Savonlinnan kaupunginvaltuutetut saivat sähköpostia Sosterilta — Sosterin johtaja Panu Peitsaro luki Itä-Savosta, että Karpalokodin myymisestä on tarkoitus päättää tiistaina

Sosterin johtaja Panu Peitsaro ja Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) pitävät harkitsemattomana Savonlinnan kaupungin suunnitelmaa, jonka mukaan kaupunki myisi Karpalokodin kiinteistön Attendo Oy:lle.

Tuija Pauhu

Sosterin virkamies- ja luottamushenkilöjohto luki maanantain 
Itä-Savosta, että Karpalokodin myymisestä on määrä päättää tiistaina.
Sosterin virkamies- ja luottamushenkilöjohto luki maanantain Itä-Savosta, että Karpalokodin myymisestä on määrä päättää tiistaina.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro ja Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) pitävät harkitsemattomana Savonlinnan kaupungin suunnitelmaa, jonka mukaan kaupunki myisi Karpalokodin kiinteistön Attendo Oy:lle.

He lähettivät maanantaina kaupunginvaltuutetuille sähköpostiviestin, jossa he kertoivat näkemyksensä.

Peitsaro ja Nousiainen huomauttavat, että Sosteria ei ole kuultu Karpalokodin myynnistä eikä Sosterilla palvelujenjärjestäjänä ole tietoa käytyjen neuvotteluiden sisällöstä eikä sopimuksen mahdollisesta vaikutuksesta toimintaan.

He kertovat lukeneensa maanantain Itä-Savosta, että Karpalon myymisestä on tarkoitus päättää tiistaina.

— Emme tiedä neuvottelujen sisällöstä mitään. Ilman muuta meidän olisi pitänyt olla mukana neuvottelemassa ja suunnittelemassa, Peitsaro sanoo.

Kaupunki on vuokrannut Karpalon palvelutalon tilat Sosterille 364 000 euron vuosivuokralla. Vuokrasopimuksessa on kuuden kuukauden irtisanomisaika.

Nousiainen huomauttaa, että mahdollisesta kiinteistökaupasta seuraa useita erilaisia riskejä, muun muassa vuokratason nousu sekä kysymys siitä, haluaako uusi omistaja ylipäätään jatkaa vuokrasopimusta nykyisille toiminnoille.

Peitsaro ja Nousiainen korostavat, että Sosterin ja jäsenkuntien keskinäisen palvelujen järjestämissopimuksen ja kuntakohtaisen palvelusopimuksen mukaan Savonlinnan kaupunki on velvollinen järjestämään Sosterin perusterveydenhuollon- ja sosiaalipalvelujen tarvitsemat toimitilat.

Peitsaro toteaa, että Sosterin tavoitteena on edelleen pitää Karpalon nykyinen palvelutuotanto omana toimintona. Hän kysyy, aikooko kaupunki järjestää korvaavat tilat Karpalokodin palveluille.

— Kuusi kuukautta on joka tapauksessa lyhyt aika palvelujen uudelleen järjestämiseksi, Peitsaro sanoo.

Teknisen lautakunnan on määrä käsitellä Attendon tekemää ostotarjousta tiistaina.

Jo maanantai-iltana kaupunginvaltuusto budjettikokouksessaan keskustelee siitä, pitäisikö Karpalokoti, Helminauha ja Mäntykoti poistaa kaupungin myytävien kiinteistöjen listalta, kunnes asiasta on neuvoteltu Sosterin kanssa.

Esitys myyntilistan karsimisesta ei sisälly kaupunginhallituksen esitykseen, mutta SDP nosti sen keskusteluun jo kaupunginhallituksessa. SDP:n lisäksi ainakin vihreät kannattavat Karpalokodin, Helminauhan ja Mäntykodin karsimista myyntilistalta. Myös kokoomuksen valtuustoryhmässä on ryhmäpuheenjohtaja Lea Sairasen mukaan haluja toppuutella sote-kiinteistöjen myymistä.

Keskustan valtuustoryhmä pohtii asiaa vielä ryhmäkokouksessaan maanantaina. Yle julkaisi sunnuntaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) haastattelun, jossa ministeri varoitti kuntia panikoimasta sote-kiinteistöjen myymisessä.

Karpalokodissa asuu yhteensä yli 50 Sosterin asiakasta. Osa Karpalokodin paikoista on lyhytaikaispaikkoja, jotka tukevat esimerkiksi omaishoitajien jaksamista.

Karpalokodissa työskentelee yhteensä noin 40 henkilöä. Lisäksi yksikön tiloja käyttää lähes yhtä monta Sosterin muuta työntekijää. Sosteri järjestää tiloissa myös vanhusten päivätoimintaa ja pitää diabetesvastaanottoa.

Lisäksi Karpalokodissa on kotihoidon toimitiloja ja se toimii myös kriisisijoituspaikkana.

— Karpalokoti on merkittävimpiä Sosterin vanhusten palvelujen yksiköitä. Se palvelee ympäristössä asuvia ikäihmisiä laajasti, järjestämällä muun muassa Korttelikerhotoimintaa joka perjantai. Tiloissa on myös jalkahoitajan vastaanotto, kuntosali ja parturikampaamopalvelut. Toimintaa on myös vahvasti kehitetty yhteisölliseksi, josta Karpalokotia on palkittu, Peitsaro sanoo.

Toiminnan ulkoistamisesta tai vuokrasopimuksesta ei ole keskusteltu

Kaupungin kiinteistöjohtaja Jukka Oikari kertoo, että kauppaneuvottelujen yhteydessä ei ole keskusteltu Karpalokodin toiminnan ulkoistamisesta Attendolle.

Liikehuoneistojen myymistä koskevan lain mukaan vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle kaupan yhteydessä, jos kauppakirjassa ei muuta sovita.

Oikarin mukaan vuokrasopimuksestakaan ei ole kauppaneuvottelujen yhteydessä puhuttu. Kauppakirjaa on määrä ruveta tekemään vasta sitten, jos tekninen lautakunta tiistaina hyväksyy kaupan.

Karpalokoti on ollut julkisesti myytävänä kaupungin verkkosivulla. Oikarin mukaan Karpalokotia markkinoitaessa on noudatettu valtuuston päätöstä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Karpalokodin myytävien kiinteistöjen listalle kaksi vuotta sitten käsitellessään vuoden 2016 talousarviota.

Panu Peitsaro toteaa, että Sosterissa tietenkin on tiedetty kiinteistöjen olevan myynnissä, mutta kaupanteon vaiheesta siellä ei tiedetty.

— Meidän näkemyksemme on koko ajan ollut se, että kiinteistöjä ei pitäisi myydä. Jos palvelutuotanto halutaan integroida, es onnistuu parhaiten, kun palveluntuottajia on yksi, Peitsaro sanoo.