Saimaalle syntyi 86 kuuttia — 80 prosenttia ihmisen kolaamiin apupesiin

Nyt norpat vaihtavat karvaa — Rantakivillä pitää saada kuivatella rauhassa.

Metsähallitus / Teemu Uotila

Laskentaan saatiin uutta tietoa sukeltamalla.
Laskentaan saatiin uutta tietoa sukeltamalla.

Metsähallituksen arvion mukaan Saimaalle syntyi viime talvena 86 kuuttia. Näistä noin 80 prosenttia syntyi vapaaehtoisten kolaajien kasaamiin apukinoksiin.

Lunta oli alkutalvesta heikosti, mutta tilanne parani lisääntymiskauden loppua kohti. Poikaskuolleisuus jäi matalaksi eli noin 10 prosenttiin.

Pesät laskettiin huhtikuussa ja tuloksia tarkennettiin jäiden lähdön jälkeen sukeltamalla epävarmat pesäpaikat läpi.

— Sukeltajat etsivät pesäpaikoilta istukoita ja kuutin jäänteitä. Pesäpaikkasukellusten ansiosta havaittiin kuusi uutta syntynyttä kuuttia, joista ei tiedetty ennen sukelluksia. Lisäksi yhdeksästä pesäkuolleesta kuutista viisi löytyi sukeltamalla, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Kevät alkoi myöhään ja eteni sitten saimaannorpan pesälaskennan kannalta turhan nopeasti. Silti laskennat saatiin tehtyä varsin kattavasti.

— Paikalliset hyvin vesialueensa tuntevat vapaaehtoistyöntekijät ovat arvokas voimavara sekä pesälaskennoissa että apukinostöissä, kiittelee Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Nyt norpalla on menossa karvanvaihtoaika ja aikuiset norpat nousevat kiville turkkia kuivattelemaan. Metsähallitus muistuttaa, että norppien tulee antaa loikoilla rantakivillä rauhassa.

Katso syntyneiden kuuttien ja emojen arvioidut määrät vesialueittain tästä.

Uusimmat uutiset