Asuntokauppa käy edelleen vilkkaasti valtakunnassa — Savonlinnassa edullinen hintataso houkuttaa jo asuntosijoittajia

Savonlinnan seutu lukeutuu valtakunnassa laskevien asunnon hintojen alueeseen. Hintataso näyttää kuitenkin jo vakiintuneen, Nordeassa nähdään. Asuntovelallisen on joka tapauksessa viisasta varautua tulevaan.

Soila Puurtinen

Sekä asuntokauppa- että asuntolainakäyrät koko maassa ovat tuhdissa noususuunnassa, iloitsevat asuntorahoitusjohtaja Tuulikki Hanski ja toimipaikan johtaja Jani Koivunen Nordeasta. Savonlinnassa markkinat ovat olleet laskusuunnassa, mutta näyttävät nyt vakiintuneen.
Sekä asuntokauppa- että asuntolainakäyrät koko maassa ovat tuhdissa noususuunnassa, iloitsevat asuntorahoitusjohtaja Tuulikki Hanski ja toimipaikan johtaja Jani Koivunen Nordeasta. Savonlinnassa markkinat ovat olleet laskusuunnassa, mutta näyttävät nyt vakiintuneen.

Asuntokauppa on käynyt tänä vuonna yllättävän vilkkaasti, sanoo Nordea Joensuun ja Savonlinnan asuntorahoitusjohtaja Tuulikki Hanski.

— Nordeassa asuntolainojen kysyntä on kasvanut 40 prosenttia tämän vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Koko vuoden kasvukin on reilut 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Ehkä hetkellisesti OKL:n lakkauttamisella Savonlinnassa oli vaikutusta, mutta nyt tilanne on tasaantunut. — Tuulikki Hanski

Koko maassa asuntokauppaa käydään nyt reilun 5000 kaupan kuukausivauhdilla, kun huippuvuosina vuosikymmen sitten kauppoja tehtiin liki 6000 kuukausittain.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella

hinnat laskusuunnassa

Nordean luvut ovat koko maan keskiarvolukuja ja niiden takaa paljastuu karu todellisuus. Asuntomarkkinat ovat eri osissa maata eriytyneet ja eriytyvät edelleen voimakkaasti. Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat jatkavat vielä nousu-uralla, mutta muualla maassa hinnat ovat kääntyneet laskuun.

Hintojen kehitystrendi kertoo asuntojen kysynnästä ja joillain seuduilla voi varautua asunnon arvon hiipumiseen.

— Perinteisestihän on ajateltu, että asunnon arvo nousee pikku hiljaa. Nyt hinnat eivät automaattisesti enää nouse ja asuntojen arvo voi myös laskea, sanoo Joensuun ja Savonlinnan toimipaikkojen johtaja Jani Koivunen.

Alhainen hinta voi tuoda hyvää vuokratuottoa

Savonlinnassa pessimismi valtasi pari vuotta sitten alaa asuntomarkkinoilla, kun ikävä uutinen OKL:n siirrosta Joensuuhun tuli julkisuuteen. Pelättyä hintojen romahdusta ei kuitenkaan nähtykään.

— Ehkä hetkellisesti OKL:n lakkauttamisella Savonlinnassa oli vaikutusta, mutta nyt tilanne on tasaantunut. Ja itse asiassa asuntojen vakuusarvot on Savonlinnassa pidetty edelleen samoina, Tuulikki Hanski sanoo.

Savonlinnan asuntojen edullinen hintataso houkuttaa Hanskin mukaan jo asuntosijoittajiakin, jotka hakevat hyvää vuokratuottoa ja sitä hänen mukaansa on saatavissa ainakin kaupungin keskusta-alueella.

— Osalle sijoittajistahan riittää, että vuokratuotto on hyvä ja pääoma säilyy. Välttämättä ei haetakaan myyntivoittoa, Jani Koivunen sanoo.

Koivusen mukaan Savonlinnassa on jo pieniä positiivisia merkkejä nähtävissä asukasmäärän vähenemisestä huolimatta.

— Talous kuitenkin jyllää ja asuntokauppakin käy, hän toteaa.

Korkojen nousua kannattaa ennakoida

Asuntolainojen korot ovat olleet jo pitkään erittäin alhaisella tasolla. Realismi on kuitenkin aina valttia asuntomarkkinoilla hinnoista ja korkotasoista huolimatta. Vaikka korkotaso on nyt alhaalla, kannattaa varautua tulevaan suojaamalla lainan korko, muistuttavat Koivunen ja Hanski.

— Yli puolet Nordean asuntolainoista onkin jo korkosuojattu, Koivunen sanoo.

Alhainen korkotaso takaa myös edullisen korkosuojauksen, jonka voi ottaa niin uusiin kuin vanhoihinkin asuntolainoihin.

— Suosituin korkosuojaus on korkoputki, jossa määritellään pohja- ja kattokorko. Suojauksen voi ottaa kolmeksi, seitsemäksi tai kymmeneksi vuodeksi. Korkosuojaus sisältyy pankin marginaaliin, Tuulikki Hanski sanoo.

Joustavuutta lainan hoitoon puolestaan tuo Nordean lainaehdoissa oleva lyhennysjousto, jonka puitteissa lyhennyseriä voi säätää tilanteen ja tarpeen mukaan ilman eri hakemusta.

— Jousto on kymmenen prosenttia lainamäärästä, Tuulikki Hanski sanoo.