Kuntaministeri Anu Vehviläisen sydän sykkii idealle Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunkina

Kuntaministeri Anu Vehviläinen osallistui myös Itä-Suomi nousuun -seminaariin Rantasalmella, missä julkistettiin, että Savonlinnaa aiotaan hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Tuija Pauhu

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) osallistui Rantasalmella järjestettyyn Itä-Suomi nousuun -seminaariin. Ministeri on vahvasti kannattamassa ideaa, että Savonlinnaa haetaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.
Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) osallistui Rantasalmella järjestettyyn Itä-Suomi nousuun -seminaariin. Ministeri on vahvasti kannattamassa ideaa, että Savonlinnaa haetaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ilahtui Itä-Suomen maakuntien suunnitelmasta hakea Savonlinnalle Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2026.

Vehviläinen puhui perjantaina Rantasalmella Itä-Suomi nousuun -seminaarissa.

Vehviläinen on syntynyt Leppävirralla, Pohjois-Savossa. Hän on käynyt Taidelukion Savonlinnassa ja asunut 35 vuotta Joensuussa.

— Olen äärimmäisen ilahtunut Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeesta. Sydämeni sykki sille heti, kun kuulin sen, Vehviläinen sanoi.

— Pitää uskaltaa hakea isoja asioita, pyytää suurta kalaa.

Vehviläinen huomautti, että Itä-Suomessa on kulttuurista näkyvyyttä kehitetty pistemäisesti. Kuhmossa esimerkiksi on hienot musiikkijuhlat ja Savonlinnassa Oopperajuhlat.

— Meidän pitäisi nostaa Itä-Suomen kulttuuria nykyistä paremmin esiin sekä oman identiteetin että matkailun vuoksi, Vehviläinen sanoi.

Kuntaministeri Vehviläinen uskalsi julkisesti kertoa kantansa Savonlinnan kulttuuripääkaupunki-ideaan, koska kulttuuripääkaupunkiehdokkaiden karsinta kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriölle eikä hänen ministeriölleen.

Toisekseen kulttuuripääkaupungin valinta ei tapahdu vielä tämän hallituksen aikana.

Itä-Suomen viiden maakunnan johtajat julkistivat torstaina Rantasalmella ideansa, jonka mukaan Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä haetaan Savonlinnalle siten, että kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma kattaa koko Vuoksen vesistön alueen eli Etelä-Savon lisäksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kainuun.

Tuija Pauhu

Itä-Suomi nousuun -seminaarissa kokoontui väkeä eri maakunnista. Kuvassa Marko Korhonen Pohjois-Savon maakuntajohtaja, Pentti Mäkinen Etelä-Savon maakuntajohtaja, kuntaministeri Anu Vehviläinen, Matti Viialainen Etelä-Karjalan maakuntajohtaja, Pentti Malinen Kainuun maakuntajohtaja, Risto Poutiainen Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja

Uusimmat uutiset