Taitavat tarjoilijat viedään käsistä — Kallen ja Jonin kaltaiset osaajat kiinnostavat kovasti ravintola-alan työnantajia

18-vuotiaat Kalle Vihavainen ja Joni Metsänoro ottivat Taitajat-tarjoilijakisan haasteena, joka tarjoaa väylän päästä uralla eteenpäin.

Soila Puurtinen

Kalle Vihavainen ja Joni Metsänoro edustivat isäntäkoulua keskiviikon kilpailussa.
Kalle Vihavainen ja Joni Metsänoro edustivat isäntäkoulua keskiviikon kilpailussa.

Osaavalle työvoimalla on Suomessa kova kysyntä. Savonlinnassa keskiviikkona järjestetty tarjoilijaopiskelijoiden Taitajat 2018 -välierä tarjosi oivan näyteikkunan näyttää osaamistaan.

Päätuomari, CC-kiltan puheenjohtaja Markku Häiväläinen sanoi kilpailuiden vievän tavoitteellisia opiskelijoita eteenpäin monella tavalla.
— Samalla tämä on koko alan kehittämisen mittari. Kilpailuilla voi olla suuri merkitys osallistujille, Häiväläinen arvioi.

Lehtori Helena Immonen Paviljongin ravintolakoulusta sanoi suoraan, että jos näissä kilpailuissa pärjää hyvin, pääsee töihin parhaisiin ravintoloihin.
— Tällä kilpailulla mitataan työelämän moniosaamista, hän totesi.

Isäntäkoulussa SAMIedussa ravintola- ja cateringalaa opiskelevat 18-vuotiaat Kalle Vihavainen ja Joni Metsänoro ottivat haasteen mielellään vastaan.
Molempien osaaminen on jo huomattu. Vihavainen palkattiin töihin jo viime kesäksi Hotelli Punkaharjulle. Metsänoro on tehnyt töitä Ravintola Majakassa Savonlinnassa.

Normaalisti ravintolatyössä kattaukseen on aikaa ehkä viisi minuuttia. -Kalle Vihavainen

Metsänorolla riittää kiireitä, koska hän osallistuu pian alkaviin ylioppilaskirjoituksiin. Hän on kolmannen vuoden opískelija, joka oli mukana kilpailussa toista kertaa. Vuosi sitten hän oli neljässä Espoon välierässä, ja jäi niukasti finaalista.

— Silloin jännitti paljon enemmän. Lähdin silloin mukaan kilpailuun opettajani kannustuksesta. Hän arveli järjestelmällisyyteni sopivan kilpailuun, tuumii Savonlinnassa asuva Metsänoro.

Yhdeksän tarjoilijaopiskelijaa, joista kuusi tyttöä ja kolme poikaa, aloitti kilpailun aamulla pöydän kattauksella opetusravintola Paviljongin ruokasalissa.
Aikaa oli ruhtinaallisesti 40 minuuttia, mutta koska kaikki piti tehdä viimeisen päälle, ei kukaan halunnut tehdä virheitä ja tehtäväaikaa käytettiin usein loppuun saakka.

— Normaalisti ravintolatyössä kattaukseen on aikaa ehkä viisi minuuttia, vertasi punkaharjulainen Kalle Vihavainen hymyillen.

Vihavainen kertoi tehneensä Hotelli Punkaharjulla erittäin mielenkiintoisia työtä ravintolapöydän kattauksesta saunanlämmitykseen.
Kysymykseen viime kesän Putin-vierailun työtehtävistä hän vastasi silti, ettei voi kommentoida.

Haaveet: Baarimestariksi
ja ravitsemusterapeutiksi

Joni Metsänoro ja Kalle Vihavainen ovat tykänneet kovasti ravintola-asiakkaiden palvelemisesta niin koulussa kuin työelämässäkin.
— Kun asiakas kiittää erikseen hyvästä palvelusta, tulee siitä todella hyvä mieli, Metsänoro toteaa.

Hankalaa asiakasta ei juuri ole tullut vastaan, ja humalaisetkin osataan ottaa huumorilla.
Tosin molemmat tietävät, että asiakas on kuningas ja suhdetta ei kannata hiertää jälkijutuilla.
— Asiakaspalvelutehtävien merkitys on tässä kilpailussakin 70 prosenttia, he toteavat.

Opettaja Päivi Kapanen myötäilee oppilaitaan.
— Asiakkaasta on pidettävä huolta koko ajan.

Vihavaisen haave on baarimestarin tutkinto ja Metsänoron yliopisto ja ravitsemusterapeutin opinnot.

Välissä ja opintojen lomassa molemmat aikovat hankkia elantoa tarjoilemalla asiakkaille parastaan.

Soila Puurtinen

Osaaville tarjoilijoille on kysyntää työmarkkinoilla. Opetusravintola Paviljongissa kilpailtiin keskiviikkona tarjoilijoiden ammattitaidosta. Kaikki osasivat hyvin, mutta vain kaksi pääsi Tampereen finaaliin.
Osaaville tarjoilijoille on kysyntää työmarkkinoilla. Opetusravintola Paviljongissa kilpailtiin keskiviikkona tarjoilijoiden ammattitaidosta. Kaikki osasivat hyvin, mutta vain kaksi pääsi Tampereen finaaliin.

Tarjoilijat Taitajat-kisassa

Opetusravintola Paviljongilla järjestettiin keskiviikkona Taitajat2018-kilpailun semifinaali tarjoilijaopiskelijoille.
Savonlinnassa kilpailuun osallistui yhdeksän opiskelijaa. Vastaava karsintakilpailu finaaliin käytiin myös kahdella muulla paikkakunnalla.
Päivän aikana oli useita aikataulutettuja tehtäviä: tarjoilutehtävä neljälle asiakkaalle, lautasliinatehtävä, alkoholijuoman aistinvarainen arviointi ja juomasekoituksen valmistaminen. Tuomarit seurasivat työskentelyä ja arvioivat yhdessä. 

Savonlinnan semifinaalista jatkoon pääsivät Emilia Viitanen, Tampereen kaupunki, sekä Johan Lindström, Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab.

Ammattiopisto SAMIedun edustajista Kalle Vihavainen oli kuudes ja Joni Metsänoro seitsemäs.
Kaksi parasta pääsi jatkoon Taitaja2018Finaaliin, joka järjestetään toukokuun puolivälissä Tampereelle.

Uutista päivitetty tuloksilla 1.2. kello 11.52.