Laitaatsalmen uutta siltaa pitkin ajetaan jo ennen ensi talven lumia — syväväylä siirtyy Laitaatsalmeen purjehduskaudeksi 2019

Liikenne siirtyy Laitaatsalmen uudelle sillalle jo ennen ensi talven lumia. Vanhoja siltoja ei kuitenkaan pureta vielä pois, sillä niitä tarvitaan Laitaatsalmen toista siltaa rakennettaessa.

Tuija Pauhu

Liikenne siirtyy Laitaatsalmen uudelle sillalle jo ennen ensi talven lumia. Vanhoja siltoja ei kuitenkaan pureta pois, sillä niitä tarvitaan Laitaatsalmen toista siltaa rakennettaessa.
Liikenne siirtyy Laitaatsalmen uudelle sillalle jo ennen ensi talven lumia. Vanhoja siltoja ei kuitenkaan pureta pois, sillä niitä tarvitaan Laitaatsalmen toista siltaa rakennettaessa.

Nyt rakenteilla oleva Laitaatsalmen eteläinen silta avataan autoliikenteelle jo lokakuun lopussa tänä vuonna.

Sillalle tulee kaksi ajokaistaa. Ensimmäisen vuoden ajan ensimmäisellä sillalla ajetaan molempiin suuntiin.

Sillan kevyen liikenteen väylälle pääsee lopputilanteessa nousemaan myös hissillä, jotta ei ole pakko polkea tai kävellä ylämäkeen. Laitaatsalmen nykyinen maantiesilta säilyy jalankulkijoitten ja pyöräilijöitten käytössä, kunnes eteläisen sillan hissi valmistuu.

Vanhaa maantiesiltaa ja rautatiesiltaa ei pureta ennen jälkimmäisen, pohjoisen maantiesillan valmistumista.

Rautatiesilta toimii pohjoisen sillan rakentajien huoltotienä. Vanha maantiesilta toimii pohjoista siltaa tehtäessä tukirakenteena, jonka alitse vesiliikenne pääsee kulkemaan.

Nyt rakenteilla olevaan eteläiseen siltaan on erikseen tehty vesiliikenteen alikulkua varten teräksinen tukirakenne. Moni on erehtynyt luulemaan, että rakenne jää paikalleen.

— Ei se jää, mutta jos sitä ei olisi, sillan rakennusaikaiset tuet olisi pitänyt rakentaa uoman pohjasta alkaen, projektipäällikkö Hannu Nurmi sanoo.

Pohjoinen silta valmistuu syksyllä 2018. Saman vuoden lopulla ruopataan Laitaatsalmen uusi syväväylä valmiiksi niin, että se on käytössä purjehduskaudelle 2019.

Ruoppauksia Laitaatsalmessa saa ympäristöluvan mukaan tehdä vain loka-, marras- ja joulukuussa. Uutta syväväylää ruopataan osittain jo tämän vuoden lopulla. Viimeiset ruoppaukset tehdään ensi vuoden lopussa.

Työmaapäällikkö Aki Loikkasen mukaan Laitaatsalmen vesiliikennettä ei ruoppauksen takia jouduta sulkemaan.

— Sillan kohdalla voi olla ahdasta, mutta koneemme väistävät tarvittaessa. Huviveneliikennettä joka tapauksessa on loka-, marras- ja joulukuussa melko vähän, Loikkanen huomauttaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.