Tuulen runtelemaa sähköverkkoa korjataan sadan henkilön voimin. Sähköt olivat poikki pahimmillaan 6 000 taloudesta Etelä-Savossa

Jos valo väikkyy sähkökatkon jälkeen, kyseessä voi olla hengenvaarallinen nollavika. Siitä pitää aina ilmoittaa sähköyhtiöön.

Sähkölinjoista sinkoilevat kipinät sytyttivät lukuisia metsäpaloja Itä-Suomessa. Tämä tilanne on kuvattu Savitaipaleella.
Sähkölinjoista sinkoilevat kipinät sytyttivät lukuisia metsäpaloja Itä-Suomessa. Tämä tilanne on kuvattu Savitaipaleella.

Järvi-Suomen energia korjaa puuskaisen tuulen aiheuttamia sähkövikoja maastossa noin sadan hengen voimin. Tiistai-aamuna klo 8 keskijänniteverkossa oli noin 1 000 sähkötöntä asiakasta pääasiassa Mikkelin eteläpuolella. 

Savonlinnan seudulla sähköt toimivat normaalisti. Maanantain aikana hetkellisesti enimmillään sähköttä oli noin 6 000 keskijänniteverkon asiakasta.

Järvi-Suomen energiasta kerrotaan, että keskijänniteverkon korjauksessa ollaan hyvässä vauhdissa ja paikoin korjaustyötä on ulotettu jo pienjänniteverkon puolelle. Vikojen korjaustyötä ovat hankaloittaneet maastopalot, joita sähkölinjoille kaatuneet rungot ovat sytyttäneet.

Puuskatuulen ennustetaan jatkuvan vielä tiistaina. Asiakaspalvelua ja sähköverkon korjausta ja raivausta jatketaan vahvistetulla miehityksellä. Maastopalojen sammuttaminen ja sähkönjakeluverkon vikojen korjaus edellyttävät hyvää yhteistoimintaa eri toimijoiden kesken.

Nollavika voi olla hengenvaarallinen

Jos sähköjen palauduttua kiinteistön sähkö käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai pahimmillaan sähköiskun vaara.

—Jos tunnistat nollavian, katkaise sähköt pääkytkimestä. Sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen, joten katkaise sähköt varovaisuutta noudattaen, verkkoyhtiöstä neuvotaan. Nollavikatapauksissa on otettava yhteys vikapalveluun puhelinnumeroon 0800 90440. Vikapalvelu on käytössä ympäri vuorokauden.

Pienjänniteverkon vioista sähköyhtiö ei saa tietoa järjestelmiinsä, joten asiakkaiden toivotaan lähettävän tietoa vikapaikoista, muun muassa linjoille kaatuneista puista tai risuista oksilla. Vikapaikkailmoituksen voi tehdä joko soittamalla vikapalveluun tai lomakkeella osoitteessa jseoy.fi.

Linjoilla olevia puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.