Kerimaa meni kokonaan kuivaksi — Tänään katkaistiin sekä jäteveden että puhtaan veden jakelu

Itä-Savon Vesi lopetti ensin jäteveden vastaanoton ja Puikkari sitten kaivoveden jakelun — Alueella ollaan kantoveden varassa pari päivää tai puoli vuotta.

Tuija Pauhu

Kerimaan alueella ei juokse tällä hetkellä vesi mihinkään suuntaan, vaan sekä jäte- että puhtaan veden jakelu on keskeytetty.
Kerimaan alueella ei juokse tällä hetkellä vesi mihinkään suuntaan, vaan sekä jäte- että puhtaan veden jakelu on keskeytetty.

Itä-Savon Vesi Oy keskeytti jäteveden vastaanottamisen Kerimaan alueelta tänä aamuna.

Toistaiseksi jätevedet johdetaan jätevesipumppaamon vieressä olevaan vanhaan jätevesialtaaseen, mutta kovin kauan ei sinnekään jätevettä valu.

— Tänään on katkaistu myös kaivoveden toimittaminen, eli vesi ei liiku enää mihinkään suuntaan. Tämä tehtiin siksi, ettei synny ympäristövahinkoa. Asiasta on tiedotettu alueen asukkaille, kertoo Puikkari Oy:n toimitusjohtaja Pekka Nurminen.

Itä-Savon Vesi Oy perustelee katkoa maksamattomilla jätevesilaskuilla. Yhtiö ilmoitti keskeytysaikeistaan viisi viikkoa sitten Puikkari Oy:lle.

Puikkarin mukaan sillä on vesiyhtiöltä alueen vesihuollon hoitamisesta paljon suurempia saatavia.

Savonlinnan rakennus- ja ympäristölautakunta kuuli keskeytysilmoituksen jälkeen asianosaisia, mutta ratkaisuun ei siinäkään kuulemisessa päästy.

Sinällään tämä ei ole ihme, sillä Kerimaan vedenjakelusta on meneillään kaksikin oikeuskäsittelyä.

— Se on Puikkarin verkosto ja he saavat nyt käsitellä jätevetensä. Me emme voi muuta kuin laittaa hanat kiinni, kun laskuja ei makseta, sanoo Itä-Savon veden toimitusjohtaja Reetta-Kaisa Pelkonen.

Nurminen on kehottanut alueen asukkaita ottamaan asiassa yhteyttä Savonlinnan kaupungin hallintoon. Hän vertaa tilannetta Kittilään.

— Siellä on 30 kuntapäättäjää syyteharkinnassa. Täällä ely-keskus ja hallinto-oikeus ovat päättäneet, että Kerimaan vesihuolto ei ole lainmukaisessa tilassa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen aletaan etsimään syyllisiä, ja minun käsitykseni mukaan rikollinen toiminta on alkanut 2002, kun alue on liitetty kunnan vesijohtoverkkoon.

Nurminen on tehnyt tästä asiasta myös rikosilmoituksen.

Alueelle pitää kaikki vesi kantaa nyt muualta ja hoitaa vessa-asiat alueen ulkopuolella.

Nurmisen mukaan katkossa voi olla kyse muutamista päivistä tai puolesta vuodesta, kunnes asiaan saadaan oikeuksista päätöksiä.

Kerimaan matkailu- ja ravintolatoiminta on joka tapauksessa vesikatkon ajan seis.

— Kaivoveden käytön jatkamisesta voidaan neuvotella, mutta pysyvämpi ratkaisu olisi että kaupungin omistama jätevesiyhtiö kantaisi vastuunsa.

Savonlinnan kaupungin ympäristösuunnittelija Heidi Käyhkö kävi tarkastamassa tilanteen paikan päällä aamulla.

— Jätevedet on johdettu altaaseen, joka on Itä-Savon Veden pumppaamon vieressä. Pumppaamo lakkasi pumppaamasta klo 9 aamulla.

Katettu, aidattu ja verkotettu allas on ollut vastaavassa käytössä ennen jätevesipumppaamon rakentamista. Sitä voisi periaatteessa tyhjentää myös imutankkiautolla.

— Me tarkkailemme sitä, ettei jätevettä pääse ympäristöön. Minä kävin aamulla ja ympäristöpäällikkö tarkastaa iltapäivällä. Jatkovalvonnasta päätetään sitten.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.