Työpaja Telakka suljettu, koronalle altistuneita on 45 – Liittyy Savonlinnan teatterin tartuntaketjuun

Itä-Karjalan kansanopiston tartuntaketjussa yksi uusi tartunta. "Jos altistunut muuttuu oireiseksi ja todetaan positiiviseksi, lähikontaktit asetetaan tämän jälkeen karanteeniin."

Soila Puurtinen

Sosterin alueella on kolmen päivän aikana todettu 16 uutta koronatartuntaa.
Sosterin alueella on kolmen päivän aikana todettu 16 uutta koronatartuntaa.

Perjantaina Sosterin alueella varmistui yksi uusi koronavirustartunta. Se kuului Itä-Karjalan kansanopiston tartuntaketjuun. Koronavirus on karanteenissa olevalla henkilöllä. Tartunta ei aiheuta muutoksia toimenpiteisiin opistolla.

Työpaja Telakka puolestaan on suljettuna Savonlinnan teatterin tartuntaketjuun liittyvien altistumisten vuoksi perjantaista marraskuun 11. päivään saakka. Telakalla on tartunnanjäljityksessä todettu noin 45 koronalle altistunutta. Altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Sosterin alueella on kolmen vuorokauden aikana todettu teatterin ja Itä-Karjalan kansanopiston tartuntaketjuissa yhteensä 16 tartuntaa. Tartunnoista yksitoista liittyy teatterin tartuntaketjuun ja viisi Itä-Karjalan kansanopiston ketjuun.

Karanteenissa oli ennen työpaja Telakan karanteenia jo noin 200 ihmistä. Heistä valtaosa on lapsia ja nuoria, jotka käyvät koulua Punkasalmen tai Heikinpohjan alakoulussa, Taidelukiossa tai Talvisalon koulussa.

Punkaharjun Vaahersalossa sijaitsevassa Itä-Karjalan kansanopistossa kolme opetusryhmää on karanteenissa ja opisto on siirtynyt etäopetukseen keskiviikkoon marraskuun 11. päivään saakka. Tilannetta seurataan päivittäin.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo, että kaikkia altistuneita ei Savonlinnassa testata, vaan testausta tehdään harkinnan perusteella tarvittava määrä. Karanteeni päättyy oireettomana 10 päivän jälkeen.

– Altistuneista testataan oireiset, paitsi poikkeustilanteessa oireettomia, kun on tarpeen saada käsitys tilanteen laajuudesta.

Luukkosen mukaan testaus tehdään myös, jos muuten testituloksella on erityistä merkitystä jo selvityksen alkuvaiheessa.

Sosterilla on käytössä rajallinen määrä pikatestejä, jonka tulos selviää 2–3 tunnin viiveellä. Tavallinen testitulos valmistuu optimiolosuhteissa vuorokaudessa, mutta ruuhka hidastaa selvästi. Nyt on ruuhkaa.

– Pikatestejä on käytössä rajallinen määrä, sen vuoksi niiden käyttö harkitaan erikseen. Ylipäätään testin valinta on lääkärin päätös. Kaikista testeistä noin 25 prosenttia voi olla vääriä negatiivisia, Luukkonen sanoo.

Altistuneiden perheenjäsenet saavat toimia normaalisti, vaikka yksi perheestä on karanteenissa.

– Muut saavat liikkua normaalisti niin kauan kuin karanteeniin asetetulla ei ole oireita. Jos altistunut muuttuu oireiseksi ja todetaan positiiviseksi, lähikontaktit asetetaan tämän jälkeen karanteeniin.

Koska etenkin lapset ja nuoret ovat altistuneet laajasti koronavirukselle, Sosteri päätti torstaina suositella turnaustyyppisten joukkueurheilutapahtumien perumista.

Yleisötilaisuuksiin liittyen suositukset ovat ennallaan. Maskia tulee käyttää aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, jos lähikontakteja ei voi välttää. Alueellista maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran alueen tautitilanteen mukaan marraskuun 10. päivänä.

Sosteri suosittelee vahvasti harkitsemaan ennen kuin lähdetään vierailemaan sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä.

Sosteri muistuttaa, että valtioneuvosto on antanut julkiselle sektorille valtakunnallisen etätyösuosituksen, jota tarkastellaan seuraavan kerran ennen vuoden vaihdetta. Yksityiset työnantajat voivat noudattaa suositusta oman tilanteensa mukaisesti.

Suomessa on raportoitu neljä uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL perjantaina.

Sairaalahoidossa on 58 ihmistä, mikä on seitsemän vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa on 10 ihmistä. Heidän määränsä on pysynyt samana kuin keskiviikkona.

Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia on nyt 358.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin perjantaina 344. Tapaukset jakautuvat THL:n mukaan useille päiville.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.