Savonlinnan Järvipelastajat hakee uusia vapaaehtoisia pelastusmiehistöönsä — "Järvipelastajaksi haluavalta täytyy löytyä aikaa harrastukselle ja halua sitoutua koulutukseen"

Savonlinnan Järvipelastajat hakevat uusia vapaaehtoisia miehistöönsä. Ensimmäinen askel kohti hälytysmiehistöön ryhtymistä on tulokaskoulutuksen suorittaminen.

Soila Puurtinen

Järvipelastajilla riittää tehtäviä läpi kesä- ja veneilykauden.
Järvipelastajilla riittää tehtäviä läpi kesä- ja veneilykauden.

Savonlinnan Järvipelastajat hakee uusia jäseniä pelastusmiehistöön, kertoo Järvipelastajat tiedotteessaan.

Tulokasinfo pidetään Savonlinnan paloasemalla tiistaina 21. toukokuuta. Tilaisuudessa kerrotaan yhdistyksen toiminnasta sekä järvipelastuksesta harrastuksena.

Tulokaskoulutuksen suorittaminen on ensimmäinen askel kohti pelastusaluksen hälytysmiehistöä. Alkuvaiheessa koulutuksessa perehdytään turvalliseen toimimiseen aluksilla, henkilökohtaiseen pelastautumiseen, merimiestaitoihin sekä yleisesti järvipelastustoimintaan.

Tulokasosuuden jälkeen alkaa kansimieskoulutus, joka kestää noin vuoden.

— Kansimieskurssin sisältö on hyvin monipuolinen. Käymme läpi alusturvallisuutta, merimiestaitoja, ensiapua, tekniikkaa, viestiliikennettä, etsintää sekä pelastus- ja avustustehtävissä tarvittavia tietoja ja taitoja. Koulutus- ja harjoitusiltoja pidetään purjehduskaudella viikottain, Savonlinnan Järvipelastajien koulutusvastaava Anne Kosonen kertoo tiedotteessa.

Merkittävä osa ajasta harjoitteluun ja huoltoon

Vaikka pelastus- ja avustustehtävät ovat järvipelastusharrastuksen suola, käytetään merkittävä osa harrastukseen kuluvasta ajasta harjoitteluun, taitojen ylläpitämiseen sekä varusteiden ja veneiden huoltoon.

— Järvipelastajaksi haluavalta täytyy löytyä aikaa harrastukselle ja halua sitoutua melko tiiviiseen koulutukseen. Vastapainona pääsee reiluun porukaan auttamaan vesillä pulaan joutuneita, yhdistyksen puheenjohtaja Esa Hirvonen toteaa.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan Järvipelastajilla on ollut uudet tilat käytössään Laitaatsillan telakka-alueella viime vuodesta lähtien.
Savonlinnan Järvipelastajilla on ollut uudet tilat käytössään Laitaatsillan telakka-alueella viime vuodesta lähtien.

Miehistöön kuuluu ihmisiä eri aloilta ja ikähaitari on laaja. Usein aktiivisen järvipelastajan arki rytmittyy osin pelastustoiminnan ehdoilla, mutta se ei mitenkään estä normaalia perhe- ja työelämää. Joistain työpaikoista on mahdollista lähteä työaikana hälytystehtäviin, jotkut päivystävät töidensä vuoksi vain iltaisin ja viikonloppuisin.

Järvipelastajaksi haluavilta ei edellytetä aikaisempaa veneilykokemusta. Pääsyvaatimuksena on normaali fyysinen ja psyykkinen kunto, riittävä uimataito ja vastuullinen asenne. Tärkeintä on halu auttaa, into oppia uutta sekä mahdollisuus sitoutua harrastukseen.

Kaksi pelastusalusta

SMPS Savonlinnan Järvipelastajat ry toimii Saimaan keskeisimmällä veneilyalueella. Aktiivimiehistö koostuu vapaaehtoistyötä tekevistä jäsenistä, jotka auttavat merihätään joutuneita veneilijöitä opiskelunsa ja päivätöidensä ohella.

Yhdistyksen viime vuonna valmistunut tukikohta sijaitsee Laitaatsillassa, ja sitä käytetään päivittäin koulutuksiin, ylläpitotöihin ja tukitoimintoihin. Savonlinnan Järvipelastajilla on kaksi tehokasta ja asianmukaisesti varusteltua pelastusalusta.

Viime vuonna Savonlinnan Järvipelastajat suoritti 136 hälytys-, avustus- tai veneturvallisuustehtävää. Aktiivimiehistössä toimii noin 30 henkilöä.

Savonlinnan Järvipelastajien tulokasinfo Savonlinnan paloasemalla (Savontie 2) tiistaina 21. toukokuuta kello 18.

Kommentoidut