Savonlinnalaisballerinat kävivät hakemassa oppia Italiasta saakka — ”Leiri antoi uutta intoa harrastukseen”, toteaa mukana ollut Iida Kokkonen

”Näiden oppilaiden motivaatiota ei tarvitse epäillä. He ovat hieno tiimi ja olen ylpeä heistä”, kehuu opettaja Dãnut Cioatã.

Viiden päivän mittainen opintomatka balettileirille Italiaan oli savonlinnalaisille ballerinoille tärkeä kokemus. Pienen kaupungin tanssijat ovat taidoiltaan samalla viivalla kuin isojen kaupunkien kasvatit.
Viiden päivän mittainen opintomatka balettileirille Italiaan oli savonlinnalaisille ballerinoille tärkeä kokemus. Pienen kaupungin tanssijat ovat taidoiltaan samalla viivalla kuin isojen kaupunkien kasvatit.

Baletin maailma on kansainvälinen, ja ripauksen tätä kansainvälisyyttä sai viime kesänä maistaa myös joukko Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston ahkeria opiskelijoita.

Kymmenen opiskelijan ryhmä osallistui viisipäiväiselle San Francesco di Paolan balettileirille, joka pidettiin heinäkuussa Italiassa. Leirille osallistui noin 100 baletin opiskelijaa, savonlinnalaisten lisäksi tanssijoita oli ainakin Italiasta, Romaniasta ja Moldovasta.

Kolmenkymmenen asteen helteessä pidetty leiri oli rankka, mutta antoisa, sillä opettajat olivat oman alansa huippuja muun muassa Pietarin ja Bukarestin balettitaloista.

Heidän johdollaan tanssittiin puolitoista tuntia balettia sekä saman verran paritanssia ja koreografiaa päivittäin. Myös karakteeri ja nykytanssi kuuluivat ohjelmaan.

Leiriohjelmaan kuului lisäksi balettikilpailu.

Paritanssia poikatanssijoiden kanssa

Savonlinnan tyttötanssijat saivat myös kokea, miten upeaa onkaan tanssia pas de deux eli paritanssit oikean poikaparin kanssa.

— Olihan se mielenkiintoista, kun täällä meillä ei ole oikein poikia, jotka tätä lajia harrastaisivat. Teimme esimerkiksi erilaisia nostoja, kertovat Kerttu Partanen ja Iida Kokkonen.

— Leiri antoi uutta intoa harrastukseen. Vahvistui se tunne, että baletissa on parasta se, että se on vaikeaa ja kivointa se, kun kehittyy ja joskus onnistuu suorituksessaan nappiin, Kokkonen kuvailee.

Kerttu Pöllänen ja Kerttu Partanen esittelevät kilpailudiplomiaan.
Kerttu Pöllänen ja Kerttu Partanen esittelevät kilpailudiplomiaan.

Ellasta tuli ammattilainen

Nuorimmat Italiassa käyneet tanssijat Lilja Nikari, Veera Partanen ja Sofia Hägg ovat vasta 12—13 -vuotiaita. Alkamassa on kuitenkin jo aika mones syyslukukausi Puistokadun tutussa Wivi Lönn -salissa, sillä esimerkiksi Lilja aloitti baletin opiskelun jo neljävuotiaana satubaletissa.

Tyttöjen idoli on omasta musiikki- ja tanssiopistoista ammattiuralle ponnistanut Ella Puurtinen. Takana on kahden vuoden työpesti Suomen kansallisbaletissa, jossa tutuiksi tulivat monet klassikkobaletit.

— Nyt olen lähdössä puoleksi vuodeksi Romaniaan Teatrul de Balet Sibiuun, jossa olen mukana Joutsenlammessa. Tarkemmin en roolistani vielä tiedä, kertoilee Puurtinen.

Opettajan tärkein tehtävä on rohkaista

Savonlinnassa vuodesta 2007 asunut romanialaissyntyinen Dãnut Cioatã kehuu opiskelijoitaan.

— Näiden oppilaiden motivaatiota ei tarvitse epäillä. He ovat hieno tiimi ja olen ylpeä heistä, Cioatã toteaa.

Opettajan tärkein tehtävä on Cioatãn mielestä rohkaista.

— Kaikki on mahdollista, se on asenteesta kiinni. Valmennan heitä kuin omia lapsiani, sanoo maailman isoilla oopperalavoilla tanssinut ammattilainen, joka on tanssinut ammattilaisena Romanian Bukarestin kansallisbaletissa 22 vuotta.

Rahaa kerättiin myyjäisillä

Cioatã kehuu myös vanhempia, jotka järjestivät lapsilleen tällaisen mahdollisuuden.

— Se tarkoitti käytännössä muun muassa myyjäisten järjestämistä ja balettikoulun oman kuvakalenterin tekemistä. Niiden avulla kerättiin rahaa reissua varten, hän toteaa.