Presidentti Niinistö tänään Savonlinnassa — tutustuu norppien pesälaskentaan hieman etuajassa

Sekä Metsähallituksen Jouni Koskela että Luston Sari Korivirta pitävät presidentin vierailua suurena kunniana. Luontokoteita pidetään presidentille sopivina: — Sauli Niinistö soittelee luontoiltaan ja Jenni Haukio suojelee lintujen pihabongausta. Presidenttipari on kiinnostunut luonnosta, arvioi Koskela.

Minna Mäkinen

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Savonlinnassa tänään torstaina. Niinistö tutustuu niin metsämuseo Lustoon kuin norppien suojeluun.
Presidentti Sauli Niinistö vierailee Savonlinnassa tänään torstaina. Niinistö tutustuu niin metsämuseo Lustoon kuin norppien suojeluun.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään saimaannorpan pesälaskentaan Pihlajavedellä sekä tutustuu Metsämuseo Luston toimintaan Punkaharjulla.

Ohjelmassa on ensin Metsähallituksen organisoima pesälaskentaan osallistuminen. Isäntäkaartiin kuuluva suojelubiologi Jouni Koskela kertoo, että tilaisuudessa presidentti Niinistölle kerrotaan pesälaskennasta, saimaannorpan suojelusta ja kannan seurannasta.

Norppamiehelle presidentin vierailu on suuri ilo ja kunnia. Koskela uskoo siitä myös olevan konkreettista hyötyä koko suojelutyölle.

— Sauli Niinistö soittelee luontoiltaan ja Jenni Haukio suojelee lintujen pihabongausta. Presidenttipari on kiinnostunut luonnosta. Olemme hyvillämme siitä, että he haluavat tutustua myös saimaannorpan suojeluun.

Varsinainen laskenta alkaa myöhemmin

Itse laskenta presidentin vierailun ajankohtana on kovahko haaste.

— Sään puoleen varsinainen laskenta pääsee alkamaan ehkä vasta huhtikuun puolivälissä. Meillä on ely-keskuksen lupa aloittaa jo huhtikuun alussa, mutta oikein laskemaanhan ei pääse ennenkuin pesien katot romahtavat ja sitä ei ole ihan lähiaikoina näköpiirissä. Täytyy presidenttiä varten tehdä jonkinlainen sovellus tilanteesta.

Kuutit ovat jo kuukauden ikäisiä ja laskemaan voisi sen puoleen mennä. Normaalivuonna laskenta olisi ensi viikolla hyvinkin käynnissä.

— Laskennan kannalta kevät saisi olla sen verran pitkällä, että olisi jo muutamia asteita lämmintä ja saisi sataa vettäkin. Silloin pesien katot romahtaisivat ja pääsisi laskemaan.

Koskelan mukaan vierailun isännät tekevät parhaansa ja pyrkivät olosuhteista huolimatta selvittämään miten pesälaskenta oikeasti tehdään.

Suomalainen metsäsuhde esille Lustossa

Norppalaskennan lisäksi Niinistö vierailee myös Suomen Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla. Lustossa ollaan otettuja siitä, että presidentti vierailee juuri Lustossa.

Luston tiedottaja Sari Kotivirta sanoo, että presidentille halutaan esitellä museota ja suomalaisten metsäsuhdetta monipuolisesti. Kotivirta uskoo tavoitteen onnistuvan, vaikka ensi kesän erikoisnäyttelyiden rakentaminen on vielä kesken. Ne avataan 27. huhtikuuta.

Kotivirran mukaan perusnäyttelyiden suomalaista metsää kuvaava tarjonta on kattava.

— Suhtaudumme vierailuun innostuneesti.

— Lusto tarjoaa vierailijoille kattavan esityksen suomalaisten metsäsuhteista ja on usein yllättävää, kuinka paljon asioita liittyy metsään, sanoo Kotivirta.

Museo on vierailupäivänä normaalisti auki muulle yleisölle.