Karhujahti saatiin nopeasti valmiiksi Savonlinnassa — Hirvenmetsästyksessä Etelä-Savossa lähes neljä tuhatta lupaa

Etelä-Savon länsipuolen kaatolupia ei voi käyttää itäpuolella maakuntaa, vaikka idässä karhukanta on runsaampi. Seutukunnalle myönnetyt yhdeksän kaatolupaa saatiin käytettyä alle kuukaudessa.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan seudun metsissä ei enää tänä vuonna karhuja metsästetä. Alueelle myönnetyt luvat saatiin alle kuukaudessa käytettyä.
Savonlinnan seudun metsissä ei enää tänä vuonna karhuja metsästetä. Alueelle myönnetyt luvat saatiin alle kuukaudessa käytettyä.

Savonlinnan seutukunnan osalta syksyn karhujahti saatiin nopeasti valmiiksi. Seudun viimeisin, yhdeksäs kaatolupa meni Enonkoskella 15. syyskuuta kaadettuun naaraskarhuun.

Savonlinnassa kaadettiin jahtikaudella 7 karhua, joista neljä naarasta ja kolme urosta. Myös Sulkavalla ja Enonkoskella käytettiin molemmissa yksi kaatolupa.

Riistakeskus Etelä-Savon alueelle on myönnetty kaikkiaan 32 karhulupaa. Seitsemän lupaa on vielä käyttämättä, mutta ne on tarkoitettu yhtä lukuun ottamatta maakunnan länsiosiin. Kaatolupia on vielä jäljellä seuraavasti: Heinävesi 1, Juva–Mikkeli—Joroinen 3, Mäntyharju 1 ja Pieksämäki–Suonenjoki 2.

Itäosissa karhukanta on suurempi, mutta alue on harvemmin asuttua ja kanta voi ollakin isompi. — Ohto Salo

Etelä-Savon vs. riistapäällikkö Ohto Salo sanoo, että lupia ei voi käyttää itäpuolella maakuntaa, vaikka siellä karhukanta on runsaampi.

Mikäli karhuja ei lokakuun loppuun jatkuvalla jahtikaudella löydy muualla, seitsemän lupaa jäävät käyttämättä kokonaan tänä vuonna.

— Itäosissa karhukanta on suurempi, mutta alue on harvemmin asuttua ja kanta voi ollakin isompi.

Salon mukaan kaatolupia on myönnetty sellainen määrä, että karhukantaa saataisiin hieman harvennettua.

Viime vuonna karhuja kaatui 25, eli sama määrä kuin nyt on kaadettu toistaiseksi. Luonnonvarakeskus on arvioinut Etelä-Savon karhukannaksi 215–230 yli vuoden ikäistä karhua. Karhun metsästysaika alkoi elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa.

Parikkalassa Riistakeskus Kaakkois-Suomen alueella kaadettiin kuusi karhua varsin nopeasti metsästyskauden alkamisen jälkeen. Riistapäällikkö Erkki Kiukas kertoo, että kaikki alueen kaatoluvat on käytetty.

Timo Seppäläinen

Hirvijahti alkaa 13. lokakuuta ja kestää vuoden loppuun.

Hirvikärpästen parveilu onneksi
rauhoittuu ennen hirvikauden alkamista

Lokakuun puolivälissä alkavalla hirvenmetsästyskaudelle kaatolupia on Etelä-Savon alueelle myönnetty 3 800. Määrä on suurin piirtein sama kuin vuotta aiemmin.

— Tavoite on, että luvista ainakin 80 prosenttia tulisi käytettyä, sanoo Salo.

Tällä hetkellä metsissä liikkuminen voi paikoin olla tukalaa hirvikärpästen suuren määrän vuoksi. Salo lohduttaa hirvimetsälle lähteviä, että kärpästen aktiivisin parveiluaika on lokakuun puolivälissä jo ohi.

— Onneksi hirvikärpäsiä on näin runsaasti vain noin joka kymmenes vuosi.

Kai Skyttä

Villisioilla ei Suomen metsissä ole luontaisia vihollisia juurikaan. Laji on sopeutunut entistä pohjoisemmaksi, joten kanta kasvaa nopeasti myös Etelä-Savon alueella.

Villisikojen kanta kasvaa
jopa 25 prosenttia vuodessa

Villisikojen määrä voi yllättää, kun hirviaika alkaa ja myös villisioista aletaan kerätä havaintoja. Salo on seurannut villisikakannan sopeutumista ja kasvua Suomessa kiinnostuneena.

— Näppituntumalta arvioin, että taas havaitaan laskennoissa sikakannan kasvaneen selvästi.

Salon mukaan kannan kasvu vuosittain 25 prosentilla ei ole tuulesta temmattu arvio. Villisikoja on Suomessa noin kolme-neljä tuhatta, joten Etelä-Savossa puhutaan toistaiseksi muutamista sadoista. Jatkossa määrä tullee kasvamaan nopeasti, vaikka metsästys on sallittua ympäri vuoden.

— Villisika ei ole helposti löydettävissä oleva saalis. Sillä ei ole oikein muuta vihollista kuin ihminen. Susikin etsii yleensä helpomman saaliin kuin villisian.

Korjattu riistanhoitopiiri riistakeskukseksi.

Uusimmat uutiset