Heijastimen ja pyöräilykypärän käyttö lisääntynyt Etelä-Savon koululaisten keskuudessa, ilmenee ely-keskuksen ja kuntien kyselytutkimuksesta

Kävellen ja pyöräillen tehtyjen koulumatkojen määrä on kääntynyt kasvuun.

Aada Hotti

Koulumatkoista on tehty Etelä-Savossa kyselytutkimus, joka on osa laajempaa seurantaa.
Koulumatkoista on tehty Etelä-Savossa kyselytutkimus, joka on osa laajempaa seurantaa.

Itä-Suomen koululaiset käyttävät heijastimia ja pyöräilykypäriä entistä enemmän, ilmenee Pohjois-Savon ely-keskuksen koululaisille tekemästä kyselytutkimuksesta.

Vaikka heijastimien ja pyöräilykypärien käyttö on lisääntynyt entisestä, koululaisten kasvaessa niiden käyttö vähenee.

Tulokset ilmenevät koulumatkaliikkumista käsitelleestä tutkimuksesta, jonka toteutti syksyllä Pohjois-Savon ely-keskus yhdessä Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kuntien kanssa.

Mopolla kuljettujen matkojen määrä on vähentynyt

Kävellen ja pyöräillen tehtyjen koulumatkojen määrä on kääntynyt kasvuun. Mopolla kuljettujen koulumatkojen osuus puolestaan on pienentynyt.

Tänä vuonna kävellen tai pyörällä kouluun kulkee 58 prosenttia kolmasluokkalaisista, 65 prosenttia kuudesluokkalaisista 36 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista.

Kolmasluokkalaisista 27 prosenttia kulkee kouluun linja-autolla ja taksilla, kuudesluokkalaisista 22 prosenttia ja yhdeksäsluokkalaisista 35 prosenttia.

Vanhemmat tuovat osan lapsista kouluun autolla. Lisäksi yhdeksäsluokkalaisista 15 prosenttia kulkee koulumatkat mopolla.

Suurin osa kokee koulumatkan turvalliseksi

Suurin osa koululaisista kokee koulumatkansa turvalliseksi. Ainoastaan 5–8 prosenttia kertoi kokeneensa koulumatkan turvattomaksi.

Turvattomimpia koulumatkoja lasten mielestä ovat erilaisten koulutapojen yhdistelmät, joissa esimerkiksi alkumatka kuljetaan kävellen ja loppumatka linja-autolla.

Kyselyyn vastasi noin 6 300 oppilasta. Etelä-Savossa vastanneiden osuus kolmas-, kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisista oli noin 42 prosenttia.

Kysely on osa laajempaa seurantaa, jota tehdään ely-keskuksen ja kuntien yhteistyönä. Vastaava kysely on toteutettu aiemmin vuosina 2014 ja 2017.