Paimenlomilla on kysyntää — Löytyisikö lisää tarjontaa?

Paimenlomat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi sekä paimenille, lampaille että luonnolle.

Mari Koukkula

Paimenlomalla ihminen hoitaa eläimiä ja eläimet hoitavat ihmistä ja ympäristöä.
Paimenlomalla ihminen hoitaa eläimiä ja eläimet hoitavat ihmistä ja ympäristöä.

Heinävedellä pidetään ensi viikolla info- ja ideointitilaisuus matkailuyrittäjille ja lampureille.

Metsähallituksen kansallispuistoissa tarjoamat lammaspaimenlomat ovat olleet niin suosittuja, että lomalle pääseminen on ollut arpaonnesta kiinni.

— Kysyntää siis on. Muutamia muitakin paimenlomien tarjoajia on lähinnä Savonlinnassa ja Heinävedellä, mutta yrittäjiä pitäisi saada kiinnostumaan aiheesta enemmän, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Eeva Puustjärvi.

Tilaisuudessa on paimenlomayrittäjiä kertomassa kokemuksistaan ja asiantuntijoita antamassa vinkkejä toiminnan aloittamiseen.

Tekijöitä on jo saatu kohtaamaan laidunpankki-palvelun kautta, missä voi ilmoittaa paimenlomaviikkoja, laiduntarpeita ja majoitusmahdollisuuksia.

Lammasta on helppo hoitaa

Puustjärven mukaan mahdollisuuksia on, koska Etelä-Savo on vahvaa aluetta sekä lammastaloudessa että matkailussa.

— Eläin voisi olla myös nauta tai vuohi, mutta lampaista on saatu parhaat kokemukset. Lammas ehtii jo viikossa tutustua ja kiintyäkin hoitajaansa.

Lisäksi lammas on helppohoitoinen. Paimenloma on tavallaan lampaiden laskemista, eli paimen pitää lampaat tallessa ja rapsuttelee niitä, mistä sekä lampaat että paimenet pitävät.

Tietoa tulee myös rahoitusmahdollisuuksista. Tukea voi saada jo perinnemaiseman hoitoon laiduntamalla.

— Suuri osa uhanalaisista kasvi- ja hyönteislajeista elää nimenomaan näillä perinnebiotoopeilla, ja niitä puolestaan on huolestuttavan vähän.

Paimenlomailu ja perinnemaisemien hoito sopivat hyvin yhteen. Tämähän jos mikä on vastuullista matkailua, mikä on kovasti nousussa.

Villimpi idea erottuu markkinoilla

Myös villitkin ideat sivubisnesmahdollisuuksista ovat tervetulleita.

— On jo järjestetty lammasjoogaa laitumella, lampaastahan voisi olla ruokakursseja tai kehruu- ja huovutuskursseja tai opastettuja kierroksia harvinaisten kasvien parissa. Täysin uusilla ja villeillä avauksilla tietysti erottuu markkinoilla paremmin.

Puustjärven mukaan mieli kannattaa pitää avoimena myös majoitustilojen suhteen. Metsähallituksen esimerkki kertoo siitä, että lomalle ei aina haluta viiden tähden hotelliin.

— Samaa mallia ajatellen paimenlomia voisi järjestää vähän vaatimattomammissakin oloissa.

Paimenlomat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi sekä paimenille, lampaille että luonnolle.

Rento viikko luonnossa lampaita rapsutellen lievittää paimenen stressiä ja parantaa vastustuskykyä, lampaat saavat turvaa ja seuraa ja maisema tulee hoidetuksi perinteisellä tavalla.

Ryhtyisitkö lampuriksi? Info- ja ideointitilaisuus torstaina 15.3.2018 klo 12‒16, Pirteä Pässi, Savonrannantie 12 A, Heinävesi.

Tilaisuuden järjestävät Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ -hanke sekä lammastilojen koulutushanke Katras.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen tästä tai puhelimitse numeroon 0400 261 094.

Kommentoidut