Timo Mustakallion puistotie aloittaa nyt oopperavieraiden kävelyreitin Savonlinnan matkustajasatamasta Olavinlinnaan — Uusi nimikyltti kertoo muutoksesta Pikku Kakkosen leikkipuiston kohdalla

Oopperajuhlien perustaja Pentti Savolainen soisi, että oopperan nimistöä hyödynnettäisiin Savonlinnassa enemmänkin.

Tiina Kukkonen

Savonlinnan oopperajuhlat uudelleen käynnistänyt professori Pentti Savolainen ja juhlien taiteellisena johtajana viimeistä vuotta toimiva Jorma Silvasti muistelevat lämmöllä Timo Mustakalliolta ja Martti Talvelaa, jotka antoivat oopperajuhlien kehittämiseen kaikkensa.
Savonlinnan oopperajuhlat uudelleen käynnistänyt professori Pentti Savolainen ja juhlien taiteellisena johtajana viimeistä vuotta toimiva Jorma Silvasti muistelevat lämmöllä Timo Mustakalliolta ja Martti Talvelaa, jotka antoivat oopperajuhlien kehittämiseen kaikkensa.

Oopperalaulaja Timo Mustakallio sai lauantaina oman puistotiensä Savonlinnaan, kun Erik Laxmannin puistotie nimettiin Mustakallion mukaan.

Kaikki Olavinlinnaan johtavat puistotiet on nyt nimetty Savonlinnan oopperajuhliin läheisesti liittyvien merkkihenkilöiden mukaan. Niin Aino Acktélla, Martti Talvelalla kuin nyt Timo Mustakalliolla on oma nimikkotiensä.

Martti kehitti juhlia, Timo sparrasi nuoria alalle

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on mielissään uudistuksesta sekä siitä, että Mustakallion muistaminen osui juuri tämän nimeä kantavan laulukilpailun yhteyteen.

— Siinä nämä entiset työkaverit taas kohtaavat, hän totesi katsellessaan Martti Talvelan puistotien ja Timo Mustakallion puistotien vierekkäin olevia nimikylttejä pienimuotoisessa nimenantojuhlassa, joka pidettiin Pikku Kakkosen puiston edessä.

— Martti otti työn alle oopperajuhlien kehittämisen ja Timo puolestaan sparrasi nuoria laulajia eteenpäin perustamalla nimeään kantavan laulukilpailun.

— Sieltähän minä itsekin nousin oopperalavoille, kun nämä herrat antoivat minun voittaa kilpailun vuonna 1982. Jo seuraavana vuonna sain laulaa solistina Taikahuilussa tuossa vieressä Olavinlinnassa, muisteli Silvasti, joka on vuosien saatossa edennyt samoihin tehtäviin kuin palkitsijansa.

Saltzburgissa Mozartin nimi on kaikkialla

Yksi Savonlinnan oopperajuhlien perustajista, professori Pentti Savolainen totesi, että puistoteiden nimeäminen oopperaan kuuluvien henkilöiden mukaan on oopperan tuotteistamista, jota voisi Savonlinnassa harrastaa enemmänkin.

— Onhan meillä täällä myös Sarastro-niminen ravintola. Mutta paljon muutakin voisi olla. Esimerkiksi Wagnerin kotikaupungissa Saksan Bayreuthissa sekä Mozartin kotikaupungissa Itävallan Saltzburgissa tilanne on tältä osin kokonaan toisenlainen, Savolainen kertoi.

Linnanpiha on ainutlaatuinen

Savolainen kertoi huomanneensa, että kaupunki on ottamassa vihdoin matkailun tosissaan. Mutta Olavinlinnan upeutta ei täällä ehkä osata vieläkään arvostaa riittävästi, vaikka esimerkiksi La Scalan Milanosta saapunut väki on haukkonut henkeään upealla linnanpihalla.

— Linnoja on Eurooppa täynnä, mutta tällaisia linnanpihoja kuin Olavinlinnassa ei muualla ole, sanoi paljonkin linnaympäristössä pidetyillä musiikkijuhlilla liikkunut Savolainen.

— Meidän pitäisi täyttää myös elokuu tapahtumilla, niin että saisimme tänne tulijoita Keski-Euroopasta. Tarjolla voisi olla esimerkiksi operettia tai miksei myös balettia, joka houkutteli tänne nuoria kävijöitä niinä vuosina, kun balettijuhlia täällä pidettiin, Savolainen totesi.

Laxmannille oma kasvilajipuisto

Savonlinnassa syntynyt pappi, opettaja ja Siperiassa matkannut luonnontieteilijä Erik Laxmann ei jää unholaan, sillä hänelle on luvassa oma arvokas kasvilajipuisto Heikinpohjaan entiselle opettajainkoulutuslaitoksen kampusalueelle.

Ratkaisu on luonteva, sillä Laxmann keräsi tutkimusmatkoillaan merkittäviä luonnontieteellisiä kokoelmia ja kehitti muun muassa Carl von Linnén tieteellistä kasviluokittelua.

Savonlinnasalissa pidettävään Timo Mustakallio -laulukilpailun finaaliin sunnuntaina 14. heinäkuuta kello kello 19 on vielä lippuja jäljellä.