Suur-Savon Osuuspankki kohtasi luottokysynnän laskun – Rahoitustoimintaan vaikutti asuntokaupan ja yritysten investointien väheneminen

Pankin liikevoitto viime vuodelta parani selvästi edellisestä.

Heidi Veijalainen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Pankkitoiminnan alueellinen markkinajohtaja Suur-Savon Osuuspankki kirjasi viime vuonna poikkeuksellisen luottokysynnän laskun.

Pankin tulos silti kasvoi selvästi edellisestä vuodesta.

Talouden epävarmuus, asuntokaupan hiljeneminen ja yritysluottojen vaisu kysyntä heijastuivat pankin lukuihin vuodelta 2019.

Toimitusjohtaja Jari Himanen sanoo, että väen väheneminen ja ikääntyminen omalla perinteisellä toimialueella ei voi olla vaikuttamatta liiketoimintaan, jossa etenkin asuntolainoitus on keskeinen elementti. Luototuksen kysynnän hiipuessa yleensä myös muiden palvelujen kysyntä vähenee.

Toisaalta Himanen näkee kasvupotentiaalia muun muassa varallisuudenhoidon palveluissa. Nollakorkoisilla talletustileillä makaa paljon esimerkiksi puunmyyntituloja, joilla pankki katsoisi voivansa "auttaa asiakkaita vaurastumaan".

Yritykset investoivat kassasta

Asuntokauppoja tehtiin Etelä-Savossa viime vuonna 9 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. OP Koti Suur-Savon toimitusjohtaja Maija Skön kertoo, että eniten kauppojen määrä laski Mikkelissä, ja Savonlinnassa määrä pysyi ennallaan. Kangasniemellä ja Hirvensalmella kauppoja tehtiin edellistä vuotta enemmän.

Uusia luottoja pankki myönsi 332 miljoonaa euroa, joka on 92 miljoonaa edellistä vuotta vähemmän. Rahoitustoiminta pysyi silti edelleen kahden miljardin euron yläpuolella.

Yritysluottoja nostettiin puolet edellisvuoden määrästä, 113 miljoonaa euroa.

– Luvut näyttävät karuilta. Osin vaisu kysyntä selittyy edellisen vertailuvuoden isoilla hankkeilla, mutta saisi investointihalukkuus olla suurempaakin, sanoo yrityspalveluista vastaava pankinjohtaja Mikko Antikainen.

– Yritykset tykkäävät nyt investoida kassasta ja hankkia korkosuojauksia.

Rahastot vetivät

Vilkas vuosi pankilla oli varallisuudenhoidossa. Nettomyynti kasvoi yli 15 miljoonalla eurolla. Alhainen korkotaso ohjasi asiakkaita muille vaihtoehdoille kuin talletuksille, ja nettomuutos kertoo siitä, että rahasto-osuuksien lunastuksia tehtiin aiempaa vähemmän.

Mikko Kontti

Juvalla asuva Mikko Paattimäki on uusi jäsen Suur-Savon Osuuspankin johtotiimissä. Hän vastaa varallisuudenhoidon palveluista.
Juvalla asuva Mikko Paattimäki on uusi jäsen Suur-Savon Osuuspankin johtotiimissä. Hän vastaa varallisuudenhoidon palveluista.

Pankin liikevoitto oli 17,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 voittoa kertyi 5,7 miljoonaa.

Tulokseen johto on tyytyväinen.

– Korkokate jopa hieman parani, ja sijoitukset tuottivat. Keskeinen tekijä tulosparannukselle on se, että edellisenä vuonna kirjattiin merkittävät arvonalennukset kiinteistöistä. Nyt tätä tarvetta oli vähemmän, kertoo Himanen.

Kilpailu olisi hyväksi

Suur-Savon Osuuspankilla on 10 konttoria ja kiinteistövälitystoiminta mukaan lukien 180 työntekijää. Himanen sanoo, ettei määriin ole suunnitteilla muutoksia.

Kilpailijat ovat sulkeneet konttoreitaan maakunnassa.

– Emme me hurraa kilpailijoiden lopettamispäätöksistä, koska ne kertovat paikkakuntien elinvoimasta. Olisi parempi, että alueilla tapahtuisi. Kilpailu kirittäisi meitä.

Asiakasmääräänsä pankki kasvatti, vuodenvaihteen 116 803:een. Omistaja-asiakkaita on yli 70 000.