Oravin ja Punkaharjun retkiluistelureitit kärsivät leudosta säästä — luistelureitit kunnossa, jos pakkasta pitelisi

Luistelureitit ovat pääosin kunnossa niin Oravissa kuin Harjun Portissa Punkaharjullakin. Pakkaskeliä kuitenkin tarvitaan.

Retkiluistelukausi jatkuu, kunhan edes yöpakkasia pitelisi.
Retkiluistelukausi jatkuu, kunhan edes yöpakkasia pitelisi.

Oravissa jäälle on saatu melko hyvät ulkoilu- ja luistelureitit viime viikkojen pakkasten ansiosta. Luistelureitti Linnansaareen on ollut pakkaspäivinä erinomaisessa kunnossa ja myös talvivaellusreitti Porosalmelle on kohtalaisessa kunnossa. Oravista kerrotaan, että vaellusreitillä pystyy liikkumaan moottorikelkoilla ja jalan, mutta hiihtäminen siinä ei kunnolla onnistu.

Luistelemaan ei muualla kuin auratulla reitillä runsaan lumen takia pääsekään, eikä muutenkaan jäällä kannata poiketa merkityltä alueelta. Jää on reittien ulkopuolella todella heikkoa ja loppuviikon lämmin sää on todennäköisesti heikentänyt sitä entisestään.

Alkavalla viikolla Oravin luistelureittiä pidetään auki säiden mukaan. Mikäli pakkasta on, päästään luistelemaan, mutta suojasäällä tilannetta seurataan tarkemmin ja voi olla, että reitti on osan aikaa suljettuna. Hiihtolatua ei jäällä Oravissa ole lainkaan, mutta neljän kilometrin metsälatu on hiihdettävässä kunnossa.

Harjunportissakin pääsee jo retkiluistelemaan

Punkaharjulla Harjun Portissa on niin ikään luistelureitti ollut auki jo jonkin aikaa. Lauantaina reitti oli avoinna retkiluistelijoille, mutta sunnuntainan jälkeen se suljetaan, mikäli suojasää jatkuu, kertoo Tiia Hirvonen Harjun Portista.

— Pyritään pitämään jään pinta hyvänä, ja sitten pakkasten tullen reitti avataan taas.

Luistelubaanaa on ollut auki jo kymmenen kilometriä ja alun perin osa reittiä saatiin luisteltavaan kuntoon jo ennen joulua. Sen jälkeen alkoivat lumisateet ja reitin auraaminen ja jäädyttäminen uudelleen käyttökuntoon oli tavallista kovemman työn takana.

Muualla jäällä Hirvosen mukaan näkyy pilkkimiehiä liikkuvan.

— Emme kuitenkaan suosittele turisteille liikkumista kuin merkityllä reitillä, Hirvonen sanoo.

Luetuimmat