Kellarpellon puuverstas tuuppaa eteenpäin kouluttautumaan tai työllistymään — "Täällä saa kiinni päivärytmistä"

Itsetunto kohentuu pian, kun on mielekästä tekemistä ja saa säännöllisen päivärytmin. Puuverstas aloitti vuoden alusta Savonlinnassa.

Tuija Pauhu

Työvalmentaja Juha-Pekka Honkanen (oik.) avustaa pihakeinun valmistuksessa.

Sähköpora surisee, ja hiomapaperi kahisee kaupungin puuverstaalla Savonlinnan Kellarpellossa. Nuori mies Timo valmistaa pihakeinua, ja parin metrin päässä Aleksi viimeistelee puutarhatuolia.
Verstaassa on paljon pihakalusteita, osa valmiina odottamassa sijoituspaikkaa, osa vielä keskeneräisinä. Seinää vasten nojaa vanhoja harmaantuneita purkulautoja sitä varten, että niitä työstettäisiin uuteen käyttöön.
Työvalmentaja Juha-Pekka Honkanen kertoo, että verstaan ideana on tukea 20— 40-vuotiaita ihmisiä uuteen alkuun ja uusille poluille. Monien taustalta voi löytyä koulun ja ammattiopintojen keskeyttämisiä, työttömyyttä, mielenterveysongelmia, muita murheita ja jopa syrjäytymisen uhkaa.
Enemmistö on miehiä, mutta myös muutama nainen on joukossa.
— Elämä ei ole aina reilua. Vastoinkäymisten jälkeen on hyvä, kun on tällainen matalan kynnyksen paikka, jossa saa kiinni päivärytmistä ja on tarjolla mielekästä tekemistä. Käsillä tekeminen on terapeuttista.
Verstas on osa Savonlinnan kaupungin työllistymispalvelua ja sinne tullaan lakisääteisen työllistymistä edistävän yhteispalvelun (TYP) ohjaamana.

"Muuten oleilisi vain kotosalla"

Timo tuumii pitävänsä verstaan tärkeimpänä ansiona juuri päivärytmiä. Ilman sitä olisi tullut vain jatkettua oleilua kotosalla.
Nuori mies on myös saanut jälleen otteen aikaisemmin keskeytyneisiin ammattiopintoihin.
— Koulunkäynti ei aikanaan kiinnostanut.
Nyt hän on työharjoittelussa ja valmistautuu tekemään näyttötutkinnon ammatti- ja aikuisopiston puulinjalle. Ammattiin valmistuminen on mahdollinen 1,5— 2 vuoden kuluttua.
Honkanen kiittelee joustovaraa, jonka avulla nykyisin pystytään räätälöimään henkilökohtaiset opintosuunnitelmat ja suorittamaan muun muassa osatutkintoja.

Kaikessa rauhassa sitä, mitä osaa


Jokainen aloittaa verstaassa kaikessa rauhassa siitä, mitä osaa. Kun itsetunto kohenee, alkaa melko nopeasti tulla ajatuksia ja toiveita siitä, mitä voisi tehdä työkseen.
— Verstas on toiminut vuoden alusta hyvällä menestyksellä. Opintojen pariin on siirtynyt jo neljä ihmistä.
Viikko-ohjelma saattaa sisältää aluksi vain yhden verstaspäivän. Vähitellen määrää kasvatetaan.
Päihteisiin on tiukka linja, eikä kieltoa ole työvalmentajan mukaan ole yritetty uhmata. Poissaoloja on hyvin vähän, samoin ontuvia selittelyjä.

Tukea ajoissa ja oikealla tavalla


Tällä hetkellä Savonlinnan seudulla on noin 400 nuorta työttömänä. Palveluesimies Anna Tolvanen Savonlinnan kaupungin työllistämispalveluista huomauttaa Juha-Pekka Honkasen tavoin, että nuoret tarvitsevat apua ja tukea.
— Kaikki nuoret eivät pärjää omin voimin ja ne omatoimisetkin nuoret saattavat kaivata jossakin tilanteessa neuvoja. On tärkeää, että tukea saa ajoissa ja oikealla tavalla. Jos esimerkiksi työnsaanti pitkittyy, moni muukin ongelma pahenee siinä samalla, arvioi Anna Tolvanen.
Työllistymispalvelussä tekevät moniammatillista yhteistyötä kaupungin lisäksi TE-keskus ja KELA. Työllisyyspalveluissa on myös aloittanut nuorten ohjaamotoiminta.