Uimavedet nyt superlämpimiä – pieniä määriä sinilevää löytyi tällä viikolla joka toiselta uimarannalta

Rantasalmella mitattiin torstaina 29,2 ja Sulkavalla 28,4 astetta. Uimarin oltava valppaana, sillä sinilevätilanne voi vaihdella nopeasti. Pienikin määrä voi olla haitaksi.

Risto Hämäläinen

Virallisessa uimarantavalvonnassa löydetyt  sinileväesiintymät ovat hyvin vähäisiä, mutta niitä on runsaasti. Uimaan kannattaa nyt mennä varoen ja silmät auki, vaikka rannalla ei virallista sinilevävaroitusta olisikaan. 
Virallisessa uimarantavalvonnassa löydetyt  sinileväesiintymät ovat hyvin vähäisiä, mutta niitä on runsaasti. Uimaan kannattaa nyt mennä varoen ja silmät auki, vaikka rannalla ei virallista sinilevävaroitusta olisikaan. 

Helle houkuttelee rannalle, mutta uimarin on syytä olla tarkkana ennen kuin astuu veteen.

Näin kehottaa Sosterin terveystarkastaja Tiina Munck, joka otti näytteet ja tutki aistinvaraisesti kaikki toiminta-alueen 31 virallista uimarantaa kuluneella viikolla. Vähäisiä tai erittäin vähäisiä määriä sinilevää löydettiin 15 rannalta.

Levähiutaleita löytyi Savonlinnasta Koulukadun, Everlahden, Laitaatsillan, Kalastajakylän sekä Pikku-Saimaan takana sijaitsevan Savonnniemen uimarannoilta.

Myös Punkaharjun ja Savonrannan kirkonkylien uimarannoilla havaittiin vähäisessä määrin levää.

Rantasalmella levähippuja löytyi Myllyrannan, Junttilan ja Ukonniemen uimarannalta. Enonkoskelta vastaava havainto tehtiin Potaattiniemestä ja Sulkavalla Lohilahdelta.

Näillä rannoilla, joilta levää nyt löytyi, on terveystarkastajan sinilevätiedote.

Omatoiminen havainnointi tärkeää

—Näytteet otettiin tiistain ja torstaina välisenä aikana, ja nythän tilanne on voinut tuulten takia jo muuttua. Eli levää voi olla uusissa paikoissa ja se voi olla kadonnut näistä, missä sitä oli pari päivää sitten. Tilanne voi muuttua ihan päivässäkin, Munck sanoo.

Hänen mukaansa uimareiden itsensä on nyt pidettävä silmät auki ennen kuin lähtee uimaan.

—Ja erityisesti näin pitää tehdä, kun lähtee käyttämään lapsia tai lemmikkejä uimassa.

Pienikin määrä voi olla riski

Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä ja ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä altistumisesta.

—Jos oireita ilmenee, peseydy huolellisesti puhtaalla vedellä. Myrkytysepäilyssä hakeudu lääkäriin tai vie eläin eläinlääkäriin, Munck neuvoo.

Uimavesien tilannetta voi seurata täältä. Taulukosta näkee nyt uimavesien lämpötilat sekä sinilevätilanteen. Tulevana maanantaina taulukkoon täydennetään myös uimavesien mikrobiologinen laatu, joka on Munckin mukaan tällä hetkellä erittäin hyvä.

Sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Sosterin terveysvalvontaan p. 044 309 6000. Sinilevähiput tunnistaa esimerkiksi vihertävästä tai kellertävästä väristä ja siitä, että hiput hajoavat, jos niiden sekaan laittaa kepin.

30-asteinen vesi ei juuri viilennä

Sinileväesiintymien runsaus johtuu vesien lämpenemisestä.

Kesän ennätyslämpimät uimavedet on mitattu viikolla 29. Lämpimintä uimavesi on Rantasalmella ja Sulkavalla.

Rantasalmen Ukonniemen uimarannalla mitattiin 17.7. tämän kesän uimaveden lämpöennätys, joka oli 29,2 °C.

Sulkavan Alinnanniemen uimarannalla veden lämpötila on kohonnut jo 28,4 °C. Myös Rantasalmen Raudanvedellä uimaveden lämpötila on 28 asteessa. Kerimäen Kirkkorannassa vesi oli noin 25—26 -asteista.

Terveystarkastajan sinileväohjeet

– Vältä uimista runsaiden syanobakteeri-esiintymien aikana -myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.

– Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, käy suihkussa uinnin jälkeen.

– Pidä lapset poissa rannasta runsaiden syanobakteeri-esiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

– Älä käytä leväistä vettä juoma-, tiski-, pesu- tai löylyvetenä.

– Älä käytä vettä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

– Älä anna lemmikkieläimen juoda leväistä vettä tai päästä uimaan, jos sinileväesiintymä on runsas.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut