Enonkosken taajaman tuntumassa on pyörinyt emokarhu ja kolme pentua viikon verran — "Karhut ovat etsiytyneet tankkaamaan talvea varten vielä puimattomaan kaurapeltoon"

Matkaa taajama-alueen reunalla on niin vähän, että alueen asukkaat ovat hieman hämmennyksissä, miksi karhut ovat asettuneet näin lähelle asutusta pitemmäksi aikaa. Suurpetoyhdyshenkilö Kari Turunen pitää selvänä, että karhut poistuvat paikalta, kun kaura on puitu pois lähiviikkoina.

Timo Seppäläinen

Karhuilla on tänä kesänä ollut vähän marjaa maastossa, joten kaurapellot ovat olleet kullanarvoisia ruokailupaikkoja. Arkistokuvassa suomaastossa kuvattu karhupentue ei liity Enonkosken taajaman alueella nähtyihin karhuhavaintoihin. 
Karhuilla on tänä kesänä ollut vähän marjaa maastossa, joten kaurapellot ovat olleet kullanarvoisia ruokailupaikkoja. Arkistokuvassa suomaastossa kuvattu karhupentue ei liity Enonkosken taajaman alueella nähtyihin karhuhavaintoihin. 

Enonkosken taajaman välittömässä läheisyydessä noin kilometrin Savonlinnan suuntaan on viikon verran pyörinyt joukko karhuja.

Matkaa taajama-alueen reunalla on niin vähän, että alueen asukkaat ovat hieman hämmennyksissä, miksi karhut ovat asettuneet näin lähelle asutusta pitemmäksi aikaa.

Enonkoskentie 2510 on alueella asuvan Helena Auvisen mukaan karttaosoite, jossa kontiot tällä hetkellä pyörivät.

Karhuhavainnot ovat Auvisen kaurapellosta, joka on vielä puimatta. Pelto on vuokralla.
— Sienessä tykkään käydä, mutta nyt en mene yksin sieneen ennen kuin karhut poistuvat alueelta, Auvinen tuumaa.

Suurpetoyhdyshenkilö Kari Turunen Enonkosken Simanalasta kävi lauantaina iltahämärässä karhut havainnoimassa.

Pellosta metsän suojiin kirmasi emo ja sen kolme poikasta. Samasta pentueesta on kesän aikana havaintoja alueella laajemminkin.

— Puimattomassa kaurapellossa emo ja kolme edellisenä talvena syntynyttä poikasta olivat syömässä. Puolukkaa on vähän maastossa. Melkein kaikki viljat on jo puitu, joten karhut ovat etsiytyneet tankkaamaan talvea varten vielä puimattomaan kaurapeltoon, Turunen sanoo.

Turunen ymmärtää, että kotinsa lähipellossa aterioivat karhut saattavat asukkaita pelottaa, mutta ei usko, että vain kilometrien päässä taajama-alueesta viihtyvistä karhuista olisi harmia pitemmän päälle.

Suuret, harvaan asutut metsäiset salot aukeavat sijaintipaikasta Pirttilahden kulmilta, joten karhujen on helppo häipyä halutessaan asukkaita häiritsemättä.

Turunen pitää selvänä, että karhut poistuvat paikalta, kun kaura on puitu pois lähiviikkoina.

Uroskarhut käyvät Turusen mukaan talviunilla näitä aikoja, mutta naaraita ja pentuja on vielä liikkellä. Vaikka marjaa on tänä kesänä vähän karhujenkin ruuaksi, syksyn hyvä sienisato paikkaa tilannetta.

— Karhu on kaikkiruokainen. Se tykkää syödä sieniä siinä kuin marjojakin, joten herkkutatteja ja kantarelleja on nyt syöty talvivarastoksi.

— Kaurapellossa näkemäni karhuemo oli noin 120-130-kiloinen naaras. Poikaset olivat suurin piirtein harmaan norjanhirvikoiran kokoisia, Turunen arvioi.