Lukija kysyy: Mitä romuja Pyttysaaren rannassa lojuu? — Romut ihmetyttävät Laitaatsalmessa pengertiellä liikkuvia

Vanhat uittojohteet kuljetetaan kierrätettäviksi vielä tämän syksyn tai viimeistään ensi kevään aikana.

Väylä

Laitaatsalmeen on rakennettu uusi penger syväväylän reunalle. Kuvassa vasemmalla Pyttysaaren lähellä vedessä näkyvät romut ovat ihmetyttäneet joitakin penkereellä kulkijoita.
Laitaatsalmeen on rakennettu uusi penger syväväylän reunalle. Kuvassa vasemmalla Pyttysaaren lähellä vedessä näkyvät romut ovat ihmetyttäneet joitakin penkereellä kulkijoita.

Laitaatsalmeen rakennettu uusi Pyttysaaren pengertie on houkutellut ulkoilijoita kävelylle ja katselemaan uuden syväväylän maisemia ja uusia komeita siltoja.

Moni kävelijä on kuitenkin saattanut ihmetellä, mitä romuja pengertien kaupunginpuoleisessa rannassa Pyttysaaren lähellä lojuu. Puuta ja rautaa olevat romut ovat vedessä ja osittain upoksissa.

Kyseessä ovat Laitaatsalmen entiset uittojohderakenteet, joista osa on vielä jäänyt rantaan odottamaan kuljetusta purkuun ja kierrätykseen.

— Niitä oli enemmänkin, mutta kaikki korjattavaksi kelvanneet on kuljetettu Varkauteen kunnostettaviksi, kertoo uittopäällikkö Esa Korhonen Suomen Uittoyhdistyksestä.

— Suurin osa niistä on purettu Laitaatsalmesta. Jonkin verran siihen on kuljetettu pois purettuja rakenteita myös veteenlaskupaikoilta. Siellä jäljellä olevat uittojohteet ovat niin huonokuntoisia, että ne viedään kierrätykseen. Ne ovat siinä nyt välivarastoinnissa.

Korhonen ei vielä osaa kertoa tarkkaa aikataulua, milloin romut saadaan kuljetettua rannasta pois.

— Ne viedään ehkä vielä tänä syksynä, mutta mahdollista on sekin, että ne saadaan kuljetukseen vasta ensi keväänä. Se riippuu siitä, miten meidän kuljetuskalusto on liikkeellä ja ehtii sen hoitaa.

Vedessä olevat uittojohteet eivät Korhosen mukaan aiheuta veneilijöille vaaraa.

— Kaikki, mikä näkyy veden pinnalla, kuuluu veneilijän tähystysvelvollisuuden piiriin. Paikka on myös valittu niin, ettei siinä veneilijöitä juuri kulje. Sehän on umpiperukka, eikä mikään veneilyreitti.

Jos romut ovat rannassa vielä ensi keväänäkin, ne joka tapauksessa kelluvat veden pinnalla, vaikka vedenpinnan korkeus nousisi kovastikin.

Uusimmat uutiset