Sauli Niinistö on tutustunut norpansuojeluun kahdesti, mutta ei vielä nähnyt norppaa: ”Kolmas kerta toden sanoo”

Presidentti Niinistö muistelee viettäneensä nuoruudestaan suurimman osan metsässä. Metsä antoi mahdollisuuksia majanrakennuksesta puussakiipeilyyn.

Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö oli mukana norpalaskennassa Saimaan Pihlajavedellä. Aamupäivän aikana tarkastettiin viisi pesää, joista kahdessa pesässä oli kasvanut kuutti. 
Presidentti Niinistö oli mukana norpalaskennassa Saimaan Pihlajavedellä. Aamupäivän aikana tarkastettiin viisi pesää, joista kahdessa pesässä oli kasvanut kuutti. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistelee, että lapsuudessa metsä oli ainoa ympäristö, jossa pyörittiin. Metsä antoi mahdollisuuksia majanrakennuksesta puussakiipeilyyn, ja samalla se kasvatti osaamista luonnon kanssa olemiseen.

Niinistö tutustui Metsämuseo Lustossa näyttelyyn, joka haastoi ajattelemaan myös omaa metsäsuhdetta.

— Pitkään oli tapa, että lähdin mielelläni sienimetsiin syksyllä. Se on jäänyt vähemmän nyt, tammikuussa jatkokauden presidenttinä saanut Niinistö tuumasi.
Niinistö arvioi metsänkasvun lisääntyneen tuntuvasti. Vaikka metsää käytetään enemmän kuin ennen, metsää jää myös jäljelle entistä enemmän, sillä kasvu on kova, presidentti sanoi.

Ilmastonmuutoksella vaikutus myös talouspolitiikkaan

Ilmastonkasvu tuo toki ristiriitaisen tilanteen myös suomalaismetsiin.
Niinistö kertoo heränneensä itse ilmastonmuutoksen vaikutuksiin 2000-luvun alkupuolella. Tuolloin brittiläinen taloustieteilijä Stern julkaisi raportin, jossa arvioi ilmastonmuutoksen vaikutuksia finanssialaan ja talouteen.

— Usein jos joku oman alan ihminen herättää johonkin uuteen, niin häntä uskoo enemmän. Sternin raportti oli merkittävä, sanoo Niinistö, joka toimi tuolloin Luxemburgissa Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Hän pyrki myös tuomaan ajattelua eurooppalaiseen talouselämään.

— Lyhyt kierros eurooppalaisissa yhtiöissä, lähinnä öljy-yhtiöissä, osoitti kuitenkin, ettei tuolloin ollut suurta kiinnostusta lähteä kehittämään energiataloutta uusille urille.

Soila Puurtinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tutustuu metsämuseo Luston näyttelyyn. Näyttely teki vaikutuksen presidenttiin, joka on viettänyt nuoruutensa ja lapsuutensa metsässä leikkien ja luontoon tutustuen.

Saapuuko Niinistö vielä kolmannen kerran perehtymään norpansuojeluun?

Jo toistamiseen norpansuojeluun tutustunut Niinistö harmitteli, ettei vielä ole nähnyt saimaannorppaa.

— Kolmas kerta toden sanoo. Näinhän sitä sanotaan.

Niinistö sanoo, ettei oma asiantuntemus riitä arvioimaan, miten norpan suojelutyötä pitäisi tehdä, mutta hän on luottavainen sen suhteen, että työtä tehdään nyt hyvin.

— Olen tavannut kesällä ja nyt sellaista väkeä, joiden puheesta kuuluu vakava huoli. Hurja joukko vapaaehtoisia kolaa esimerkiksi tekopesiä. Siinä mielessä olo on huoleton, että on ihmisiä, jotka huolehtivat.