Lastenkulttuuriverkosto mukaan Saimaa-ilmiöön

Marraskuun lopussa perustettu Itä-Suomen lastenkulttuuriverkosto lähtee mukaan ideoimaan kulttuuripääkaupunkihanketta.

Kuvassa: Mervi Eskelinen, Sari Kaasinen, Terhi Siippainen, Minna
Pirilä-Martti ja Pirkko Ahola
Kuvassa: Mervi Eskelinen, Sari Kaasinen, Terhi Siippainen, Minna Pirilä-Martti ja Pirkko Ahola

Savonlinna hakee yhdessä Itä-Suomen maakuntien ja keskuskaupunkien kanssa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Yhtenä osana Itä-Suomen yhteistä kulttuuripääkaupunkihaun kokonaisuutta alueelle pyritään muodostamaan uusia yhteistyötiimejä. Hanke on kutsunut koolle jo Itä-Suomen alueen ammattiorkesterit, museot, liikunnan aluejärjestöt sekä teatterit, jotka suunnittelevat ja ideoivat omalta osaltaan kulttuuripääkaupungin hakukirjaan liittyviä sisältöjä.

Lastenkulttuuri halutaan tuoda kulttuuripääkaupunkihaussa keskeiseen rooliin ja uusimpana tiiminä kulttuurikaupunkihanketta lähtee tukemaan Itä-Suomen lastenkulttuuriverkosto, joka perustettiin Lappeenrannassa marraskuun lopussa pidetyssä lastenkulttuuritoimijoiden tapaamisessa. Tapaamisessa olivat edustettuina Lastenkulttuurikeskus Verso, Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ja Joensuun lastenkulttuurikeskus.

Tapaamisessa oli läsnä Suomen Lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluvia toimijoita, mutta alueellisen toiminnan ideointiin ja kehittämistyöhön halutaan kutsua mukaan myös muita lastenkulttuurin parissa työskenteleviä. Koolla olleiden lastenkulttuurin asiantuntijoiden mielestä tasa-arvoinen oikeus taiteeseen ja kulttuuriin koskee asuinpaikasta riippumatta jokaista lasta.

Lastenkulttuuriverkoston sparraajana ja innostajana toimii Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja ja Saimaa-ilmiön valmisteluryhmän puheenjohtaja Sari Kaasinen, joka on kansanmusiikin ja lastenkulttuurin uranuurtaja.

— Laajalla yhteistyöllä ja palolla luomme itsemme näköisen kokonaisuuden, jossa ammennetaan rikkaasta perinnöstä uutta ja kokeilevaa, kiteyttää Kaasinen .

Kulttuuripääkaupunkihankkeen toimintaan voi tutustua täällä.