Mikkeliläismiehet saivat napattua harvinaisen ilmiön videolle ensimmäistä kertaa Suomessa — katso tallenne!

Tähtiharrastajat Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne onnistuivat kuvauspuuhissaan maanantain vastaisena yönä.

-

Mikkeliläismiehet saivat napattua harvinaisen ilmiön videolle ensimmäistä kertaa Suomessa — katso tallenne!

Mikkeliläiset tähtiharrastajat Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne onnistuivat kuvaamaan harvinaiset keijusalamat videolle.

Keijusalamat kuvattiin Mikkelin Ursan tähtitornista maanantain vastaisena yönä noin klo 01.20. Ukkosrintama oli tuolloin noin reilun 300 kilometrin päässä Mikkelistä kaakkoon.

Vesa Vuorela

Aki Taavitsainen Mikkelin Ursan konehuoneessa Kiiskinmäen observatoriossa. Taivaskameroiden valvovat valoilmiöitä aina, kun taivas on selkeä. Kameroiden tallenteiden analysoimisessa auttaa Video Analyzer -ohjelmisto.

Mikkelin Ursan puheenjohtajan Aki Taavitsaisen mukaan tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun keijusalamat on saatu videoitua.

Kuvien ottaminen on onnistunut kaksikolta aiemminkin, viimeksi noin viikko sitten.

Elokuussa öiden pimentyessä yläsalamoiden havaitseminen ja kuvaaminen on mahdollista, jos ukkosia esiintyy sopivalla etäisyydellä ja havaintopaikalla on selkeää.

Taavitsaisen ja Lauanteen mukaan yläsalamat ovat melko tuoreita tapauksia maailmalla. Ensimmäiset viralliset havainnot niistä saatiin vasta vuonna 1989. Tämän jälkeen niitä on jahdattu ympäri maailmaa.
— Koska yläsalamat ovat valoisuudeltaan heikkoja, on niiden havaitseminen korkeilla leveysasteilla haastavaa, Taavitsainen sanoo.

Keijusalama on yläsalamoista tunnetuin. Se on pilvestä ylöspäin nouseva himmeä ja nopea valoilmiö, joka kohoaa ukkospilven yläpuolella noin 90 kilometrin korkeudelle ilmakehään.

Marika Lehto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.