Ensin vaikenivat urut, nyt pantiin koko kirkko kiinni — Asbestiongelma Sulkavan kirkossa onkin luultua pahempi

Sulkavan kirkko suljettiin toistaiseksi kokonaan. Hautajaiset pidetään joko hautausmaalla tai Lohikosken kirkossa.

Soila Puurtinen

Sulkavan kirkkoa ei voi käyttää ennen kuin sen ilmanvaihtokanavat on korjattu ja puhdistettu.
Sulkavan kirkkoa ei voi käyttää ennen kuin sen ilmanvaihtokanavat on korjattu ja puhdistettu.

Sulkavan kirkko on asetettu käyttökieltoon äskettäin valmistuneen asbestitutkimuksen takia. Kun vielä kesäkuussa luultiin, että asbestiongelma koskettaa vain urkuparvea, paljasti tuore tutkimus, että asbestia on koko kirkkosalissa. Pyyhkäisynäytteet osoittivat, että asbestia oli esimerkiksi kattovalaisimissa, ovien yläpuolella, saarnatuolissa ja alttarikaiteella.

Tutkimusraportissa arvioidaan, että asbestikuituja saattaa päästä kirkon hengitysilmaan kirkon lämmityksen yhteydessä. Lämpökanavissa olevat asbestisementtilevyt ovat huonokuntoisia ja pinnoittamattomia, ja siksi lämmityksessä syntyvä runsas ilmavirtaus irrottaa asbestikuituja ja levittää ne tehokkaasti kirkkosaliin.

Siunaustilaisuudet hautausmaalla tai Lohikoskella

Kirkkoherra Hanne-Maaria Rentola päätti kirkon sulkemisesta heti tutkimusraportista kuultuaan. Kirkko on kiinni toistaiseksi ja lokakuun alussa kokoontuva seurakuntaneuvosto jatkanee sulkua.

— Seurakuntalaisten kannalta tämä aiheuttaa mietittävää ainakin hautajaisten osalta. Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi: siunaus voidaan pitää joko hautausmaalla tai Lohikosken kirkossa.

Tähän mennessä monet omaiset ovat halunneet kokoontua hautausmaalla ja tällöin siunaus on pidetty mahdollisimman lyhyenä ja jätetty esimerkiksi pitkät puheet muistotilaisuuteen seurakuntakodille.

— Lohikosken kirkkoakin toki käytetään, jos omaiset niin tahtovat, vaikka matka onkin melko pitkä, noin 30 kilometriä. Siihen tulee kuitenkin piakkoin helpotusta, kun Vekaransalmen silta valmistuu ja aikaavievä lossimatka jää pois, Rentola sanoo.

Jumalanpalvelusten pitoon kirkon sulkeminen ei vaikuta, sillä jumalanpalvelukset pidetään tähän aikaan vuodesta muutoinkin seurakuntakodilla. Häävarauksia ei ole tällä hetkellä seurakunnan kalenterissa yhtäkään ja ristiäisiä Sulkavalla tavataan pitää kodeissa.

Kustannukset ja aikataulu vielä epäselviä

Talouspäällikkö Jukka Laukkasella ei ole vielä tietoa, mitä kirkon korjaustyöt maksavat.

— Lämmityskanavisto on joko uusittava tai ainakin korjattava niin, ettei asbestia enää pääse kirkkosaliin lämmityksen yhteydessä. Asbestityöt ovat kalliita tehdä, hän tietää.

Vakuutusten varaan hän ei uskalla laskea, sillä kyseessä ei ole äkillinen tapahtuma, vaan asbestiongelmat ovat kehittyneet pitkän ajan kuluessa.

— Seurakunnan maksettavaksihan tämä jää ja tietysti käännymme Kirkkohallituksen puoleen ja anomme korjauksiin avustusta, Laukkanen muistuttaa.

Hän ei osaa arvioida vielä sitäkään, milloin sulkavalaiset pääsevät jälleen omaan kotikirkkoonsa.

— Ensi viikolla pidetään alkukokous, jossa ovat mukana asbestiasiantuntija, mittausten tekijä ja seurakunnan edustaja. Sen jälkeen tehdään toimenpidesuunnitelma, etsitään sille toteuttaja tarjouskilpailun kautta ja sitten jää nähtäväksi, milloin kirkko on jälleen käytössä. Ehkä vasta kevätpuolella, Laukkanen arvioi.

Fakta: Sulkavan kirkko

Kirkko valmistui vuonna 1822. Se on jo kolmas samalla paikalla, Uitonvirran suulla, sijaitseva kirkko. Kirkon suunnitteli italialaissyntyinen Carlo Bass. Rakentamisesta vastasi savitaipalelainen Matti Salonen. Yksi kirkon erikoisuus ovat kiinteiksi sorvatut kynttilänjalat.

Kirkko on noin 10 000 kuutiometrin kokoinen ja sinne mahtuu tuhat ihmistä. Nykyiset 33-äänikertaiset mekaaniset urut ovat 1964 Kangasalan urkutehtaan rakentamat.

Urut asetettiin käyttökieltoon tämän vuoden kesäkuussa, kun niistä löytyi asbestia. Koko kirkko asetettiin käyttökieltoon tällä viikolla, kun huomattiin, että urkujen lisäksi asbestia löytyi myös ilmanvaihtokanavista.