Puruveden talvinuottaus eläväksi perinnöksi — Luettelossa on myös 51 muuta suomalaista kohdetta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt luetteloon esimerkiksi kynttilöiden viennin hautausmaalle jouluaattona, Jukolan viestin ja Laihian nuukuuden.

Timo Seppäläinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt 52 kohdetta luetteloon. Etelä-Savosta mukana on myös Puruveden talvinuottaus, kertoo museoviraston tiedote.

Kansallisessa luettelossa on mukana monelaisia perinteitä kuten kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, räsymaton kudonta ja lavatanssit.

Saunominen, pesäpallo, kalakukko ja jokamiehenoikeudet ovat myös listalla, kuten virpominen, työväen vappu ja Laihian nuukuus. Myös Jukolan viesti ja suomalainen tango ovat päässeet luetteloon.

Katso koko luettelo tästä linkistä.

Ehdotuksia Unescon luetteloihin

Elävän perinnön kansallinen luettelo pohjautuu kymmenien eri toimijatahojen tekemiin hakemuksiin, joita Museovirasto ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä arvioivat.

Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Kansallisia ehdotuksia voi tehdä yhden vuodessa.

Myös Jukolan viesti ja suomalainen tango ovat päässeet luetteloon.

Merkittävä osa Suomen muikuista tulee Puruvedeltä. Luettelossa mainittuun talvinuottaukseen kuuluu laaja suullinen perinnetieto sadoista apajapaikoista sekä perinteisen ammatin harjoittamisessa vaadittavia perinnetietoja.

Hakijoita ovat Puruveden kalasatama, Kesälahden kalasatama ja Lumimuutos.

Luetuimmat