Pääministeri Sipilä esitteli puheessa uuden "kakkaran" ja vaati oppivelvollisuuden pidentämistä

Lukas Pearsall

Pääministeri Juha Sipilä esitteli keskustan puolueväelle uuden kakkaran eli neliapilan, jonka avulla hän pyrki havainnollistamaan politiikan teemoja. 
Pääministeri Juha Sipilä esitteli keskustan puolueväelle uuden kakkaran eli neliapilan, jonka avulla hän pyrki havainnollistamaan politiikan teemoja. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitteli puolueväen riemuksi heti puheensa aluksi uuden ”kakkaran”, 18 millin teräsputkesta tehdyn varren päässä seisovan neliapilan. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneella Sipilällä on tapana rakennella erilaisia ”kakkaraksi” nimittämiään härpäkkeitä, joilla hän pyrkii havainnollistamaan politiikan teemoja.

Uusimman ”kakkaran” Sipilä nimesi ”luottamuksen apilaksi”. Sen jälkeen lavalle pörisi pienoiskopteri. Yleisö nauroi ja antoi villit aplodit kun rekvisiittaa vyöryi lavalle.

Sipilä alkoi puheensa edetessä kiinnittää erilaisia teemoja neliapilan lehtiin. Ensin pienoiskopterin kyydistä ilmestyi kyltti, jossa lukee ”osaava kasvu”. Sipilä kiinnitti sen neliapilan yhteen lehteen. Seuraavassa kyltissä luki ”huolenpito”, kolmannessa ”realistinen vihreys” ja neljännessä ”vastuunkanto”.

"Jokaisessa maakunnassa vähintään yksi korkeakoulu"

Sipilä esitti puheessaan muun muassa seuraavia uusia aloitteita:
Oppivelvollisuutta tulisi pidentää yhdellä vuodella. Pitäisi luoda uudenlainen ”pienten lasten koulu”, jossa esikouluvuosi ja kaksi ensimmäistä vuotta muodostavat kokonaisuuden. Toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain. Jokaisessa maakunnassa olisi oltava vähintään yksi korkeakoulu.

Pelkästään osatyökykyisten työllistämistä varten voitaisiin perustaa erillisiä työvoimatoimistoja.

Uusi teknologia pitäisi ottaa käyttöön harvaan asutun Suomen ”mökin mummojen tueksi” ja kaupunkeihin pitäisi rakentaa ”seniorikortteleita” yhteisöllisyyden tueksi.
Maatalousyrittäjien tilanteen helpottamiseksi on löydettävä ”täysin uusia toimia”.
”Suomalainen ruokaketju pärjää paremmin vain, jos pystymme synnyttämään uutta lisäarvoa suomalaisen ruuan ympärille”, Sipilä sanoo.

Työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa voidaan keventää.

Puheensa loppupuolella Sipilä lähetti terveisiä pääoppositiopuolue Sdp:lle. Hänen mukaansa keskusta ei ole valmis sellaiseen hallitukseen, joka ”romuttaa tämän hallituksen perinnön”.

Sipilällä vain yksi vastaehdokas

Sipilä on saanut puheenjohtajakisaan vain yhden vastaehdokkaan, kotkalaisen poliisin Vesa Levosen

Vaikka Sipilän kahden vuoden jatkokausi on läpihuutojuttu, haastavampi tehtävä on edessä: hänen pitäisi saada kannatuksen laskusta ja raskaasta hallituskaudesta kärsineet keskustarivit iskuun ensi vuoden vaalisumaa varten. Ylen tuorein gallup toi pienen toivon tuulahduksen keskustalle, jonka kannatus nytkähti ylöspäin 17,6 prosenttiin. Se on silti kaukana kolmantena Sdp:n ja kokoomuksen takana.
Keväällä on määrä järjestää eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ovat edessä touko—kesäkuussa. Historian ensimmäiset maakuntavaalitkin olisi tarkoitus pitää — kukaan ei vain tiedä milloin, koska koko sote- ja maakuntauudistus on yhä pahasti levällään.

Sipilä valitteli perjantaina itsekin, ettei pystynyt tuomaan puoluekokoukselle tietoa edes maakuntavaalien päivämäärästä.

Keskustan puoluekokouksessa valitaan myös uusi puoluesihteeri Jouni Ovaskan tilalle. Ovaska ei hae jatkokautta. Puoluesihteeriksi valitaan joko Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala tai ministeriavustaja Riikka Pirkkalainen.

Lisäksi kokouksessa käsitellään puolueen sääntömuutoksia ja hyväksytään uusi periaateohjelma.

Kokoukseen odotetaan saapuvan kaikkiaan 3¿500 osanottajaa.

Lue koko juttu Helsingin Sanomista täältä