Eläinlääkäriasema takaisin Haapakallioon, korjauskustannus yli 100 000 euroa — "Onhan se tuntuva summa, kun sentään oli tilattu toimiva rakennus"

Sosterin eläinlääkäriasema pääsee viimeinkin siirtymään takaisin Haapakallioon. Aseman sisäilmaongelmat on selätetty.

Soila Puurtinen

Sosterin eläinlääkäripalvelut palaavat takaisin Haapakallion Kitkantielle puolentoista vuoden evakkoreissun jälkeen.
Sosterin eläinlääkäripalvelut palaavat takaisin Haapakallion Kitkantielle puolentoista vuoden evakkoreissun jälkeen.

Sisäilmaongelmien takia evakossa Kerimäen kirkonkylällä ollut Sosterin eläinlääkäriasema pääsee siirtymään takaisin Haapakallioon tällä viikolla. Puolitoista vuotta kestänyt korjaus on valmistunut ja tutkimusten ja mittausten mukaan eläinlääkäriaseman sisäilmaongelmat on saatu järjestykseen.

Sosterin eläinlääkintä on jo aloittanut muuttoa takaisin Haapakallioon, ja asiakkaille eläinlääkäriasema aukeaa vaiheittain torstaista 28.3. alkaen.

— Muutto vaikuttaa eläinlääkinnän toimintaan vielä maaliskuun lopulla ja mahdollisesti vielä huhtikuun alussa, mutta kiireiset ja ennalta sovitut tapaukset pystytään hoitamaan asemalla hyvin heti avaamisesta lähtien, Sosterin terveysvalvonnan johtaja Sampsa Kinnunen sanoo.

Työt hoituivat evakosta huolimatta

Sosterin eläinlääkäri Taru Hirvonen huokaa tyytyväisenä, kun eläinlääkärit pääsevät viimein takaisin Haapakallioon.

— Onhan tämä ollut aikamoinen possakka, Hirvonen sanoo.

— Perjantaina olemme jo kokonaan Haapakalliossa Kitkantiellä, mutta torstaina osa potilaista otetaan vastaan vielä väistötiloissa Kerimäellä.

Taru Hirvonen on kuitenkin tyytyväinen, että ylimääräisestä työstä huolimatta eläinlääkärit ovat pystyneet täyttämään työtehtävänsä ja palvelemaan asiakkaitaan.

— Eihän sitä aluksi osattu ajatella, miten iso sotku tästä vielä syntyy. Mutta paluuta Haapakallioon emme tietenkään kiirehtineet, ennen kuin saatiin varmuus, että rakennus on varmasti turvallinen.

VOC-yhdisteet syynä

Tekninen päällikkö Hannu Kosonen Sosterista kertoo, että sisäilmaongelmien syitä etsittiin melko pitkään ja lopulta reilu vuosi sitten päästiin varsinaiseen korjaustyöhön.

Aseman muovilattiapinnoitteissa todettiin tapahtuneen kemiallisia hajoamisreaktioita ja niiden seurauksena sisäilmaan vapautui hengitysteitä ärsyttäviä VOC-yhdisteitä. Kun aseman sisätilat olivat vielä voimakkaasti alipaineiset, voimisti se yhdisteiden kulkeutumista sisäilmaan. Samalla korvausilmaa imeytyi sisään rakenteiden liitoksista.

— Kaikki tämä aiheutti henkilöstössä oireilua, minkä seurauksena toiminnat siirrettiin väistötiloihin, Sampsa Kinnunen sanoo.

Laskun maksaja ei vielä selvillä

Korjaustyö vei aikansa, kun muovimattopinnoitteet poistettiin ja niiden alla olevia betonirakenteita jyrsittiin sekä lämmitettiin matalalämpölevyillä betoniin imeytyneiden VOC-yhdisteiden pitoisuuksien pienentämiseksi.

Lopuksi lattiapinnat uudistettiin ja ulkoseinien, kantavien väliseinien ja läpivientien rakenneliittymät tiivistettiin sekä ilmanvaihto säädettiin.

Remontin lopullista laskua ei vielä tiedetä, mutta Hannu Kososen mukaan summa nousee jonkin verran yli sadan tuhannen euron. Maksajakaan ei vielä ole selvillä.

— Onhan se tuntuva summa, kun sentään oli tilattu toimiva rakennus, Kosonen toteaa.

Haapakalliossa Kitkantiellä sijaitsevan kunnallisen eläinlääkäriaseman kuntotutkimuksen ja korjaussuunnitelman laati Sosterin tilauksesta Sisäilmatalo Kärki Oy. Korjaustyöt teki Saaren Rakennuspalvelu Oy sekä LVI Pesoset Oy. Eläinlääkäriaseman kiinteistö on valmistunut vuonna 2013.