Etelä-Savo päätyi Keski-Suomen kanssa samoihin tv:n alueuutisiin — Katsojat hämmästyivät, mutta Yle lupaa eteläsavolaisaiheille lisää näkyvyyttä

Yleisradio uudisti aluejakoaan ja niputti Etelä-Savon yhteen Keski-Suomen kanssa. Itäsuomalaisidentiteetti ei silti liene vaarassa.

Aiemmin Savonlinnan seudulla katseltiin Itä-Suomen uutisia, mutta nyt arki-illoin nähdään Keski-Suomen ja Etelä-Savon uutiset. Viime perjantaina uutistenlukijana oli Riika Raitio (kuvassa).

Televisionkatsojat ovat viime viikkoina hieraisseet silmiään alueellisia uutislähetyksiä katsellessaan. Kun ennen savonlinnalaisia ja muita eteläsavolaisia uutisia tarjoiltiin Itä-Suomen uutisissa, on nyt lähetyksen nimi ”Keski-Suomen ja Etelä-Savon uutiset”.

Mitä Keski-Suomen asiat meille kuuluvat, on kotisohvilla kummasteltu. Eikö entinen jako ollut luontevampi? Onhan Savonlinnan seudun asukkailla vahva itäsuomalainen identiteetti ja lisäksi yhteistyötä tehdään tiiviisti monella eri tasolla niin Kuopion ja Joensuunkin suuntaan.

Yle Mikkelin ja Yle Jyväskylän päällikkö Aki Karjalainen rauhoittelee muutoksesta suivaantuneita. Hän sanoo, että eteläsavolaiset voivat pitää itseään uudistuksessa voittajina, eivät häviäjinä.

— Savonlinnan ja Mikkelin seudun asiat pääsevät vahvemmin esiin uutisissa, jotka kattavat vain kaksi maakuntaa. Aiemmin eteläsavolaiset kilpailivat ohjelma-ajasta Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa, hän sanoo.

Karjalainen huomauttaa myös, että valtakunnallisestikaan Yleisradiossa jako ei perustu maakuntien yhtäläisyyksiin.

— Enemmänkin kyse on tasavertaisesta palvelemisesta, siitä, että Etelä-Savo saataisiin paremmin näkyviin ja kuuluviin. Ja siinä on onnistuttukin, sillä kuluneen kahden viikon aikana eteläsavolaisia aiheita on alueuutisissa ollut merkittävästi enemmän kuin aiemmissa Itä-Suomen uutisissa, hän sanoo.

Kitkerää palautetta ei ole Karjalaiselle asti kantautunut, mutta mielenkiintoa uudistus on kyllä herättänyt.

Yhteistyötä myös radion puolella

Keski-Suomen ja Etelä-Savon naimakauppa kuuluu myös radion puolella. Yhdestä paikasta juonnettu ja tuotettu lähetys vapauttaa Karjalaisen mukaan toimittajia kentälle, ihmisten pariin, suorien reportaasien tekoon.

Aamulähetykset pysyvät maakunnallisina, mutta iltapäivälähetys kello 14—18 tehdään yhteistyönä. Silloin savonlinnalainen kuulija saa tilaisuuden perehtyä jyväskyläläiseen elämänmenoon ja päinvastoin.

Etelä-Savosta äänessä ovat toimittajat Kati Rantala ja Jouni Kirvesmies. Rantalan toimipaikka on Savonlinna.

Iltapäivisin tunnin välein lähetettävät uutiset ovat kummassakin maakunnassa omat.

Lauantaiaamupäivisinkin kello 9—12 Keski-Suomi ja Etelä-Savo yhdistävät voimansa. Kahden maakunnan elämänmenossa ovat mukana reportterit ja lähetystä juontaa Jorma Hietamäki.

Keski-Suomen ja Etelä-Savon uutiset arki-iltaisin TV1:ssä klo 17.06 ja klo 18.21.