Savonlinnalaisyritys sai Mamkin uraauurtavan patentin

Kiina kiinnostui myös ja myönsi patentin.

Ympäristöystävällinen hiilidioksidin talteenottomenetelmä on kehitetty Mamkissa yhteistyössä yritysten kanssa.
Ympäristöystävällinen hiilidioksidin talteenottomenetelmä on kehitetty Mamkissa yhteistyössä yritysten kanssa.

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) on sopinut luontoystävällisen hiilidioksidin talteenottoprosessin kaupallistamisyhteistyöstä savonlinnalaisen CarbonReuse Finland Oy:n kanssa.
Hiilidioksidin hyötykäyttöön erikoistunut CarbonReuse Finland Oy myy ja edelleen kehittää Mamkin Kuitulaboratorion yhdessä yritysten kanssa kehittämää ympäristöystävällistä hiilidioksidin talteenottotekniikkaa. Sopimuksen kesto on 10 vuotta, ja se tarjoaa yritykselle maailmanlaajuisen käyttöoikeuden menetelmään.
— Odotamme markkinoita avautuvan biotuote- ja paperiteollisuudessa, kasvihuonelannoituksessa, kemikaalien valmistuksessa sekä energiateollisuudessa, toimitusjohtaja Timo Juutilainen CarbonReuse Finland Oy:stä sanoo.
— Mamk ja CarbonReuse Finland Oy ovat Suomessa edelläkävijöitä hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön kehittämisessä. Käynnistynyt yhteistyö teknologian saattamiseksi teollisuuden käyttöön on suuri mahdollisuus uusien puhtaan teknologian työpaikkojen luomiseksi alueelle, teknologiajohtaja Lasse Pulkkinen Mamkista sanoo.

Vesikiertoon perustava luontoystävällinen hiilidioksidin talteenottotapa on tehokas ja täysin kemikaaliton. Talteenotto perustuu kaasujen veteen liukenemiseen ja niiden vedestä vapauttamiseen. Hiilidioksidi saadaan talteen teollisuuden savukaasuista, ja se voidaan kierrättää uudelleen käyttöön prosessien tehostamiseen ja erilaisten tuotteiden raaka-aineeksi.
Mamk sai menetelmälle patentin keväällä 2014. Menetelmälle myönnettiin patentti myös Kiinassa syksyllä 2016.
— Kiinaan myönnetty patentti parantaa osaltaan teknologian mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla, Juutilainen sanoo.

Lisenssisopimuksen myötä menetelmän kaupallistamisesta vastaa CarbonReuse Finland Oy.
— Nuorena start up -yrityksenä panostamme erittäin merkittävästi uuden talteenottoprosessin kaupallistamiseen. Tätä tukee tärkeällä tavalla juuri alkanut Etelä-Savon ely-keskuksenkin tukema pilotointiprojektimme, jossa patentoitu prosessi toteutetaan ensimmäistä kertaa teollisessa mittakaavassa, projektipäällikkö Ville Laitinen CarbonReuse Finland Oy:stä sanoo.

Yhteistyö Mamkin Kuitulaboratorion kanssa jatkuu ja menetelmää kehitetään edelleen myös Mamkin tutkimus- ja kehittämistoiminnassa. Parhaillaan ovat menossa tutkimushankkeet paikallisesti talteen otetun hiilidioksidin hyödyntämisestä sekä innovatiiviset kaivosvesien puhdistusratkaisut ja ekotehokkaat pilotoinnit.
Hankkeita rahoittavat laaja joukko kaivos- ja metsäteollisuuden yrityksiä, Etelä-Savon ely-keskus, Etelä- ja Pohjois-Savon maakuntaliitot ja Lapin liitto Euroopan unionin aluekehitysrahastosta.

Jaana Rautio-Teijonmaa