"Savonlinnalla on imago, mutta vetovoima on kateissa", toteaa kaupunkikeskustojen asiantuntija — "Ihan varmasti muuttotappioalueellakin oikeassa paikassa olevat asunnot käyvät kaupaksi"

"Jos liiketilaa on liikaa, siitä pitää uskaltaa luopua", neuvoo kaupunkikeskustan kehittämisen ammattilainen savonlinnalaisia

Soila Puurtinen

Pokko Lemminkäisen mielestä Savonlinnan keskusta on puhdas, ehjä ja siisti.
Pokko Lemminkäisen mielestä Savonlinnan keskusta on puhdas, ehjä ja siisti.

Savonlinnan kaupunkikeskustan elinvoiman mittari Olavinkatu on tyhjentynyt vauhdilla. Joka viides tila on tyhjillään ja pimeitä näyteikkunoita on huomattavan paljon.

— Se ei vielä näy jos viisi prosenttia näyteikkunoista on tyhjillään. Mutta kymmenen prosenttia alkaa jo tehdä hallaa keskustan viihtyisyydelle, sanoo

Suomen kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen, jolle Savonlinna ongelmineen on työn puolesta ainakin pääpiirteissään tuttu. 

— Savonlinna on yksi hienoimmista ellei hienoin suomalainen kesäkaupunki, eli sillä on jo olemassa selkeä imago. Keskusta on puhdas, ehjä ja siisti, mikä on muuttotappiokunnassakin viihtyisyyden vähimmäisvaatimus.

Kehittämistä monimuotoisuus edellä

Keskustasta tulee vetovoimainen ja viihtyisä, kun kehittämispäätöksiä tehdään keskustan monimuotoisuus edellä eikä kaupunkirakennetta lähdetä hajottamaan.

—Tässä kohtaa harmittaa teidän uusi hieno kirjastonne. Olisin itse nähnyt paljon mieluummin, että kirjasto olisi tuotu johonkin torin liepeille, sinne missä ihmiset ja elämä ovat, Lemminkäinen pohtii.

Keskittäminen on erityisen tärkeää paikoissa, jossa elinvoima supistuu ja keskusta kutistuu.

—Aina kun jotain rakennetaan niin pitäisi hyödyntää keskustaa ja keskustan ihmisvirtoja, nähdyksi tulemista. Jos tehdään vaikka näyttelytila, niin se pitää tuoda sinne, missä kaikki näkevät sen. Vain osa menee sisälle asti, mutta silti se on siinä olemassa ja tuo hyvää mieltä vaikka kuinka monelle.

Tori on imagollinen keskusta

Nyt kun Olavinkadun remontti ulottuu jo Pitkällesillalle saakka, näkee selvästi, että kauppatori tarvitsee kiillottamista ja kehittämistä. Torin ja satamanseudun kaavoittaminen onkin seuraava iso askel Savonlinnan keskustan kehittämisessä.

— Siinä kauppatorin ympärillähän se on se teidän imagollinen keskustanne, Lemminkäinen toteaa.

Kaupunkien keskustat ovat kriisissä muuallakin kuin Savonlinnassa.

Ei tarvitse mennä kuin Kuopioon, kun huomaa, että torin reunoilla on kirpputoreja, liikennekeskuksen ja torin välisen pääväylän varrella puolet näyteikkunoista on tyhjillään ja kauppakeskusten yläkertoja remontoidaan vaikkapa kouluille opetustiloiksi.

Kaupalliselle tilalle ei yksinkertaisesti ole keskustassa kysyntää aiemmin tehtyjen ratkaisujen takia.

Tuija Pauhu

Lemminkäistä uuden kirjaston sijainti harmittaa. — Olisin itse nähnyt paljon mieluummin, että kirjasto olisi tuotu johonkin torin liepeille, sinne missä ihmiset ja elämä ovat.
Lemminkäistä uuden kirjaston sijainti harmittaa. — Olisin itse nähnyt paljon mieluummin, että kirjasto olisi tuotu johonkin torin liepeille, sinne missä ihmiset ja elämä ovat.

Liiketilat uuteen käyttöön

Ehkä Savonlinnassakin haaveillaan turhaan siitä, että Olavinkadun reunat olisivat liikkeitä täynnä kuten ne olivat joskus ennen.

— Jos todetaan, että liiketiloista on ylikapasiteettia, niin silloin niitä pitää vähentää muutamalla ne vaikka asuintiloiksi. Kyllä ylimääräisestä liiketilasta erilleen pääsee.

Ihan varmasti muuttotappioalueellakin oikeassa paikassa olevat asunnot käyvät kaupaksi.

— Jos esimerkiksi Satamakadun liiketiloille on vaikea löytää vuokralaisia, niin sijainti on sellainen, että asuntoina niille ostaja löytyisi.

Kaikki mukaan kehittämään

Tärkeintä keskustan kehittämisessä on Lemminkäisen mukaan ottaa ihan jokainen kuntalainen mukaan. Tämä onnistuu hyödyntämällä tietotekniikkaa tai järjestämällä kuntalaisille kuulemisiltoja.

— Kenelläkään ei ole valmista totuutta tässäkään asiassa. Jokainen asukas on keskustan kehittämisen asiantuntija ja ihan jokainen pitää ottaa mukaan. Mitä syvällisempi prosessi käydään yhdessä läpi sitä kestävämpi lopputulos on.

Porukassa on aina myös käsijarrun vetäjiä eli  niitä, jotka eivät uudistuksista tykkää.

— On viisautta sitouttaa heidät ihan ensimmäiseksi kyselemällä ja osallistamalla. Mikkelissä tässä onnistuttiin hyvin muutama vuosi sitten kun keskustaa uudistettiin isolla kädellä. Yhtään hallintovalitusta ei tullut vaikka isoja hankkeita oli vireillä monta yhtä aikaa. 

Uusimmat uutiset

Kommentoidut