Savonranta tahtoo pitää yhtenäiskoulun — Lähidemokratiaillassa asiasta keskusteltiin pitkään

Yhtenäiskoulun tulevaisuus, kokoustoimintaan tarvittavat tilat ja yleisten alueiden hoito puhuttivat kevään viimeisessä lähidemokratiaillassa tiistaina Savonrannalla.

Soila Puurtinen

Savonrannan lähidemokratiailtaan osallistui reilut kaksikymmentä paikallista. Puheenaiheet kimpoilivat koulusta tilavuokriin ja alueiden hoitoon, terveydenhuoltoakin kaivattiin lähemmäksi. Demokratiafoorumin puheenjohtajana toimi Hannu Karvinen.
Savonrannan lähidemokratiailtaan osallistui reilut kaksikymmentä paikallista. Puheenaiheet kimpoilivat koulusta tilavuokriin ja alueiden hoitoon, terveydenhuoltoakin kaivattiin lähemmäksi. Demokratiafoorumin puheenjohtajana toimi Hannu Karvinen.

Keskusteluaiheita oli listattu aiemmin pidetyssä järjestöillassa. Listalla olivat myös huoli liikenneyhteyksistä ja tiestön huono kunto.

Yhteinen toive oli, että yhtenäiskoulu saataisiin paikkakunnalla säilytettyä eikä yläkoululaisten tarvitsisi ryhtyä kulkemaan Kerimäelle.

Savonrannan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tanja Kokkonen totesi, että kouluasia on rasittanut kohtuuttomasti sekä oppilaita että opettajia.

— Kun uusi maakuntamalli tulee, kaupungille jäävät tehtäväksi hyvinvointi ja sivistys. Pitkät koulumatkat eivät missään nimessä lisää lasten ja nuorten hyvinvointia.

Hän ounasteli, että Heinäveden ja Liperin suunnilla asuvat perheet ottavat yläkoulun suunnaksi Heinäveden Kerimäen sijaan, jos valinta tulee eteen.
Monelle koululaiselle karttuu matkaa jo Savonrannalle. Kokkonen kehotti virkamiehiä testaamaan reitit.

— Kokeilkaa, mitä se lasten päivä on.

Hän toi esille huolen sivukylien erityislapsista ja pidentyvien koulumatkojen vaikutuksista heihin, kun maaseutu muuten on hyvä kasvuympäristö.

— Se tasaa tosi paljon: ei ole käytöshäiriöitä, kun on rauhallista ja metsässä saa painaa menemään ja liikkua. Vietetäänkö se kaksi, kolme tuntia taksissa tai linja-autossa vai kotona ja vähän ulkoillen?

Yläkoululaisten etäopetusta on Savonrannalla on pohdittu jo itsenäisen kunnan aikaan.

Vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen totesi siihen sisältyvän ongelmia.

— Oppilaat tarvitsevat peruskouluiässä aina valvojan ja ohjaajan toimintaan. Vaikka opetus tulisi putkea pitkin muualta, tarvitaan sellaisia henkilöitä, jotka sitä ohjausta osaavat antaa.

Paluumuuttaja Sanna Hakolahden mielestä pitäisi luoda positiivista henkeä.

— Koulun loppumisen uhka ei varmasti saa lapsiperheitä tänne.

Ritva-Liisa Virtanen ehdotti selvitettäväksi, josko alueesta voisi tehdä vanhojen ihmisten paratiisin.

— En lähtisi siitä, että tämä on epätoivoinen paikka, kun tämä on ihan täydellinen paikka ihmisen elää ja olla.

Tilojen käyttöön pitäisi kannustaa

Kokoustilojen kovat vuokrat kismittävät Savonrannallakin.

Demokratiafoorumin puheenjohtaja Hannu Karvinen kuvaili aluejohtokunnan kokousten siirtymistä valtuustosalista koulun ruokalaan ja sieltä Ruukinkylän kerhohuoneelle.

— Koulun ruokalan vuosivuokra oli kaksituhatta euroa.  

Tilojen käyttöä ei pitäisi estää vaan siihen pitäisi kannustaa — Matti-Pekka Parkkinen

Ritva Wahl kummasteli, että kaksi tuntia kerran kuussa kokoontuvan porukan vuokraan laskettiin suursiivous- ja ikkunanpesukuluja.

— Yhdistykset eivät voi kokoontua missään, kun vuokrat ovat niin korkeita. Voisiko näitä yhtenäistää ja kohtuullistaa — muuallakin kuin Savonrannalla?

Entisen valtuustosalin käytöstä oli epäselvyyttä. Teknisen johtajan Kari Tikkasen mukaan salia on mahdollista käyttää ja hälytykset kytkeä pois päältä kokousten ajaksi.

Koulun tilojen vuokran Tikkanen totesi olevan sivistystoimen asia.

Matti-Pekka Parkkinen välitti järjestöillan toiveen uudesta ajattelusta.

— Veronmaksajan näkökulmasta ei ole teknisen ja sivistystoimen tiloja, vaan kaupungin tiloja ja meidän tiloja, joista osuutemme on tavalla tai toisella maksettu. Tilojen käyttöä ei pitäisi estää vaan siihen pitäisi kannustaa. Niiden käyttöhän kertoo kyläläisten aktiivisuudesta.

Kevätkatselmus otettiin ohjelmaan

Savonrannalla tehdään kevään aikana katselmus, koska yleisten alueiden hoidosta ja huoltovastuusta on ollut paikkakunnalla epäselvyyttä.

Tekninen johtaja Kari Tikkanen piti ehdotettua katselmusta hyvänä ajatuksena.

Vierasvenesataman lähellä oleva jätevesien purkuputki toivottiin siirrettävän oikealle paikalleen.

Kirkonkylän sisääntuloväylien varrella olevat vesakot puhuttivat myös.

Tikkanen lupasi talkoolaisille tienvarsien siivouksesta saman palkan kuin punkaharjulaisille.

— Siellä työ tehdään puupalkalla.

Kokouksessa arveltiin, että risukossa ei ole paljon puuta otettavaksi. Pohdintaa aiheutti myös työhön tarvittava lupa.