Näin koronavirus vaikuttaa ihmisten arkeen Savonlinnassa

Koronavirus on perunut muun muassa kulttuuri- ja urheilutapahtumia, liikuntaryhmiä, pilkkikilpailuja, lastentapahtumia ja seurakunnan tilaisuuksia.

Tuija Pauhu

Vapaa-ajan Keskusjärjestö on perunut kaikki SM-tason pilkkikilpailut.
Vapaa-ajan Keskusjärjestö on perunut kaikki SM-tason pilkkikilpailut.

Koronatilanne vaikuttaa moni tavoin ihmisten arkeen Savonlinnassakin. Esimerkiksi useat urheilu- liikunta- ja kulttuuritapahtumat on peruttu. Tilanne vaikuttaa myös muun muassa opiskeluun, työntekoon ja matkailuun.

Kaupungin liikuntaryhmät

Savonlinnan kaupunki sulki muun muassa koulujen ja päiväkotien tilat sekä Savonlinnan liikuntahallin ulkopuoliselta käytöltä, ja sen myötä monien seurojen salivuorot peruuntuivat.

Kaupunki perui myös kaikki vapaa-aikatoimen liikunta- ja vapaa-aikaohjaajien ryhmät kantakaupungin, Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannalta alueelta 5. huhtikuuta saakka. Esimerkiksi uimahallin uimaopetus- ja vesijumpparyhmät on peruttu.

Enonkosken kunta on perunut puolestaan ikäihmisten liikuntaryhmät 29. maaliskuuta saakka.

SM-pilkkikilpailut

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on päättänyt peruuttaa kokonaan SM-tason kilpailutoimintansa huhtikuun loppuun saakka. Muun muassa Rantasalmen Kiiskipilkki 4. huhtikuuta on peruttu. Kuopion SM-pilkki siirtyy ensi vuoteen, joten SM-pilkkiä ei näillä näkymin ensi vuonna järjestetä Kerimäellä.

Asukastapahtumat

Savonlinnan kaupungin kumppanuuspöydät ja Savonlinnan kylät ry:n Elävä kylä -tapahtumat on peruttu koronavirustilanteen vuoksi. Tapahtumien oli määrä olla maaliskuussa ja huhtikuussa.

Kolomonen peruu kaikki asukastapahtumansa huhtikuun loppuun saakka. Peruttuihin tapahtumiin kuuluvat muun muassa porrastreenit, naisten kylpyilta ja romanitapahtumasarja sekä Eurooppa-päivän etkot, jonka oli määrä olla toukokuun 8. päivänä.

Koulut

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk siirtyy etäopiskeluun maanantaista alkaen. Lähiopetus keskeytetään maaliskuun ajaksi. Opetusta annetaan etäopetuksena viimeistään 23. maaliskuuta alkaen heti kun opetusjärjestelyjen muutokset on saatu tehdyksi. Myös Xamkin opiskelijaravintolat ja kirjastot ovat kiinni 19.–31. maaliskuuta.

Savonlinnan kesäyliopisto siirtää ikääntyneille suunnatut koulutukset myöhemmäksi.

Kulttuuritapahtumat

Kulttuurikellari päätettiin sulkea lauantaista alkaen seuraavan kuukauden ajaksi kokonaan, mukaan luettuna Kellarin ravintola, joka normaalisti palvelee asiakkaita tiistaista lauantaihin myös tapahtumien ulkopuolella.

Savonlinnan teatteri perui lauantaisen Sademies-esityksen. Jatkoa teatteriesitysten osalta mietitään myöhemmin.

Luola Eventsin kaikki tälle keväälle sovitut yleisötapahtumat perutaan. Ohjelmistossa olivat 20.3. Kolmas Nainen, 24.4. Suvi Teräsniska, 25.4. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja 2.5. Sami Hedberg.

Linnalan teatterin Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän ensiesitys oli sunnuntaina. Loput esitykset on peruttu. Niskavuoren nuori emäntä että Salarikas morsian -näytelmien tulevista esitysajankohdista ilmoitetaan myöhemmin.

Lastentapahtumat

Lastentapahtumat jäävät myös vähiin. Savonlinna-kvartetin lastenkonserttikiertue Taikametsässä soi! on peruttu, samoin muun muassa SaVoLin puuhapäivät on peruttu 27.3. saakka.

Savonlinnan esi- ja perusopetuksen kulttuuripolun tapahtumia ei myöskään järjestetä.

Savonlinnan Seudun Nuorkauppakamarin järjestämä Lasten Savonlinna -tapahtuma siirtyy syksyyn 2020. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 2.5.

Seurakunnan tapahtumat

Savonlinnan seurakunnassa on peruttu tähän mennessä laitoshartaudet, vanhusten ja vammaisten ryhmät, yhteiset ruokailut (Hengen ravintola Leipä, Tiistaitupa, Pääskylahden ruokailut), lapsityön vauva-, perhe- ja päiväkerhot, ikäkausisyntymäpäivät, kinkerit, seurakuntakeskuksen liikuntasalin varaukset, varhaisnuorisotyön ja nuorisotyön leirit, partio- ja kerhotoiminta, nuortenillat, isoskoulutus, rippikouluillat ja rippikoululaisten vanhempainillat.

Kuoroista seuraavat ovat tauolla: Aikamoiset-kuoro, Enonkosken Gospel, Enonkosken kirkkokuoro, Enonkosken miestrio, Kerimäen kirkkokuoro, Kerimäen pop up -lapsikuoro, Laulukoulu, Loiske-kuoro ja Savonlinna-Säämingin kirkkokuoro.

Urheilu

Urheilun saralla tulee olemaan myös hiljaista. Jääurheilulajit ovat yksi toisensa jälkeen ilmoittaneet pysäyttävänsä kautensa koronaviruksen vuoksi, ja sen myötä myös jäähallien käyttökausi päättyy.

East Volley ja Savonlinnan Ajo tiedottivat, että molempien seurojen harjoitukset on peruttu toistaiseksi. Lentopalloliitto päätti kaikki aikuisten sarjat kuluvalta kaudelta lauantaina.

Myös Juniori-STPS:n toiminta on tauolla ainakin 29. maaliskuuta saakka.

Top Team on ilmoittanut salibandykerhojen olevan peruttuja toistaiseksi. Salivuorojen peruminen peruu myös seuran harjoitusvuoroja.

Myös Parikkalan Urheiijat sekä Rantasalmen Urheilijat ovat keskeyttäneet ryhmäharjoitukset.

Juniori-SaPKo päätti tauottaa kaiken harjoittelu- sekä seuratoiminnan 29. maaliskuuta saakka. Jääkiekkoliitto päätti lopettaa sen alaisten sarjojen toiminnan kuluvalta kaudelta perjantaina.

SaVoLi on tauottanut SaVoli-salin harrasteryhmien toiminnan 27. maaliskuuta saakka. Voimisteluliitto on perunut kaikki tapahtumat, kisat sekä leirit 14. huhtikuuta saakka.

Savonlinnan Taitoluistelijat päätti luistelukoulujen sekä harrasteryhmien kauden lauantaina, ja perinteinen kevätnäytös on siirretty järjestettäväksi ensi syksylle. Seuran kilpailuryhmät jatkavat jäätreenejään, mutta yhteistä oheisharjoittelua ei ole. Seuran tiedotteessa kerrotaan, että harjoitukset perutaan välittömästi, mikäli koulut ja päiväkodit suljetaan.