Anttolan eläinlääkäriaseman sisäilmaongelmien syyt selvillä — Muovimattojen kiinnitys ja liian alipaineinen ilmanvaihto

Korjaus, kunhan maksaja on selvillä — Ilmanvaihto tasapainoon, lattiapinnat betonille ja uusiksi.

Soila Puurtinen

Savonlinnan Anttolan eläinlääkäriasema on kiinni kunnes rakennuksen sisäilmaongelmat on korjattu.
Savonlinnan Anttolan eläinlääkäriasema on kiinni kunnes rakennuksen sisäilmaongelmat on korjattu.

Savonlinnan Anttolan eläinlääkäriasema jouduttiin joulukuussa sulkemaan outojen sisäilmaoireiden vuoksi.

Nyt rakennusta on perusteellisesti tutkittu ja oireiden syyt ovat paljastuneet.

— Lattian muovimatoissa on selvästi kemiallisia ongelmia. Toinen asia on ilmanvaihdon iso epätasapaino, kiteyttää rakennusta Itä-Savon sairaanhoitopiirin toimeksiannosta tutkineen Sisäilmatalo Kärki Oy:n aluepäällikkö Ville Vikström.

Oireita jo vuonna 2016

Muutamalla aseman työntekijällä alkoi ilmetä hengitysoireita ja ihon punoitusta jo vuonna 2016.

Sairaanhoitopiirin omissa tutkimuksissa ongelmien aiheuttajaa ei löytynyt, mutta muovimatoilla arveltiin olevan asian kanssa jotain tekemistä.

Rakennus on valmistunut vuonna 2013. Sen pääurakoitsija oli Rakennusliike Niilo Käyhkö Oy.

Sairaanhoitopiiri on pyytänyt rakentajalta selvitystä käytetyistä materiaaleista ja työn etenemisestä.

Eläinlääkäriasema toimii tällä hetkellä Kerimäellä entisen päiväkodin tiloissa.

Koira haistoi maan

Rakennuksen ilmanvaihto on säädetty liian alipaineiseksi, ja silloin korvausilma tulee vääristä paikoista.

— Se tulee rakenneliitoksista, missä puolestaan havaittiin epätiiviyttä. Matoissa että niiden alla olevassa betonissa on voc-maista kemiallista hajua. Tämä yhdistettynä ilmanvaihdon liikaan alipaineisuuteen on heikentänyt sisäilman laatua.

VOC-yhdisteet eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat kaasuja. Niitä ovat esimerkiksi aromaattiset hiilivedyt kuten tolueeni ja bentseeni sekä aldehydit, halogenoidut yhdisteet, esterit ja alkoholit kuten etanoli ja propanoli.

— Materiaalinäytteissä on selkeästi esimerkiksi etyylihaksanolit koholla mikä viittaa tyypillisesti lattaimattojen vaurioitumiseen. Mattoja on osittain vaihdettu, mutta uusittujen mattojen alapuolella on edelleen selkeää pistävää hajua.

Rakennuksessa on aikaisemmin käynyt myös homekoira, ja se on merkannut muutamia pisteitä.

— Ne liittyvät ilmanvaihdon epätasapainoon ja rakenneliittymien epätiiviyteen. Korvausilmaa tulee vääristä paikoista ja koira tuntee sieltä maaperäyhteyksiä. Kosteutta rakennuksessa ei ole.

Muovikin hajoaa joskus

Muovimattojen kanssa voi tulla ongelmia, jos pinnoitetaan märälle alustalle.

— Yleensä ongelmia tulee maton käyttöiän loppupäässä, 25-30 vuoden kuluttua. Silloin alkaa tapahtua hajoamista. Näin uusissa rakennuksissa tämä on harvinaisempaa, varsinkin kun on mitattu, että kosteudesta ei ole kyse.

Kattavaa luetteloa keskenään sopivista liimoista ja tasoitteista ei ole ja vaihtoehtopareja on Vikströmin mukaan tuhansia, ellei suunnitelmissa ole aineita määrätty.

— Tyypillinen syy ongelmiin on pinnoittaminen liian aikaisin. Betonilattia ei ehdi kunnolla kuivaa, tai tasoite ennen liiman levittämistä. Liima voi vaurioitua ja päästä hajoamaan.

Betonista asti uusiksi

Vikström suosittelee ilmanvaihdon säätämistä tasapainoon mahdollisimman pian ja muovimattojen vaihtamista koko asemalla siten, että vaihto tehdään oikeilla materiaaleilla valvotusti ja dokumentoidusti betonipohjalta asti.

— Samalla kannattaa tiivistää alapohjan rakenneliittymät. Hajuhaitta pitää arvioida ennen uusien lattiapinnotteiden asentamista. Noin uudessa rakennuksessa on syytä varmistaa, että sitä voidaan turvallisesti käyttää useamman vuosikymmenen ajan.

Vikströmin mukaan on aivan selvää, että vastuukysymysten selvittämiseksi tarvitaan rakentamisaikaista dokumentointia.

— Työmailla on valvojat, mutta hykyään käytetään yhä enemmän esimerkiksi kosteuskoordinaattoria vastaamaan vain kosteuspuolesta ja siitä, milloin voidaan edetä seuraavaan työvaiheeseen.

Neuvottelut käyntiin

Itä-Savon sairaanhoitopiirin teknisen päällikön Hannu Kososen mukaan korjauksista neuvotellaan rakentajan kanssa.

— Hintaahan tälle varmaan tulee. Materiaalit eivät ole kalliita, mutta työaikaa vaihtoon menee varmaan jokunen viikko, voi mennä jopa kuukausi. Rakennus on tyhjillään, ja sen puoleenhan sitä on hyvä tehdä.

Väistötila Kerimäellä on käytössä siihen asti, että vaihdot on tehty ja tarkistusmittauksilla haittojen poistuminen varmistettu.

Kososen arvion mukaan aikaa voi kulua kesään asti ennenkuin toiminta pääsee Anttolaan palaamaan.

Rakennuksen tutkiminen maksoi sairaanhoitopiirille alle 10 000 euroa. Kososen mielestä se kannatti ehdottomasti tehdä.

— Saatiin asiaan selvyys. Tutkiminen on hyväksi myös tekijöille ja aineiden valmistajille, samantyyppisiä tapauksia on ollut Suomessa muitakin. Osataan ottaa nämäkin rakentamisessa huomioon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet