Ärrän kauppiaaksi puolivahingossa — Parikkalan Vuoden Yrittäjäksi valittiin Virpi Kosonen

Vuoden yrittäjäksi valitulle R-kioskikauppiaalle tieto uudesta tittelistä tuli täysin yllätyksenä.

Katri Levänen

Parikkalan Vuoden Yrittäjä Virpi Kosonen viettää myös joulun työmaalla. — Aattoiltana suljemme hieman normaalia aikaisemmin, joten silloin ennättää jouluaterian syömään kotona.
Parikkalan Vuoden Yrittäjä Virpi Kosonen viettää myös joulun työmaalla. — Aattoiltana suljemme hieman normaalia aikaisemmin, joten silloin ennättää jouluaterian syömään kotona.

Kauhean hyvältähän tämä uutinen tuntuu, vaikka suoraan sanottuna on jo melkein nolottanut työpaikalla käyneiden onnittelijoiden määrä, nauraa Virpi Kosonen.

Parikkalan vuoden yrittäjäksi valitulle R-kioskikauppiaalle tieto uudesta tittelistä tuli täysin yllätyksenä. Yllättäväksi hän kutsuu myös päätymistään "Ärrän" yrittäjäksi vajaa kolme vuotta sitten.

Aiemmin Parikkalan Siwassa työskennellyt Kosonen sanoo, ettei todennäköisesti olisi koskaan lähettänyt kauppiashakemusta ilman paikallisten asukkaiden painostusta.

— Olin kyllä kuullut, että R-kioskille etsittiin uutta yrittäjää, mutta en siitä sen kummemmin ollut kiinnostunut. Vasta kun aloin saada päivittäin vihjailua ja kannustusta entisiltä Siwan asiakkailta, ryhdyin ottamaan asiasta selvää, Kosonen kertoo.

Harkinnan jälkeen Kosonen täytti hakemuksen netissä ja jäi odottelemaan vastausta. Puhelin soi jo reilun puolen tunnin kuluttua ja sen jälkeen asiat alkoivat edetä vauhdikkaasti. Päätöstä ei ole tarvinnut katua päivääkään.

— Omana vahvuutenani oli kokemus kaupan alalta mikä varmasti auttoi hakemusvaiheessa. Vuoden Yrittäjä -valinnasta kuuluu kuitenkin kunnia myös muulle Ärrän ammattitaitoiselle henkilökunnalle, kiittelee Kosonen.

Yrittäjän lisäksi Parikkalantien R-kioskilla työskentelee kaksi osa-aikaista työntekijää. Myös Kososen tytär toimii apukätenä aina tarpeen tullen. Kososen mukaan hektisestä asiakaspalvelutyöstä ei aivan kuka tahansa suoriudu.

— Nuorilla on onneksi hyvä paineensietokyky ja he omaksuvat uusia asioita nopeasti. Hässäkkään on pakko tottua, sanoo Kosonen.

Posti- ja pakettipalvelujen ohella R-kioskin palveluihin kuuluvat muun muassa VR:n lipunmyynti, Veikkaus, passi- ja henkilökorttien luovutus sekä kalastuslupien myynti. Ehdoton ykkösmyyntiartikkeli on kuitenkin kahvi.

— Kahvittelijoita käy päivittäin pitkälti yli toista sataa ja uusia asiakkaita tulee jatkuvasti. Luulen, että positiivinen kokemus meillä asioimisesta leviää tehokkaimmin puskaradion kautta, Kosonen pohtii.

R-kauppiaan mielestä ihmiset sekä vapaus suunnitella omat aikataulut ovat työn sokeri. Suolahippuset puolestaan liittyvät työn sitovuuteen ja toisinaan Kosonen löytää itsensä kioskilta myös vapaapäivinä. Hän kuitenkin toivoo, että saisi tehdä nykyistä työtään mahdollisimman kauan.

— Syksyllä tuli 50 vuotta mittariin, joten en enää näe itseäni koulunpenkillä opiskelemassa. Tämä olisi oikein hyvä eläkevirka, naurahtaa Kosonen.