Savolaisten kalastuspulmia ratkotaan torstaina uudessa Kalastajan kuuma linja -palvelussa

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan moni haluaisi kalastaa enemmän, mutta harrastusta voi estää esimerkiksi tiedon puute.

Matias Lövberg

Noin 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa enemmän, mutta tiedon puute voi estää harrastusta. Kuvituskuva.
Noin 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa enemmän, mutta tiedon puute voi estää harrastusta. Kuvituskuva.

Miten mato laitetaan koukkuun? Onko vavalla väliä, entä mitä siiman päähän? Kelpaisivatko vinkit vetouisteluun tai vertikaalijigaukseen? Etsitkö tienoon parasta kalapaikkaa – pohditko, kuinka lähellä toisen mökkirantaa saa kalastaa?

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalousasiantuntijoiden uusi puhelinpalvelu vastaa Etelä- ja Pohjois-Savon kalastusharrastajien kysymyksiin torstaina 30.7. kello 15–17.

Maksuttomassa ”Kalastajan kuuma linja” -palvelussa järjestön kalatalousasiantuntijat ympäri Suomea vastaavat kaikkiin kalastuksen harrastajien ja sellaiseksi haluavien kysymyksiin. Yhteyttä voi ottaa soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä, tiedottaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Kysymyksiin vastaa muun muassa järjestön Etelä- ja Pohjois-Savon kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen. Hän kertoo, että järjestön asiantuntijoilta voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös esimerkiksi ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä.

– Toivomme, että meihin otetaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Monelle tulee esimerkiksi yllätyksenä, miten mato kannattaa laittaa koukkuun. Toisin kuin usein ajatellaan, koukku pitää jättää näkyviin, jotta kala jää helpommin kiinni siihen. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, ja meiltä saa luotettavan vastauksen, Tarkiainen kannustaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön lehdistötiedotteessa.

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa, eli lähes joka kolmas suomalainen harrastaa jo kalastusta. Kalastonhoitomaksuja lunastettiin keväällä aiempaa reippaammin, ja myös järjestön teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan korona-aika on lisännyt suomalaisten kalastusintoa.

Tarkiainen iloitsee siitä, että tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute.

– Noin joka viides kyselyyn vastanneista kertoi kalastamisen esteeksi sen, että ei tiedä, missä hyviä kalapaikkoja olisi. Tietoa kaivataan myös siitä, miten, milloin ja missä ylipäänsä voi kalastaa sekä siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruuaksi. Tähän huutoon haluamme vastata, Tarkiainen sanoo tiedotteessa.

Kalastajan kuuma linja palvelee Etelä- ja Pohjois-Savossa torstaina 30.7. klo 15–17 numerossa 044 547 9116 / Janne Tarkiainen.