Sadonkorjuukaudesta tulossa pitkä — Kevätviljoista on puitu vasta reilut viisi prosenttia

Kevätviljat valmistuvat hitaasti ja ovat monin paikoin hyvin kirjavia.

Soila Puurtinen

Etenkin kauran sekaan on tulossa paljon vihreitä jyviä.
Etenkin kauran sekaan on tulossa paljon vihreitä jyviä.

ProAgria Etelä-Suomen kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinolan mukaan syksyn sadot ovat olleet normaalia tasoa. Salpausselän pohjoispuolella on ollut kuivinta ja siellä sato jää heikoksi.

— Heinäkuun alun sateet saivat kuivan kauden jälkeen viljat versomaan lisää ja nämä sivuversot valmistuvat myöhään puintikuntoon. Se heikentää sadon laatua ja lisää kuivauskuluja. Etenkin kauran sekaan tulee paljon vihreitä jyviä. Ne laskevat hehtopainoa ja heikentävät muutenkin laatua, Eino Heinola toteaa tiedotteessa.

Nyt epävakainen ja sateiseksi kääntyvä sää lisää tähkäidäntäriskiä.

Syysviljat on puitu ja rukiista tuli keskinkertainen sato. Tila- ja lohkokohtaiset vaihtelut olivat suuret riippuen talvehtimisen onnistumisesta. Hehtopainot ovat olleet hyviä, mutta sakoluku on jäänyt matalaksi kesän välillä kuivien, helteisten ja välillä viileiden jaksojen takia.

Nurmien tilanne vaihtelee myös maalajin ja sateiden mukaan.

— Hikevillä ja eloperäisillä mailla saadaan lähes normaali sato, mutta savisilla kuivilla lohkoilla heikko, Heinola selvittää.

Heikoimmin sadeta saaneilla alueilla nurmet kaipaavat vettä, että karjatilat saisivat kolmannen säilörehusadon.

Perunasato näyttää myös keskinkertaiselta.

— Kuivuus vähensi mukulalukua, mutta mukulakoko on melko iso. Ruttopaine on ollut normaalia pienempi kuivuuden takia. Varastoperuna saadaan näillä näkymin nostettua tämän kuun aikana.