Raju korotus tonttivuokraan sai savonlinnalaismiehen valittamaan hallinto-oikeuteen — Veikko Karppi tyrmistyi valituksen hylkäämisestä

Viuhonmäellä asuva mies kertoi olevansa tyrmistynyt päätöksestä. Hän ei ole ehtinyt tutustua hallinto-oikeuden perusteisiin, mutta arvelee kylmiltään valittavansa päätöksistä niin pitkälle kuin mahdollista. "Valitan tästä vaikka Euroopan neuvostoon."

Tuija Pauhu

Helmikuussa 2016 Veikko Karppi kertoi Itä-Savossa, ettei sulata tonttivuokransa moninkertaistamista.

Savonlinnan Viuhonmäessä asuva Veikko Karppi suivaantui kovasti helmikuussa 2016, kun kaupunki korotti hänen omakotitonttinsa vuokraa rajusti. 134 euron vuosivuokra päivitettiin pääoman arvolla, ja uudeksi vuokrahinnaksi määriteltiin 600 euroa.

Vuokrasopimuksen uusimisen vaihtoehtona oli tontin ostaminen omaksi 9600 eurolla. Karppi valitti vuokrasopimuksen muutoksesta tekniseen lautakuntaan, mutta se ei tuottanut tulosta.

Tämän jälkeen Karppi teki asiasta kunnallisvalituksen Itä-Suomen hallintaoikeuteen. Päätös tuli vasta nyt huhtikuussa 2018, eikä se ollut savonlinnalaiselle mieleinen.

Hallinto-oikeus ei edes tutkinut valitusperustetta, jossa vedottiin toiminnan olevan vuokrasopimusehtojen vastaista. Muilta osin hallinto-oikeus tutki valituksen ja hylkäsi sen oikeudenkäyntikuluvaatimuksineen.

Tontinvuokrasopimus on hallinto-oikeuden mukaan luonteeltaan yksityisoikeudellinen sopimus, joita ei käsitellä hallinto-oikeudessa, vaan riitaisuudet voidaan saattaa käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Karppi sanoo valitusprosessin kestäessä ehdottaneensa kaupungille osamaksukauppaa tontistaan.

Teknisen lautakunnan toiminnan hallinto-oikeus tutki. Se totesi, etteivät teknisen lautakunnan päätökset syntyneet virheellisessä järjestyksessä valituksessa mainituilla perusteilla tai ole muutoinkaan lainvastaisia. Tästä päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Oikeus totesi, että asian lopputulos huomioon ottaen ei ole kohtuutonta, että valittaja joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Itä-Savo tavoitti Veikko Karpin, joka kertoi olevansa tyrmistynyt päätöksestä. Hän ei ole ehtinyt tutustua hallinto-oikeuden perusteisiin, mutta arvelee kylmiltään valittavansa päätöksistä niin pitkälle kuin mahdollista.
— Valitan tästä vaikka Euroopan neuvostoon, hän puuskahtaa.

Karppi sanoo valitusprosessin kestäessä ehdottaneensa kaupungille osamaksukauppaa tontistaan. Hän oli halukas lunastamaan tontin osissa muutaman vuoden aikana. Kaupungille tämä ei käynyt, vaan häntä kehotettiin hakemaan pankkilainaa.