Henkilökohtaisen avustajan koulutus alkaa Savonlinnassa ensimmäisten joukossa Suomessa — Hakijat haastatellaan motivaation ja kiinnostuksen selvittämiseksi

Viisi vuotta henkilökohtaisena avustajana toiminut Satu Toitturi: Henkilökohtainen avustaja on ihminen ihmiselle

Tuija Pauhu

Henkilökohtaisellla avustajalla Satu Toitturilla ja avustettavalla on ihan omat jutut. Keskenään toimeen tuleminen on tärkeää ja helpottaa kanssakäymistä.
Henkilökohtaisellla avustajalla Satu Toitturilla ja avustettavalla on ihan omat jutut. Keskenään toimeen tuleminen on tärkeää ja helpottaa kanssakäymistä.

Henkilökohtainen avustaja -koulutuksen ensimmäinen ryhmä alkaa Samiedussa 9.4. ja siihen otetaan haastattelujen pohjalta 30 opiskelijaa. Haastattelussa selvitetään muun muassa kiinnostusta ja motivaatiota alaan. Alan työkokemusta ei tarvitse olla. Koulutukseen voi hakea sekä ilman työkokemusta että ne, jotka ovat jo työskennellet henkilökohtaisena avustajana.

Koulutukseen voi hakea Samiedun verkkosivuilta Koulutuskalenterin kautta. Koulutus kestää opiskelijan lähtötasosta riippuen vuodesta puoleentoista vuotta. Se toteutetaan ilta- ja monimuoto-opetuksena, jotta töissä käyvätkin voisivat osallistua koulutukseen. Kuukaudessa on kolme kontaktiopetus- eli lähiopetuspäivää. Opiskelijoille annetaan etätehtäviä, jotka suoritetaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään yksilöllinen opintopolku

Jokaiselle yksilöllinen oppimispolku

Samiedun osaamisalapäällikkö Teija Mielonen kertoo, että jokaiselle opiskelijalle tehdään yksilöllinen oppimispolku. Jokainen saa oman henkilökohtaisen opetussuunnitelman.

Samiedun jatkuva haku tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa uusia opiskelijoita otetaan kuusi kertaa vuodessa joka jakson alussa. Seuraavan kerran uusia opiskelijoita otetaan henkilökohtainen avustaja-koulutukseen 6.8.

Mielonen kertoo, että henkilökohtainen avustaja -koulutusta ei ole aiemmin järjestetty Suomessa. Savonlinna, Sosteri ja Samiedu, ovat ensimmäisten joukossa järjestämässä koulutusta.

— Työelämä otti yhteyttä ja vastasimme tarpeeseen. Koulutuksen myötä henkilökohtainen avustaja -ammattinimikkeestä tulee suojattu ammattinimike.

Koulutuksen suunnittelija, puhdistus- ja palvelualan lehtori Merja Tuomikoski sanoo, että henkilökohtainen avustaja -koulutus on puhdistus - ja kiinteistöpalvelun ammattitutkinnon alla. Sillä halutaan korostaa sitä, että henkilökohtaisen avustajan työ ei pääsääntöisesti ole hoitotyötä.

Tuija Pauhu

Samiedun osaamisalapäällikkö Teija Mielonen (vas.), lehtori, koulutuksen suunnittelija Merja Tuomikoski, Sosterin vammaispalvelun päällikkö Pekka Heiskanen, Sosterin avustajakeskuksen palveluohjaaja Marko Sahlberg ja Sosterin avustajakeskuksen palveluohjaaja Hanne Hynninen ovat henkilökohtaisen avustaja -koulutuksen suunnitteluryhmässä.

Auttaa arkisissa töissä

Sosterin vammaispalvelun päällikkö Pekka Heiskanen sanoo, että Sosterin kotihoito auttaa, mikäli avustettava tarvitsee vaativaa hoitoa tai hoivaan liittyvää apua. Henkilökohtainen avustaja auttaa avustettavaa tekemään sellaisia arkisia töitä, mitä avustettava tekisi muutenkin, jos vamma tai sairaus ei estäisi häntä. Se voi olla ruuan laittoa, kaupassa käyntiä, tavallisia kotiaskareita, teatterissa käyntiä tai matkustelua.

Sosterin avustajakeskuksen palveluohjaajat Marko Sahlberg ja Hanne Hynninen ovat koulutuksen suunnitteluryhmässä Teija Mielosen, Merja Tuomikosken ja Pekka Heiskasen kanssa.

Hynnisen mukaan Savonlinnassa on tällä hetkellä yli 300 henkilökohtaista avustajaa.

Hynnisen mukaan henkilökohtainen avustaja -koulutus antaa uutta jo pitkään henkilökohtaisena avustajana toimineelle.

Sahlberg toivoo, että koulutus parantaisi henkilökohtaisen avustajan työn arvostusta.
— Varsinkin monelle nuorelle henkilökohtaisena avustajana toimiminen on väliaikainen työ ennen opiskeluja tai niiden aikana.

Hynninen ja Sahlberg pohtivat, miten Savonlinnan OKL:n lopettaminen vaikuttaa avustajatilanteeseen. Moni opiskelija tekee opiskelujensa ohessa avustajan työtä.
Heiskanen sanoo, että henkilökohtainen avustaja -koulutuksesta voi tulla jollekin vaikka opintopolun alku hoitoalalle. Avustajakoulutus parantaa myös osaltaan Sosterin tarjoamien palvelujen laatua.

Henkilökohtainen avustaja on ihminen ihmiselle

Savonlinnalaisella Satu Toitturilla on tällä hetkellä neljä avustettavaa. Toitturi on ollut viisi vuotta henkilökohtaisena avustajana.

— Minulla on ollut keskimäärin kolme avustettavaa päivässä. Se menee niin, että on yksi pitkäaikainen ja muut ovat lyhytaikaisia, vaikka tunnin tai kahden keikkoja, sanoo Toitturi.

Torstaina Toitturi avusti neljä tuntia pyörätuolissa istuvaa miestä. He kävivät yhdessä kaupassa, Toitturi laittoi viikonlopun ruuat ja tiskaa. Toitturi hoitaa myös pyörätuoliasiakkaan pankkiasioita ja lukee hänelle uutisia ja virallisia papereita, koska miehellä on heikko näkö.

— Henkilökohtaisen avustajan työ on avustamista tavallisissa arjen askareissa. Laitan ruokaa, käyn kaupassa, siivoan ja tänään hiekoitin pihan, kun oli niin liukasta. Saatan tehdä lumitöitäkin. Minä olen sellainen yleisnainen, yleismiesjantunen.

Eräälle toiselle asiakkaalle Toitturi hakee lääkkeet apteekista, kun tämä tulee kuntoutuksesta kotiin.

Illalla Toitturi tekee kotipalvelun kanssa yhteistyötä ja muun muassa vaihtaa yöasun eräälle rouvalle. Iltatoimien avustamiseen on yleensä varattu tunnista kahteen.

— Monesti menee pitkäksi. Joskus on pitkiä päiviä, kun aloittaa aamukahdeksalta ja lopettaa puoli yhdeksältä illalla. Välillä käyn kotona kääntymässä. Töitä saan tehdä näissä hommissa niin paljon kuin jaksan.

Toitturi heittää huumoria pyörätuoliasiakkaan kanssa molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä.

— Henkilökohtainen avustaja on ihminen ihmiselle, sanoo Toitturi.    

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet