Katso lista: Joulutapahtumia järjestetään tänäkin vuonna, mutta vain ulkoilmassa ja verkossa – Kokosimme Savonlinnan seudun joulutapahtumat

Enonkoski ja Punkaharju aloittavat joulunavaustapahtumien sarjan perjantaina. Kerimäki ja Rantasalmi jatkavat lauantaina.

Mari-Anna Rossi

Kerimäellä tunnelmoidaan joulunavaustapahtumaa ja joulumyyjäisiä tänä vuonna 28. marraskuuta. Perinteisiä joulumessuja sen sijaan ei järjestetä. Arkistokuva.
Kerimäellä tunnelmoidaan joulunavaustapahtumaa ja joulumyyjäisiä tänä vuonna 28. marraskuuta. Perinteisiä joulumessuja sen sijaan ei järjestetä. Arkistokuva.

Tämä viikonloppu on startti erilaisille joulunavaustapahtumille, joita on perinteisesti joka vuosi järjestetty Savonlinnan seudulla. Tänäkin koronavuonna joulutapahtumia järjestetään, mutta hieman tavallista pienimuotoisemmin.

Enonkoskella perinteistä joulunavaustapahtumaa vietetään ensi perjantaina, 27. marraskuuta kello 17 alkaen. Joulupukki sytyttää torille jouluvalot kello 18. Torilla on herkkujen myyntiä, kirkossa avoimet ovet ja joulumusiikkia, ja ravintoloissa on myös tarjolla illan mittaan musiikkiohjelmaa.

Samana päivänä, 27. marraskuuta kello 17 alkaen, vietetään joulunavaustapahtumaa myös Punkaharjulla liikekeskuksen pihalla. Jouluvalot syttyvät kello 17, jonka jälkeen ohjelmassa on avauspuheenvuoro ja Punkaharjun Vuoden Yrittäjän palkitseminen.

Ohjelmassa on myös Puruveden pelimannien ja Punkaharjun naislaulajien musiikkiesityksiä, askartelua ja arpajaiset. Perinteistä Punkaharjun Jouluraitti -tapahtumaa ei järjestetä, vaan ohjelma on tavallista suppeampi.

Kerimäen joulumessut on peruttu, mutta joulunavaustapahtuma pidetään torilla

Kerimäellä ei tänä vuonna järjestetä perinteisiä joulumessuja. Sen sijaan lauantaina 28. marraskuuta kello 15 alkaen vietetään ulkoilmatapahtumana Kerimäen jouluavaus- ja joulutoritapahtumaa linja-autoasemalla ja torilla.

Tapahtumassa puhuvat Kerimäen Yrittäjien puheenjohtaja Arto Koponen sekä rovasti Toivo Loikkanen, joka julistaa joulurauhan. Pääkantasäätiö julkistaa Vuoden kerimäkeläinen maineteko-palkinnon saajan, ja Kerimäen Yrittäjät palkitsevat Kerimäen Vuoden yrittäjän. Tapahtumassa on myös musiikkia ja arvontaa.

Kirkonmäelle rakennetaan roihupolku ja yhdistysten joulukuusikuja, kirkossa on avoimet ovet, Activity Maker järjestää ohjelmaa, Illumination-valot luovat tunnelmaa ja Joulupukkikin on lupaillut tulla paikalle.

Samana päivänä, lauantaina 28. marraskuuta joulunavaustapahtumaa vietetään myös Rantasalmella, vasta uuden nimensä saaneella Lippostorilla.

Torilla on tarjolla Rantasalmen Yrittäjien puurotarjoilu ja elävää musiikkia. Luvassa on myös yrittäjäyhdistyksen, kunnan ja paikallisen osuuspankin edustajien puheenvuorot, sekä joulupukin vierailu. Päivän päätapahtuma klo 11 alkavassa tilaisuudessa on Rantasalmen Vuoden yrittäjän julkistaminen ja palkitseminen.

Lippostorilla on tarjolla Rantasalmen Yrittäjien puurotarjoilu ja elävää musiikkia.

Adventin äänenavaus lähetetään verkkolähetyksenä

Savonlinnan linja-autoaseman sisäpihalla jo vuosien ajan pidetty Adventin äänenavaus järjestetään tänä vuonna kokonaan verkon välityksellä. Lähetys alkaa sunnuntaina 29. marraskuuta osoitteessa ita-savo.fi kello 12.

Tapahtumassa nuorisotyönohjaaja Anna Lamberg haastattelee Itä-Savon kulttuuritoimittaja Riitta-Leena Lempinen-Vesaa, viulisti Mariorvokki Marangia perheineen, Savonlinnan seurakunnan kasvatuksen työalajohtaja Juha Hakalaa sekä emerituskirkkoherra Jorma Marjokorpea.

Jouluisesta musiikista vastaavat johtava kanttorimme Minna Raassina sekä Puhallinorkesteri Saimaa Teppo Hakkaraisen johdolla.

Tuija Pauhu

Luston perinteinen Joulupuun päivä on tältä vuodelta peruttu, mutta sen sijaan vietetään Luston joulutulet -tapahtumaa museon piha-alueella. Arkistokuva.
Luston perinteinen Joulupuun päivä on tältä vuodelta peruttu, mutta sen sijaan vietetään Luston joulutulet -tapahtumaa museon piha-alueella. Arkistokuva.

Joulupuunpäivä ja Tuomaan Markkinat ovat saaneet uudenlaisen muodon

Luston perinteinen Joulupuunpäivä-tapahtuma on tältä vuodelta peruttu. Sen sijaan itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta kello 15 Luston piha-alueella järjestetään Luston joulutulet -tapahtuma. Ohjelmassa on joulukuusen valojen sytytys, pikkukuusten koristelua, jäänveistäjien työnäytös, tuliesitys ja lajin esittelyä sekä makkaranpaistoa rakovalkealla. Museoravintola ja Luston Puoti palvelevat kävijöitä.

Sulkavalla joulunavaustapahtumasta päätettiin kokonaan luopua, mutta sen sijaan kunta juhlii 390-vuotissyntymäpäiväänsä virtuaalisesti netin välityksellä lauantaina 5. joulukuuta. Yksi tilaisuuden kohokohdista on Sulkavan Vuoden yrittäjän palkitseminen.

Myös Olavinlinnassa jo vuosien ajan järjestetyt Tuomaan Markkinat ovat tänä vuonna saaneet uudenlaisen muodon. Markkinat pidetään lauantaina 12. joulukuuta kello 10 alkaen Olavinlinnan piha-alueilla sekä Linnankadulla vanhassa kaupungissa.

Tarjolla on perinteistä joulumarkkinatunnelmaa ja paljon ideoita pukinkonttiin sekä herkkuja joulupöytiin.

Samana päivänä 12. joulukuuta järjestetään Parikkalan Joulunavaustapahtuma torilla kello 10–14. Tapahtuma yhdistää yleensä Harjulinnassa pidetyt joulumyyjäiset ja joulunavaustapahtuman yhdeksi toritapahtumaksi.

Kalenteri

Joulutapahtumia Savonlinnan seudulla:

Savonlinnan keskustassa ja vanhassa kaupungissa 20.–21.11.

Enonkosken torilla pe 27.11. klo 17–20.

Punkaharjun liikekeskuksella pe 27.11. klo 17 alkaen.

Kerimäen linja-autoasemalla la 28.11. klo 15–19.

Rantasalmen Lippostorilla la 28.11. klo 11 alkaen.

Adventin äänenavaus su 29.11. klo 12 osoitteessa ita-savo.fi.

Luston joulutulet Luston piha-alueella 5.12. klo 15–18.

Sulkavalla kunnan 390-vuotisjuhlat 5.12. klo 16 osoitteessa sulkava.fi.

Tuomaan Markkinat Olavinlinnassa ja vanhassa kaupungissa 12.12. klo 10–18.

Parikkalan torilla 12.12. klo 10–14.

Kaikissa tapahtumissa noudatetaan koronaepidemian takia voimassaolevia turvallisuusohjeita ja suositellaan kasvomaskin käyttöä. Osallistujilta toivotaan myös omaa vastuullisuutta siten, että turvavälien säilymisestä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta huolehditaan. Tapahtumiin ei saa osallistua flunssaisena.

Juttua korjattu 24.11. klo 11.07: Vaihdettu yhden Adventin äänenavauksessa haastateltavan vieraan nimi ohjelmamuutoksen vuoksi.