Varo internetin petollista lipunmyyjää — Sveitsiläisyritys kauppaa lippuja Etelä-Savossa peleihin ja konsertteihin, poliisilla ei valtuuksia puuttua toimintaan

Etelä-Savosta rikosilmoituksia on tehty syksyn aikana kymmenkunta.

Vesa Vuorela

Raskasta joulua -konserttiin on Etelä-Savossa myyty ja ostettu huijauslippuja.
Raskasta joulua -konserttiin on Etelä-Savossa myyty ja ostettu huijauslippuja.

Poliisille on tehty lähes sata rikosilmoitusta internetissä lippuja myyvästä yrityksestä tänä vuonna. Yrityksen sivut ovat aidonnäköisiä, mutta tilausta tehdessä sivusto ilmoittaa lippujen hinnaksi summan, joka lopulta saatetaan veloittaa asiakkaalta jopa kaksin- tai kolminkertaisesti.

Etelä-Savossa väärennettyjä ja moninkertaisesti veloitettuja lippuja on ollut myynnissä muun muassa Jukureiden peleihin ja Raskasta Joulua -konserttiin.

Rikosylikonstaapeli Tarja Lehtonen Itä-Suomen poliisista kertoo, että Etelä-Savosta rikosilmoituksia on tehty syksyn aikana kymmenkunta.

Koko maassa ilmoituksia on tehty tänä ja viime vuonna 165.

Sivustoa ylläpidetään Sveitsistä käsin, joten se on EU-lainsäädännön ulkopuolella. Suomen poliisilla ei ole toimivaltaa puuttua sivuston toimintaan eikä tutkia asiasta kirjattuja petosrikoksia.

Google ohjaa huijaussivustolle

Yritys myy ja mainostaa lippuja erilaisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin ja konsertteihin.

Maksua varten annetaan pankki- tai luottokortin numero sekä kortin takaa kolminumeroinen suojaluku.

Asiakkaan ostamat liput ovat osoittautuneet väärennetyiksi ja eivätkä lipun ostaneet ole päässeet tapahtumaan sisään. Lippuja on myyty myös sellaisiin tapahtumiin, joiden liput eivät ole edes tulleet virallisesti myyntiin.

Lippuja hakeva ohjautuu yleensä Googlen kautta myyjän sivuille. Sivusto on niin aidon näköinen, että se saattaa harhauttaa luulemaan sitä viralliseksi lipunmyyntipaikaksi.

Kuvakaappaus

Sveitsiläinen Viagogo on pääsylippujen jälleenmyyntipalvelu, ei virallinen lipunmyyntipalvelu.

Tarkista virallinen myyjä, selvitä taustat ja suojaa tili

Lehtonen muistuttaa, että internetistä lippuja ostavan kannattaa varmistaa, miltä sivustolta lippuja on ostamassa. Ohjelmatoimistojen sivuilta löytyy yleensä maininta siitä, kuka on tapahtuman virallinen lipunmyyjä.

Internetin hakukoneella kannattaa selvittää taustoja ja muiden kokemuksia lipunmyyjästä. Lehtonen vinkkaa, että kuluttajaviraston sivuilta löytyy tietoa yrityksistä, joista virastoon on tullut runsaasti yhteydenottoja.

Mikäli huomaamattaan ostaa lipun, jonka tilaus- ja veloitustiedot eivät vastaa alkuperäistä, kannattaa ensin käydä verkkopankin kautta suojaamassa tili asettamalla pankkikorttiin internet- ja ulkomaankäytönesto.

Jos ostotapahtumaan on käytetty luottokorttia ja tililtä on veloitettu kerrottua enemmän, asiasta kannattaa olla yhteydessä luotonantajaan.