Suur-Savon ravintoloissa jatkuu ulosmyynti – Seurahuoneen yöravintolat ovat suljettu, Tamino oli avoinna lauantaina viimeistä kertaa

Kaikkiaan seutukunnalla on noin sata ravintolaa, joita muutokset suoraan koskevat. Sokos Hotelli Seurahuone jatkaa normaalisti toimintaansa, mutta ravintolat on suljettu. Ruokaa saa tilattua huonepalvelusta.

Timo Seppäläinen

Sokos Hotel Seurahuone jatkaa normaalisti majoituspalveluitaan toistaiseksi. Ravintolat sulkeutuvat, joten jatkossa ruokaa ja juomaa saa kyllä, mutta vain huonepalvelusta. Yökerhotoiminta päättyi jo viime viikonloppuna, kun Tamino oli viimeistä kertaa auki vähään aikaan.
Sokos Hotel Seurahuone jatkaa normaalisti majoituspalveluitaan toistaiseksi. Ravintolat sulkeutuvat, joten jatkossa ruokaa ja juomaa saa kyllä, mutta vain huonepalvelusta. Yökerhotoiminta päättyi jo viime viikonloppuna, kun Tamino oli viimeistä kertaa auki vähään aikaan.

Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloissa Savonlinnassa on toimintaa muokattu hyvin voimakkaasti korona-aikaan. Ravintola Majakka ja Kulma Coffee Shop suljettiin jo aiemmin. Olavinlinnan ravintolat jouduttiin sulkemaan, kun Kansallismuseo sulki omat toimipisteensä.

Normaali ravintolatoiminta päättyy lopuissakin ravintoloissa eduskunnan edellyttämässä aikataulussa. Siihen asti Prisman Presso ja Perlina di Castello Seurahuoneen alapuolella ovat vielä avoinna.

Majoitustoimintaa Seurahuoneella jatketaan matkailu- ja ravitsemiskaupan johtajan Kai Nurmen mukaan siihen asti, kunnes laki kieltää.

Seurahuoneen hotelliasiakkaille on tarjolla jatkossa maksuton huonepalvelu. Ruokaa ja juomaa saa hotellissa edelleen, mutta vain hotellihuoneen ovelle.

Perlina di Castellon ruokalista on jatkossa paitsi hotelliasiakkaiden myös kaikkien kaupunkilaisten käytössä, kun noutaa itse annokset. Listalla on Nurmen mukaan myös muutamia tuttuja Majakan annoksia sekä arkisin vaihtuva kotiruokalounas. Ruokalista on nähtävissä www.raflaamo.fi.

Myös Prisman Pressosta saa jatkossa ruokaa ja kahvilatuotteita take away -idealla mukaan, mutta ravintolatilat on suljettu.

Yöravintolatoimintansa Osuuskauppa Suur-Savo ajoi alas jo viikonloppuna.

– Tamino oli avoinna lauantaina viimeistä kertaa. Mefisto oli suljettu jo aiemmin, Nurmi kertoo.

Timo Seppäläinen

Kai Nurmi hymyilee tässä arkistokuvassa, koska Seurahuoneen aulaa oli juuri uudistettu. Nyt toiminta ajetaan minimiin koronaepidemian vuoksi. Hotellimajoittuja joutuu jatkossa tyytymään huonepalveluun, kun ravintolat tarjoavat vain ulosmyyntiä.
Kai Nurmi hymyilee tässä arkistokuvassa, koska Seurahuoneen aulaa oli juuri uudistettu. Nyt toiminta ajetaan minimiin koronaepidemian vuoksi. Hotellimajoittuja joutuu jatkossa tyytymään huonepalveluun, kun ravintolat tarjoavat vain ulosmyyntiä.

Osuuskauppa Suur-Savolla on näiden ravintoloiden lisäksi ABC-asemalla Laitaatsalmessa merkittävää myyntiä tekevä lounas- ja kahvilaravintola.

ABC ei kuulu Nurmen vastuualueisiin suoraan, mutta hän tietää sen olevan toistaiseksi vielä avoinna, eikä päätöksiä sulkemisesta ole tehty.

Koronaviruksen aiheuttamiin liiketoiminnan supistumisiin on Suur-Savo varautunut alkaneilla yt-neuvotteluilla.

Nurmen mukaan yt-prosessi jatkuu omalla painollaan, ja sulkemisien vaikutuksista henkilökuntaan esimerkiksi lomautuksien kautta päätetään vasta, kun neuvottelut on käyty.

Majoitus- ja ravitsemusaloilla iso merkitys alueelle

Savonlinnan elinkeinotoimesta saadut tilastot ja arviot kertovat suurluokasta, jota majoitus- ja ravitsemustoiminta alueelle merkitsee. Pelkästään Savonlinnassa on 116 alan yritystä, joista 88 on merkitty ravitsemustoimintaan ja 28 majoitukseen.

Sulkemismääräykset koskevat ravintolatoimintaa lukuun ottamatta ulosmyyntiä. Kaikkiaan seutukunnalla (Savonlinna, Rantasalmi, Sulkava, Enonkoski) on noin sata ravintolaa, joita muutokset suoraan koskevat. Ravintolat työllistävät arviolta noin 700 henkilöä, joista osa on kausityöpaikkoja kesällä.

Alan yritykset ovat olleet yhteydessä Savonlinnan elinkeinopalveluun. Suurin osa rahoituksen saatavuuteen liittyvistä yhteydenotoista on tullut majoitus- ja ravitsemustoiminnan aloilta.

– Ravitsemustoiminnasta leikkaus on ollut 80–90 prosenttia, toteaa elinkeinoasiamies Matti Skyttä Savonlinnan elinkeinopalveluista.

Skytän mukaan ravintolatoiminnan rajoitukset tarkoittavat sitä, että henkilöstö täytyy lomauttaa toimialalla kokonaisuudessaan.

– Jäljelle jäävät tehtävät onnistuvat käytännössä yrittäjien omin voimin. Kiinteät kulut jäävät edelleen juoksemaan, ja harvalla yrityksellä on mitään erityisiä puskureita tätä varten olemassa.