Savonlinnan kanadanhanhet ovat tottuneet muovijoutseniin — Laitetaanko peläteiksi seuraavana karhuja, mursuja, norsuja vai marsuja?

Ilman karkottelua suurten lintujen suuret laumat tuottavat suuret määrät suuria jätöksiä ihmisten virkistyskäyttöön tarkoitetuille rannoille — parvien harventamiseen ei ole ryhdytty.

Tuija Pauhu

Muovijoutsenten teho kanadanhanhien karkottajina on kesän mittaan hiipunut.

Kanadanhanhet eivät enää säiky Savonlinnan keskustan vesille karkotteeksi aseteltuja muovijoutsenia.

Hanhet ovat havainneet kyseiset kapistukset omalta kannaltaan harmittomiksi elleivät suorastaan ystävystyneet niiden kanssa.

— Kyllä joutsenten teho on alkuvaiheesta hiipunut, myöntää Savonlinnan kaupunginpuutarhuri Raili Aurava.

Esimerkiksi Tallisaaressa on lähiaikoina nähty isoja kanadanhanhiparvia. Joutsenten asentamisen jälkeen meni kesällä jonkun aikaa, että parvet eivät paikalle ollenkaan rantautuneet.

Talveksi pois ja keväällä takaisin

Auravan mukaan uudenlaisia pelättejä ei ole rannoille suunnitteilla. Joutsenet otetaan talveksi pois ja ne palautetaan rannoille keväällä sillä toiveella, että hanhet taas ainakin alkuun joutsenia karttaisivat.

— Sen sanon, että esimerkiksi Pikku Kakkosen uimaranta kesti muovijoutsenten avulla huomattavasti puhtaampana kuin ilman. Yhden ihmisen työpäivästä meni alkukesästä puolet hanhenpaskan keräämiseen uimarannalta.

Esimerkiksi parinkymmenen hanhen lauman ei tarvitse kauan rannalla laiduntaa, kun jätösten määrä estää tehokkaasti kaikenlaisen virkistyskäytön.

Jos lintuja ei karkoteta ja rannat halutaan pitää hanhien jäljiltä jotenkin ihmisten käytettävässä kunnossa, pitää rantoja siivota useamman ihmisen voimin aina useampia tunteja kerrallaan useamman kerran päivässä.

Kannan harventamiseen ei ole ryhdytty

Terveystarkastaja Mervi Silvennoisen tietämän mukaan kanadanhanhia ei ole Suomessa rantojen sotkemisen takia missään vielä hävittämään ryhdytty.

— Kannan harventamiseen pitäisi olla lupa ja selvitykset syistä. Nythän hanhilla on jo muutto päällä ja ongelma vähenemään päin. Tietysti riesaa on taas ensi keväänä.

Kannan harventamiseen pitäisi olla lupa ja selvitykset syistä.

Peltopuolella hanhille on paremminkin annettu periksi ja rauhoitettu niiden joka tapauksessa käyttämiä peltoja pysähdys- ja ruokailupaikoiksi.

Terveydensuojeluviranomainen valvoo uimarantoja ja puuttuu Silvennoisen mukaan asiaan välittömästi, mikäli hanhista on terveysmielessä riskiä vaikkapa salmonellan levittämisen muodossa.

— Eihän se lintujen uloste uimarannoille tietenkään muutenkaan kuulu. Likaa se on joka tapauksessa vaikkei siinä patogeenejä olisikaan.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.