Riittävätkö hengityskoneet, henkilökunta ja suojavarusteet Sosterissa koronaepidemian hoitoon? – Lue johtajaylilääkärin vastaukset koronakysymyksiin tästä

Sosteri seuraa tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ennustetta pandemian laajenemisesta.

Soila Puurtinen

Tämän hetken arvioiden mukaan Savonlinnan keskussairaalan tehohoidon kapasiteetti tulee riittämään koko koronapandemian ajan. Arviota päivitetään jatkuvasti.
Tämän hetken arvioiden mukaan Savonlinnan keskussairaalan tehohoidon kapasiteetti tulee riittämään koko koronapandemian ajan. Arviota päivitetään jatkuvasti.

Sanomalehti Itä-Savo lähetti Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkoselle liudan ajankohtaisia kysymyksiä Savonlinnna keskussairaalan tehohoidon tilanteesta ja kapasiteetista koronapandemian aikana, sekä koronatesteistä.

Näin Luukonen vastasi:

Mikä on tehohoitopaikkojen määrä Savonlinnan keskussairaalassa?

Normaalioloissa Savonlinnan keskussairaalassa on tehostetun valvonnan paikkoja neljä. Koronapandemian vuoksi valmiutta on muutettu on niin, että näillä paikoilla on valmius teho-osastotasoiseen hoitoon. Paikkojen määrä voidaan tarvittaessa kaksinkertaistaa.

Olemme myös sopineet yhteistyöstä Kuopion yliopistollisen sairaalan KYSin kanssa niin, että epidemian alkuvaiheessa tehohoitoa vaativat covid-19 -potilaat voidaan siirtää hoitoon KYSiin.

Hankittiinko hengityskoneita Savonlinnaan lisää vai olivatko kaikki vanhastaan tallella?

Ei ole hankittu lisää, meillä on riittävä määrä hengityskoneita sekä muita hengityksen tukilaitteita.

Riittävätkö tehohoidon kapasiteetti, henkilökunta ja suojavarusteet ennusteiden mukaan epidemian ajan ja epidemian huipun ajan? Onko lisähenkilökunta (opiskelijat, eläkeläiset) jo töissä?

Tämän hetken Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pandemiaennusteen mukaan olemme arvioineet, että kapasiteetti, henkilökunta ja suojavarusteet riittävät. Mutta tilanne käytännössä ei välttämättä noudattele THL:n ennustusta, eli seuraamme tilannetta jatkuvasti ja valmiutta myös seurataan päivittäin. Ennustetta myös päivitetään jatkuvasti. On myös mahdollista, että pandemian torjuntastrategiaa valtakunnassa päivitetään.

Valtakunnallisestikin henkilöstö on rajoittavampi tekijä kuin hengityskonekapasiteetti. Sosterissa on kartoitettu lisäresurssit henkilöstön saamiseksi epidemian laajentuessa. Tällä hetkellä lisähenkilökunnalle ei ole tarvetta.

Millaisia potilasmääriä sairaalaan ja tehohoitoon ennusteen mukaan on odotettavissa epidemian huipussa odotettavissa? (Cubicin simulaation mukaan Sosterin potilaita on huippuviikolla sairaalassa 9 ja tehohoidossa 3.)

Näitä emme julkisesti kommentoi.

Simulaation mukaan epidemian huippu Savonlinnassa on 18.5. Milloin huippu on teidän näkemyksenne mukaan?

Sosteri seuraa THL:n ennusteita. THL:n ennusteen mukaan huippu on toukokuulla, mutta alueiden välillä on eroja. Tarkkoja tietoa ei pystytä sanomaan, todennäköisesti täällä ollaan joitakin viikkoja jäljessä valtakunnallisesta huipusta.

Miten testauskäytäntö on muuttunut tai milloin se muuttuu Sosterissa? Aletaanko testata vähemmillä oireilla ihmisiä vai aletaanko testata muitakin kuin terveydenhuollon henkilöstöä ja riskiryhmiä?

Testauskäytäntöä päivitetään jatkuvasti valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Tässäkin seurataan THL:n ohjeita.