan Heinäveden kuntaa ryhtymään heti kaikkiin käytettävissä oleviin toimiin kaivoshankkeen pysäyttämiseksi. Pyydämme teitä allekirjoittamaan kuntalaisaloitteen pian, sillä se on tarkoitus luovuttaa kunnanvaltuustolle jo 20.elokuuta.

Leppäsen mukaan aloitteesta kannattaa nyt puhua aktiivisesti niin tutuille kuin tuntemattomillekin, jotta saamme mahdollisimman paljon nimiä kerättyä seuraavien viikkojen aikana.

Pro Puruvesi tarjoaa myös kiinnostuneille mahdollisuutta saada aloite sähköpostiinsa.

Kuntalaisaloite on tällä hetkellä allekirjoitettavissa vain paperisena versiona, sillä Heinäveden kunta ei ole liittynyt oikeusministeriön tuottamaan palveluun, joka mahdollistaa aloitteiden sähköisen allekirjoituksen. Pro Heinävedestä todetaan, että mikäli Heinäveden kunta liittyy kyseiseen palveluun pikapuolin, adressi saadaan julkaistua Kuntalaisaloite.fi- sivustolla. 

Nyt kuntalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa seuraavissa paikoissa:

Lintulan Luostari (matkamuistomyymälä)
- Honkasalontie 3

Valamon luostari vastaanotto
- Valamontie 42

Heinäveden kirjasto, palvelutiski ja itsepalvelulukusali
- Virastokuja 4

K-Market Karvio
- Toritie 1

NESTE Karvionkanava
- Lepikkömäentie 1

Sarvikummun Kyläkauppa Hottinen ja Mikkonen
- Sarvikummuntie 97

S-market Heinävesi (paketointipöytä)
- Suojalantie 2

Rafla Lätti 
- Virastokuja 1

Parturi-kampaamo Pentin soppi
- Kermantie 4

Pirteä Pässi
- Savonrannantie 12A

Pro Heinävedellä on useita tapahtumia elokuussa. 

Keskustelutilaisuus ja kyläkahvit Sarvikummun koululla su 5.8.
Luontoilta, Vihtarissa ke 8.8.
Luontomatkailua käsittelevä keskustelutilaisuus Savonlinnassa pe 17.8.
Pohjois-Heinäveden matkailu- ja elinkeinoseminaari la 25.8.