Toistunut väkivalta johti syytteisiin — Savonlinnassa rajua väkivaltaa tehneelle miehelle vaaditaan ehdotonta vankeustuomiota

Syytetyllä on päällä ehdonalainen tuomio, joka päättyy vasta tämän vuoden elokuussa.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeudessa vaaditaan pitkää, ehdotonta vankeustuomiota miehelle, jonka katsotaan syyllistyneen toistuvasti väkivaltarikoksiin.
Etelä-Savon käräjäoikeudessa vaaditaan pitkää, ehdotonta vankeustuomiota miehelle, jonka katsotaan syyllistyneen toistuvasti väkivaltarikoksiin.

Syyttäjä vaatii Etelä-Savon käräjäoikeudessa ehdonalaisessa olevalle miehelle vähintään vuoden pituista, ehdotonta vankeusrangaistusta väkivaltarikoksista ja laittomasta uhkauksesta.

Syytteen alla olevat rikokset ovat tapahtuneet Savonlinnassa.

Syyttäjä katsoo vastaajan syyllistyneen kahteen pahoinpitelyyn ja yhteen törkeään pahoinpitelyyn.

Syyttäjä pitää ehdotonta vankeutta oikeana tuomiona, sillä miehelle oli elokuussa 2016 langettu ehdollinen vankeusrangaistus, jonka koeaika oli päättymässä vasta ensi elokuussa.

Törkeä pahoinpitely oli tapahtunut paikallisessa ravintolassa. Ennen sitä vastaaja oli tavannut uhrinsa toisessa ravintolassa, jossa hän oli pamauttanut uhria yllättäin nyrkillä kasvoihin, minkä seurauksena uhri sai kasvoihinsa ruhjevammoja.

Uhri oli poistunut paikalta toiseen ravintolaan, jonne syytetty tuli lyhyen ajan kuluttua. Hän oli ampaissut suoraan jo kertaalleen pahoinpitelemänsä miehen luokse. Tällä kertaa hän otti esiin taittoveitsen, painoi sen uhrin kaulalle, johon tuli kaksi pinnallista viiltohaavaa.

Ennen kuin väliin tuli sivullinen, mies ehti hakata uhriaan nyrkeillä, ja potkaista häntä kerran kasvoihin.  

Syyttäjän mielestä pahoinpitely oli tekotavaltaan törkeä, koska teräase on suunnattu hengenvaaralliselle alueelle eli kaulaan, johon tuli yhden ja kolmen senttimetrin pituiset viiltohaavat.

Vammojen vakavuus oli syyttäjän mielestä vain sattuman varassa.

Syyte samalle miehelle on luettu niin ikään pahoinpitelystä, koska hän heitti erään ravintola-asiakkaan kasvoille lasituopin, joka rikkoutui ja aiheutti vammoja. Uhrilta vahingoittui muun muassa tärykalvo.

Sama mies oli pahoinpidellyt myös Savonlinnassa naishenkilöä hänen asunnossaan. Rikoksen teonkuvauksen mukaan mies heitti uhrin kuristaen kaksi kertaa lattialle ja potki häntä. Nainen menetti hetkellisesti tajuntansa.

Laittomassa uhkauksessa on kyse siitä, että mies oli lähettänyt eräälle toiselle naiselle tekstiviestejä, joissa hän esitti uhkauksen vahingoittaa ja tappaa hänet.

Syyttäjän mielestä naisella on ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olleen vakavassa vaarassa.